UHVATIO ME JE ZA GLAVU, A ONDA ZAVUKAO RUKU POD OGRTAČ: Ovo je jezivo svedočanstvo KOŠARKAŠICE koju je silovao LIČKI TUĐMAN!
Foto: Printscreen/youtube

novi stari hdz-ovac

UHVATIO ME JE ZA GLAVU, A ONDA ZAVUKAO RUKU POD OGRTAČ: Ovo je jezivo svedočanstvo KOŠARKAŠICE koju je silovao LIČKI TUĐMAN!

Joso Mraović široj je javnosti postao poznat nakon što je američku košarkašicu Ilišu Džared napao u svom hotelu, a sada je opet član HDZ

Objavljeno:

Gospićki preduzetnik Joso Mraović, poznat kao 'lički Tuđman', vratio se u HDZ, piše Jutarnji list.

Odlučio je ponovo da se politički aktivira, a lokalna organizacija HDZ-a je čoveku koji je odslužio 20 meseci zatvorske kazne zbog silovanja košarkašice Iliša Džeret to odobrila.

"Mraović se ponovno hteo aktivirati, zvao je i hteo proveriti svoj status u stranci. Njegova temeljna organizacija Bilaj odobrila mu je da se aktivira i ponovno je u bazi članstva", rekao je za Jutarnji Ivan Radošević, poverenik gospićkog HDZ-a.

Podsetimo, Mraović je 2005. američkoj košarkašici, koja je nastupala za košarkaški klub u Gospiću, ušao u hotelsku sobu i gurnuo joj prst u anus.

Sudija Branko Milanović je u prvom suđenju oslobodio Mraovića zaključivši kako ni prst ni anus nisu polni organi pa se to ne može smatrati silovanjem pa je utvrdio da je to “isto što i rukovanje”.

Vrhovni sud prihvatio je žalbu Državnog tužilaštva i vratio predmet na ponovno suđenje, ovaj put u Rijeci, gde je Mraović osuđen na dve godine zatvora.

Odslužio je 20 meseci i izašao na slobodu. Nastavio se baviti privatnim biznisom, a 2016. je podnio tužbu Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu jer smatra kako mu je bilo povređeno pravo na pravično i javno suđenje.

U nastavku pročitajte šta je košarkašica Iliša Džeret izjavila na sudu, nakon što je protiv Mraovića podnela tužbu zbog silovanja. Transkript sa saslušanja prvi je objavio nedeljnik Nacional.

Tog dana 13. aprila 2005.godine lokalni moćnik, samoprozvani "lički Tuđman" Joso Mraović, upao u sobu 102, gospićkog hotela Ante čiji je vlasnik i u njoj napao košarkašicu Ilišu Džeret zabivši joj prst u anus. Optužbu za silovanje Županijski sud u Gospiću proglasio je neutemeljenom. Presuda koju je sudija Branko Milanović doneo 1. novembra zbog obrazloženja je postala jedna od najridikuloznijih mrlja hrvatskog pravosuđa, koje je u slučaju Iliše Džeret pokazalo svu svoju nemoć i apsurd.

Deset dana nakon što je u javnost procurilo sramotno obrazloženje presude u kojem sudija Milanović nasilnu penetraciju prstom muškarca u analni otvor žene izjednačava s rukovanjem, "jer ni prst ni anus nisu spolni organi", nedeljnik Nacional objavio je iskaz s istražnog saslušanja Iliše Džeret u kojem američka košarkašica detaljno opisuje šta joj se dogodilo 13. aprila kad je na vrata njene sobe pokucao Joso Mraović - nekadašnji HDZ-ov zastupnik u gospićkom Gradskom veću i Skupštini Ličko-senjske Županije, koji se nakon 20 godina u Australiji 1989. vratio u Gospić, a šest godina posle kupio građevinsko poduzeće "Lika".

Kao vlasnik još jedne građevinske firme, "Bigrom", i hotela "Ante", 57-godišnji Mraović je u maloj gospićkoj sredini poznat kao moćan i imućan čovek. Ali Ilša Džeret sve to, tvrdila je u istrazi, nije znala. Viđala ga je tek s vremena na vreme i znala samo da je vlasnik hotela u kojem stanuje. Budući da nakon neuspešnog uručivanja poziva oštećenoj na glavnu raspravu sudija Branko Milinović nije dopustio da Ilša Džeret kao žrtva i svedok bude saslušana u sudskom procesu, ovaj je iskaz zasad njeno jedino svedočenje.

Toga dana, nakon jutarnjeg treninga u košarkaškoj dvorani svoga kluba, Iliša Džeret opustila se u hotelskom đakuziju i potom otišla u svoju sobu. Nešto nakon 15 sati probudilo ju je glasno kucanje na vrata.

- Spavala sam u krevetu i čula kucanje na vratima. Kucanje se ponovilo drugi put, na što se nisam htela odazvati, a kad se treći put ponovilo, ustala sam iz kreveta. Otišla sam do vrata i mislila da je to moja kolegica iz tima. Upitala sam ju: 'Ronda šta želiš?' i otvorila vrata sobe. Videla sam okrivljenog (Jozu Mraovića, op. a.) i upitala ga šta želi. On je napravio buku, kao glas dao od sebe i ušao u sobu, da me odgurne od sebe, zatim sam ja uzmaknula unatrag, a okrivljeni je ušao i zatvorio vrata. Pitala sam ga što želi. On je rekao na engleskom 'dođi' misleći pritom na krevet zato jer su vrata bila ispred mene, a krevet iza, a to je bio smer u kojem se kretao. Rekla sam 'ne' šokirana i pitala ga šta želi. Zatim je on uhvatio moju ruku kao da me povede prema mome krevetu, zatim sam ja povukla ruku ne kao silom nego kao da se odbila od njega. Onda sam rekla: 'Ne! Šta želite od mene?' Pitala sam ga zašto je ovde, opet rekla 'ne', a on je rekao 'dođi, zašto ne? Misleći prema krevetu. Dok je stajao ispred mene, uhvatio me je za glavu kako bi me privukao da ga poljubim, a ja sam povukla glavu unatrag. On je zatim napravio korak unatrag, ali je uhvatio moj ogrtač.

Kad je to učinio, video je da na sebi nemam nikakve odeće osim toga, zatim je ponovo napravio zvuk, buku i zatim je sebe dodirnuo. Molila sam ga da ode, a zatim je pristupio jako blizu. Desnom me je rukom uhvatio oko pasa, a svoju levu stavio je ispod mog ogrtača kao da traži područje moje vagine kako bi umetnuo svoj prst, ali nije prst stavio u područje vagine nego u anus.

Odgurnula sam ga od sebe zato jer situacija postala takva da je više nisam mogla podneti, odgurnula sam ga svojim laktom, ali ne punom snagom, više odmaka radi. Kad sam videla da je posrnuo, otvorila sam vrata i gurnula ga van", stoji u iskazu koji je 25. maja u Gospiću Iliša Džeret dala istražnom sudiji Dušanu Sporčiću.

U zapisniku njenog saslušanja nadalje piše da je prestrašena i ponižena Iliša zaključala vrata svoje sobe, sela na krevet i uplakana nazvala svoju prijateljicu i timsku suigračicu Rondu Smit, moleći je da dođe k njoj u sobu, ali bez ćerkice koja je živela s njom. Potom joj je ispričala što joj se dogodilo. Nameravale su odmah pozvati policiju, ali kako su znale da tamo niko ne govori engleski, pozvale su Rose Došen, prevodioca kojoj su se i inače obraćale kad bi zbog jezika imale problema.

Nazvali su je mobilnim telefonom, ali dok su joj objašnjavale što se dogodilo, zazvonio je telefon u Ilišinoj sobi. Slušalicu je podigla Ronda Smit i prepoznala glas Jose Mraovića, koji je, kako je izjavila istražnom sudiji, rekao 'my dear'.

Njegov joj glas nije bio nepoznat jer joj je taj čovek, kako je izjavila, dan uoči napada na njenu prijateljicu prišao za sto u restoranu hotela čiji je vlasnik.

Rondi Smit, koja je onde ručala s četvorogodišnjom ćerkicom, Mraović je predložio joj da dođe u sobu radi seksa. Tada se, svedoči Ronda koja je u tom trenutku razgovarala mobilnim telefonom, 57-godišnji muškarac okrenuo prema njenoj ćerki u upitao je: "Želiš li da dođem u krevet tvoje mame?"

Neprijatan susret završio je kad je vulgarnom biznismenu mlada košarkašica rekla da ne dolazi u njenu sobu i s ćerkom napustila restoran, ali Mraovićev je glas dobro zapamtila i zato ga je prepoznala kad se javila ne telefon u sobi svoje suigračice Iliše. Prestrašena Ronda Smit brzo je spustila slušalicu i odjurila u susednu sobu po ćerku, a zatim se vratila Iliši. Nekoliko minuta potom neko je počeo kucati na vrata sobe u kojoj su se zaključale.

Mraović je vikao: "Otvori, znam da si unutra!" Zatim su čule da priča s još jednom osobom. "Zatim je otišao kucati na Rondina vrata, a onda se opet vratio do mojih i počeo divlje lupati po njima. Prestrašene, ponovno smo zvale Rose Došen, rekle joj da se Mraović vratio i da nešto preduzme, da zove bilo koga jer mi moramo napustiti tu sobu", piše u zapisniku iskaza silovane košarkašice.

Prevodilac Rose Došen pozvala je klupskog trenera, fizioterapeuta, pomoćnog trenera i njegovu ćerku koja govori engleski da odu u hotel po Ilišu i Rondu.

Oni su se s njima našli na hotelskom parkingu, a zatim su zajedno otišli u obližnju kafanu gde su Iliši savetovali da tog popodneva ipak ode na redovni trening. Ona je na to pristala jer nije htela da njene suigračice nešto posumnjaju, ali na treningu je bila smetena, dekoncentrirana i uplakana. Iste večeri sastala se s predsednikom kluba koji joj je obećao da će pozvati policiju i dogovorio premeštaj u hotel "Ana" u kojem su Iliša Džeret i Ronda Smit prespavale tu noć. Sledećeg jutra obe su otišle na policiju i dale iskaz, nakon čega je Iliša Džeret lekarski pregledana. Istog jutra ona je u kupatilu opazila trag krvi na toaletnom papiru kojim se obrisala. Kako su već sledećeg dana novinari doznali za taj slučaj, posramljena i zbunjena nije mogla prihvatiti predlog vodstva ženskog košarkaškog kluba Gospić - Industrogradnja da ostane u Gospići i odigra poslednje tri utakmice u sezoni.

Raskinula je ugovor s klubom i pet dana nakon što je napadnuta i silovana u gradu u koji je pozvana da se bavi svojom profesijom, prestrašena i ponižena, 28-godišnja Amerikanka napustila je Gospić i otputovala u Italiju k svom vereniku. Jednako prestrašena bila je, priznala je, i kad se 25. maja vratila u Hrvatsku kako bi istražnom sudiji u Gospiću dala iskaz.

Novinarima je izjavila: "Došla sam kako bih na saslušanju rekla istinu. Zato sam se vratila. Želim da ono što se dogodilo meni posluži kao primer ostalima. Ne bih želela da se takvo što dogodi nekom drugom i da neka devojka mora proživeti ono što sam ja."

Profesionalna košarkašica tada sigurno nije mogla ni zamisliti da će pola godine posle Županijski sud odbaciti optužbu za silovanje protiv Jose Mraovića ovim tumačenjem: "U ovom slučaju ni prst ni anus nemaju svojstvo polnosti, ako bi bili u međusobnom kontaktu, jer ni prst ni anus nisu polni organi, pa se njihovim kontaktom ne ostvaruje polna radnja i ne može se izjednačavati sa polnim odnosom. U hrvatskom jeziku zna se tačno šta je polna radnja i niko ne može nešto drugo navesti kao polnu radnju, niti izjednačiti sa polnim odnosom."

Autor obrazloženja, sudija Branko Milinović, ne samo da je hrvatsku javnost sablaznio vlastitom percepcijom polnog čina, nego je i potpuno zanemario profesionalne postulate svoje dužnosti. Da nije tako, morao bi znati da polnu radnju ne sme tumačiti i posmatrati sa stajališta lingvista, nego legalista koji je dužan provoditi zakon i sudsku praksu.

A ona prema pravnom stajalištu nadređenog mu Vrhovnog suda Republike Hrvatske silovanjem smatra situaciju kad uprkos opiranju oštećene osobe dođe do penetracije nekog od delova tela u njen polni ili analni otvor.

Uostalom, Kazneni zakon već odavno poznaje instituciju radnje izjednačenje sa polnim odnošajem, što Milinovićevo obrazloženje čini, najblaže rečeno, nebuloznim. Ništa manje nebulozno nije ni to što je Joso Mraović pritvoren tek 12 dana nakon što je Iliša Džeret prijavila silovanje. Sumnju u regularnost istražnog postupka budi i to što je u istrazi prilikom veštačenja sud kao dokaz prihvatio odeću optuženog koju je sudu predala njegova supruga, a koja se sastojala od "tamnoplavih pantalona s ušivenim džepovima, svetlomaslinastog prsluka s kopčanjem i nitnama i tamnoplave košulje". Naime, u veštačenje je trebalo ići Mraovićeva odeća koju je nosio u trenutku kad je napao Ilišu Džeret, ali kako verovati da su pantalone, sportski prsluk i košulja zaista ono što je imao na sebi kad se zna da je poznati preduzetnik toga dana, pre odlaska u sobu američke košarkašice, imao sastanak s poslovnim partnerima iz Rovinja i Nemačke.

Štaviše, tog je jutra bio na prijemu kod gospićkog gradonačelnika, pa je zaista teško poverovati da se u takvim situacijama pojavio u neformalnoj odeći koju je sudskim veštacima predala njegova supruga. Doda li se i neshvatljiva odluka Branka Milinovića da se Iliši Džeret i Rondi Smit ne omogući svedočenje na glavnoj raspravi na Opštinskom sudu u Gospiću, za koju im prvi poziv nikad nije uručen, žalba riječkog Županijskog državnog tužilaštva, u kojem se od Vrhovnog suda traži ponovno suđenje Mraoviću u kojem bi sudio drugi sudija, potpuno je opravdano.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.