MATIJA JE MILANA POLIO BENZINOM I ZAPALIO: Robijao je tri godine, a danas su NAJBOLJI DRUGARI! Za sve krive ALKOHOL
Karas i Sušić, ilustracija, Foto: Pixabay.com

GORNJA DUBRAVA

MATIJA JE MILANA POLIO BENZINOM I ZAPALIO: Robijao je tri godine, a danas su NAJBOLJI DRUGARI! Za sve krive ALKOHOL

Prema presudi, Karas i Sušić su ove godine u Gornjoj Dubravi prvo čitav dan pili zajedno, da bi se zatim, teško “odrvenjeni”, posvađali

Objavljeno:

Iste večeri kada je došao kući, nakon što je u Remetincu proveo gotovo deset meseci zbog pokušaja teškog ubistva, Matiji Karasu (62) u kratku je posetu došao njegov najbolji prijatelj Milan Sušić (62). Samo da proveri kako je. U kuću, ipak, nije želio ulaziti jer mu je policija zabranila.

Naime, Matija Karas u Remetincu je bio zbog pokušaja teškog ubistva upravo svog prijatelja i suseda Sušića. Dan ranije, u utorak, Karasu je na zagrebačkom sudu zbog tog dela izrečena kazna od tri godine zatvora pa je pušten iz pritvora jer je kazna manja od pet godina.

Policijska zabrana

Prema presudi, Karas i Sušić su ove godine u Gornjoj Dubravi prvo čitav dan pili zajedno, da bi se zatim, teško “odrvenjeni”, posvađali. Tokom prepirke Karas je po Sušiću prolio benzin pa ga je zapalio. Videvši što je učinio, počeo ga je gasiti. I ugasio ga je, ali Sušić je pritom zadobio teške opekotine - prema medicinskom nalazu na oko 30 posto površine tela ima opekline 2 i 3 stupnja.

Prema zakonu, kada se okrivljenog pušta iz pritvora, sud putem policije mora obavestiti i kako ne bi došlo do neželjenih kontakata između njega i krivca. Policija je to i napravila, ali to je u ovom slučaju bio znak Sušiću da mu prijatelj izlazi na slobodu te da ga dođe posetiti.

“Pa živimo tu gotovo jedan pored drugoga. Rekao sam policiji da ne mogu sad izbegavati njegovu kuću kad je ona 20 metara od moje”, rekao nam je Sušić koji se na sreću dobro oporavio od teških opekotina, premda su mu još vidljive na rukama. Kako je utvrđeno i tokom suđenja, Sušić je na sreću rukama pokrio lice kada je planuo tako da su mu stradale ruke, a ne nos i oči. “I dalje smo najbolji prijatelji. Opraštam mu sve”, kaže Sušić, nakon što smo obišli Karasovu kuću te došli do njegove udaljene desetak metara u zaseoku Ključariček u Gornjoj Dubravi, gde obojica žive.

Alkoholna amnezija

“Mićo! Mićo!” pozvao je Karas Sušića nakon što sam se predstavio kao novinar. Kao da ništa između njih nije bilo, iz kuće je izašao Sušić.

“Što je bilo, Matija?” odgovorio je Sušić.

“Ne da su prijatelji, nego su najbolji prijatelji i braća. Slobodno to napišite”, potvrdio nam je njihov sused Saša.

Obojica u glas za tragični događaj gotovo uglas kažu: “To je zbog alkohola. Kriv je bio samo alkohol. Gemišti”. “Ma kako ne bi. Ja sam imao 3,2 promila, a i on je”, kaže Karas, međutim, na to ga Sušić ozbiljno ispravlja: “Ja nisam imao tri promila, imao sam manje”.

Međutim, da se pre tragičnog događaj popilo, ne spori.

“Bilo je gemišta, bili smo prvo kod mene, pa smo išli kod suseda pa kod njega...”, kaže.

Zašto te večeri uopšte između njih izbila svađa sa sigurnošću nisu znali reći, ali nije ni važno.

“Ma ne sećam se, imao sam amneziju od svega. Po novinama se bilo pisalo nešto partizani i ustaše, Drugi svjetski rat... ali mislim da to nije bio razlog“, kaže Sušić.

“Ma obojica smo bili u ratu, i on je bio duže od mene, ali pitanje je ko je bio u težim situacijama”, kaže Karas koji se također ne može prisetiti zašto je povredio najboljeg prijatelja. Kako je, pak, došlo do toga da ga polije benzinom i zapali?

“Sedeli smo pored vatre, pili i pričali, a ja ponekad imam tu malo benzina kada mi se ne da seckati drva za vatru pa samo ga poliem po vatri da se rasplamsa, jedan dec. Time sam ga polio. Žao mi je”, kaže Karas koji nam je kasnije pojasnio da ni on niti Sušić nisu bili svesni koliko je Sušić zaista teško povređen.

“Nakon što sam ga zapalio i ugasio popili smo još par pića, a onda je rekao da mora doma, da mu je slabo. Krenuo je prema kući, a ja sam vidio da je opao pored puta pa sam ga pridignuo i otpratio kući”, ispričao nam je Karas. Sada kaže da mu mora pomoći popraviti vinograd koji Sušić zbog povređenih ruku nije mogao obrađivati.

Pomoć oko vinograda

“Problem je što je policija rekla da ne smem dolaziti kod njega niti on kod mene, pa ne znam kako da mu pomognem oko vinograda, ali nešto ćemo smisliti”, kaže Karas koji nas je i zamolio da ga autom prebacimo do Dubrave da kupi cigarete. “Ja posledice za ono što sam napravio moram snositi, ali najvažnije je da je Milan dobro”, rekao je tiho Karas tokom vožnje.

Pogledajte bonus video:

(Espreso.co.rs / Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.