HRVATSKA POLICIJA ME TUKLA DOK SAM DRŽAO TROGODIŠNJU ĆERKU U RUKAMA! Ispovest migranta koji je proživeo pakao na granici Hrvatske i Bosne
Foto: Fonet

POLICIJSKO NASILJE

HRVATSKA POLICIJA ME TUKLA DOK SAM DRŽAO TROGODIŠNJU ĆERKU U RUKAMA! Ispovest migranta koji je proživeo pakao na granici Hrvatske i Bosne

Grupa migranata se iz Bihaća uputila prema Zagrebu 13. avgusta

Objavljeno:

Pojavilo se novi dokaz o premlaćivanju migranata koje je počinila hrvatska policija.

Objavilo ga je udruženje "No Name Kitchen", trenutno smešteno u Beogradu gde pomažu izbeglicama.

U izveštaju koji su objavili govori se o policijskom nasilju nad grupom migranata, u dobi od tri do 40 godina, koji su se iz Bihaća 13. avgusta zaputili prema Zagrebu, gde su navodno nameravali da zatraže azil. Kako piše u izveštaju, reč je o dve porodice u kojima je bilo četvero maloletne dece.

Migranti kažu da su prvi policajci bili ljubazni

Kod Slunja ih je presrela policija, deset policajaca u crnim uniformama koje su porodice nazvale komandosima. Oni su, kažu, bili ljubazni prema njima, ispitali su ih, ponudili im vodu, bili srdačni prema deci i jednom migrantu ponudili prevoz do bolnice.

Dalje navodi da su "komandosi", a ovde je verovatno reč o interventnoj policiji, pozvali dva lokalna policajca u plavim majicama koji su došli u policijskoj marici u koju su nagurali migrante. Udruženju su ispričali da su ih vozili vrlo brzo, da su neki od njih povraćali i da unutra nije bilo vazduha pa nisu mogli da dišu, a da je putovanje trajalo 40-ak minuta.

Kad su došli u policijsku stanicu odmah su, tvrde, tražili azil i zamolili policajce da kontaktiraju UNHCR. Ipak, policajci su to odbili, a za azil su, prenosi se, rekli da nema problema. Slikali su ih i uzeli im imena, a onda su ih, piše u izveštaju, zatvorili u malu sobu.

U Slunju počelo maltretiranje?

“Nisam mogla da dišem tamo i povraćala sam. Pitala sam policiju da otvori, ali oni su pendrekom počeli da udaraju po vratima. Policajka je rekla da će otvoriti vrata samo ako moram u WC", ispričala je 9-godišnja devojčica.

Nakon nekoliko sati, navodi se, potrpali su ih u kombi, ali umesto u azil, ostavili su ih pred granicom s Bosnom i Hercegovinom kod Velike Kladuše. Rekli su im da izađu iz policijskog kombija i, tvrdi se u izveštaju, razbili im telefone policijskim palicama. Nakon toga su počeli da ih odguruju prema teritoriju BiH i da ih tuku palicama.

"Tukli su me dok mi je trogodišnja ćerka bila u rukama, gurali su mi i drugu ćerku".

“Tukli su nas sve, žene i muškarce, po leđima i nogama. Vikali su da idemo brže. U rukama sam držao svoju 3-godišnju ćerku, a oni su me tukli dok sam je držao. Pao sam na zemlju, a moje dete je pri padu povredilo leđa. Takođe su gurnuli moju 9-godišnju ćerku”, opisao je otac porodice za "No Name Kitchen" i dodao su ih tukla dva policajca, jedan star oko 40 godina, okruglog lica, krupan i mišićav.

Naveli su da su policajci bili u crnom i da su imali beretke.

“Kada smo došli do granice, rekla sam mami da mi je hladno. Htela je da mi da jaknu, ali ju je policija tukla. Govorili su: ‘Idite, idite’ i gurali moju majku. Kad je pala na pod premlatili su je plastičnom palicom”, ispričala je devetogodišnjakinja.

Nakon nasilnog incidenta i povratka u BiH, obe porodice su otišle u improvizovani kamp u Velikoj Kladuši, navodi se u izveštaju.

(Espreso.co.rs / Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.