KAKVI SU OVO RODITELJI?! Uskratili lečenje sinu, DEČAK (10) UMRO U MUKAMA!
Svojim neracionalnim ponašanjem izgublili su sina (10), Foto: Facebook printscreen

glupost ubija

KAKVI SU OVO RODITELJI?! Uskratili lečenje sinu, DEČAK (10) UMRO U MUKAMA!

Odlučil su da mališana leče "prirodnim metodama" što je dovelo do smrtnog ishoda

Objavljeno: 18:02h

Sin Hane Budinski (40) iz Omišlja i Viktora Brnobića (43) iz Kostrene je pre tri godine, kada je imao nepunih deset godina, preminuo od zloćudne bolesti, nakon nelečenja posledica ne-Hodžkinovog limfoma.

Njegovi roditelji nisu osuđeni za smrt deteta jer Županijski sud u Rijeci nije prihvatio inkriminaciju iz optužnice da je bolest brzo napredovala zbog nelečenja. Ipak, sud ih je nepravomoćno proglasio krivim da su kao roditelji grubo povredili prava svog deteta, uskratili mu pravo na lečenje i ozdravljenje, ali nije nedvosmisleno dokazano da su tako krivi i za njegovu smrt, javlja Novi list.

Zbog 'povrede detetovih prava', majka deteta osuđena je na godinu dana bezuslovnog zatvora, dok je ocu izrečena kazna od godinu i po dana zatvora.

Nisu se pojavili na objavi presude, ali nisu bili ni obavezni doći. U međuvremenu, oni su se rastali, a majka dečaka je sklopila novi brak u kojem je rodila dečaka, koji sada ima godinu i šest meseci, a ima i 11-godišnju ćerku iz prvog braka s navedenim Brnobićem.

Riječko Županijsko državno tužilaštvo smatralo je da je dečak preminuo upravo zbog nelečenja, da je smrt jeteta prouzrokovana time da su roditelji grubo prekršili detetova prava na lečenje, što bi automatski za sobom vuklo i najmanju kaznu od tri godine zatvora.

Međutim, sud nije prihvatio tu tačku optužnice, pozvavši se na mišljenje medicinskih eksperata, veštaka Medicinskog fakulteta u Zagrebu, da smrt deteta nije sa sigurnošću posledica neliječenja, odnosno nije sigurno da bi dete preživjelo, ostalo u životu i nakon 5. septembra 2015. godine, i da se lečilo na adekvatan način, konvencionalnim metodama savremene medicine.

Čini se kako će se i optužba i obrana žaliti na ovu presudu.

Inače, roditelji su na početku suđenja koje je bilo zatvoreno za javnost izjavili da se ne smatraju krivima.

Dečaka su roditelji sprečili da uzima terapiju
Dečaka su roditelji sprečili da uzima terapiju foto: AP

Oni se terete da su od 6. avgusta do 5.septembra 2015. godine u Rijeci, a nakon što su lekari u bolnici utvrdili najverovatniju limfatičnu neoplazmu ne-Hodžkinovog limfoma i uprkos informisanju lekara o prirodi bolesti i štetnim posledicama neečenja, uključujući i smrtni ishod, odbili daljnje terapijske postupke i lečenje deteta po protokolima službene medicine i konvencionalnim metodama savremene medicine.

Optuženi su da su na sopstveni zahtev odveli dete iz bolnice, i tako mu onemogućili potrebnu dijagnostičku obradu i lečenje hematološko-onkoloških bolesnika, i uskratili pravo na lečenje.

Drugo mišljenje zatražili su tek 1. septembra, kada je u klinici u Avianu u Italiji potvrđena dijagnoza akutne limfoblastične leukemije T-fenotipa, ali i tada su, navodi se u optužnici, odbili da leče dete po protokolima službene medicine i konvencionalnim metodama savremene medicine (hemoterapijom).

Tako je usled nelečenja došlo do brzog napredovanja i širenja zloćudne bolesti po svim vitalnim organima što je dovelo do smrti deteta 5. septembra 2015. godine.

Za slučaj se u javnosti saznalo tek nekoliko dana pre dečakove smrti kada je početkom avgusta dečaku u Dj+ečjoj bolnici Kantrida dijagnostikovan rak limfnih čvorova, ali nakon jednog dana provedenog na Kantridi, roditelji su ga odveli iz bolnice, potpisavši izlazak uz izgovor da žele još jedno mišljenje.

Bolnica je tada o svemu obavestila Centar za socijalni rad u Omišlju, budući da je dečak nakon razvoda roditelja živeo s majkom, a koji 13.avgusta pokreće postupak za oduzimanje prava uz privremenu meru kao i zahtev da se dete da na čuvanje u Lovran.

Isti dan podnesena je i krivična prijava, a 14. avgusta su sudu su podnesena dva predloga za lišavanje roditeljstva pa su doneli privremenu meru za dodelu staratelja i dozvolu za lečenje. Ali roditelji od suda dobijaju odlaganje budući da su priložili dokumentaciju da s dečakom 1.septembra odlaze u Italiju, tačnije u bolnicu Aviano, po drugo mišljenje.

Lekar tamo utvrđuje da je bolest napredovala u leukemiju, a u kontaktu s njime, lekari Dečje bolnice Kantrida obavešteni su da je dečakovo zdravstveno stanje jako loše.

Isti dan iz Centra za socijalni rad stiže odluka o oduzimanju deteta roditeljima i da dalju brigu o njegovom zdravlju i lečenju preuzima dodijeljeni staratelj. Međutim dolaskom na adresu roditelja ne nalaze nikog.

Naime, roditelji s bolesnim dečakom "beže" u vikendicu prijatelja u Gorski kotar, u Lič, gde nesrećnom detetu biva sve gore. Kada su pozvali Hitnu pomoć bilo je, nažalost, prekasno i dečak je umire nakon dva sata.

Dečaka je u riječku bolnicu, mesec dana pre smrti, primio nadstojnik klinike dr. Goran Palčevski. On je tada za 24sata kazao da je on lično prvi dan razgovarao s ocem, apelovao na njega te ga pokušao da ga urazumi i predočiti mu koliko svojim stavom dovodi u opasnost život deteta.

- Na kraju je taj njegov stav je bio i koban za dete. Da je dete ostalo kod nas, detetu bi se sigurno pomoglo i uveren sam da bi na kraju do ovako neželjenog ishoda ovako brzo ne bi došlo - rekao je pre dve godine prof. Goran Palčevski.

U riječkoj bolnici nerado govore o slučaju, ali ipak "24 sata" sazanju šta je dečakov otac “odbrusio” načelniku klinike na molećive pozive da dopusti da pomognu i leče dečaka.

- Nemojte me više nagovarati jer, što me više i upornije budete nagovarali, to ću ja biti tvrđi u odbijanju - kazao je otac pročelniku Klinike za pedijatriju riječkog KBC-a, nakon čega je potpisao da ga na vlastitu odgovornost vode van bolnice.

Otac je nekoliko dana nakon smrti dečaka na Fejsbuku napisao kako su im u KBC-u Rijeka “pretili: ako odvedete sina bez hemoterapije umreće za najviše 48 h, vi ne volite svoje dete, niste normalni...”

- Odlučili smo da lečimo sina prirodnim neagresivnim putem pomoću sode bikarbone i limuna (Simoncellieva terapija), prirodnih sokova po naputku Dr. Gersona (Gersonova terapija koja je poznata javnosti od 1934 g.),kao i raznim biljnim kapima tinkturama i antibioticima na istoj bazi, pokušali smo nabaviti i kanabisovo ulje koje je u mnogim slučajevima dovelo do izlečenja ili vidnog poboljšanja, ali kako je taj preparat u Hrvatskoj ilegalan jako ga je teško nabaviti tako da smo ga uspeli dobiti prekasno - napisao je tada otac.

Majka dečaka je, pak, nakon njegove smrti poručila da je sve radila samo iz ljubavi prema svom detetu.

- Moje dete nije htelo da ide u bolnicu i nije htelo da ga bodu iglama. Mi smo ispunjavali njegovu želju. Bio je inteligentno dete i znao je šta mu treba, a šta ne - poručila je tada.

Dečak je sahranjen na groblju u Omišlju na Krku. Na večni počinak ispratilo ga je dvestotinak prijatelja i članova porodice.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.