USTAŠE SU SRUŠILE MUZEJ SRPSKOG KRALJA U ZAGREBU I OD TOG KAMENA NAPRAVILI NAJVEĆU DŽAMIJU! Pavelić je podigao minarete visine 45 metara, a tu je i Stepinac (FOTO)
Foto: Wikipedia

NEVEROVATNA PRIČA

USTAŠE SU SRUŠILE MUZEJ SRPSKOG KRALJA U ZAGREBU I OD TOG KAMENA NAPRAVILI NAJVEĆU DŽAMIJU! Pavelić je podigao minarete visine 45 metara, a tu je i Stepinac (FOTO)

U Zagrebu je od kamena s Brača podignuta jedna od najvećih džamija

Objavljeno:
Darko Zlojutro

Jedan od najvećih trgova u Zagrebu Trg hrvatskih velikana nosio je ime srpskog kralja Petra i na njemu je bio sagrađen muzej posvećen kralju Petru Prvom Karađorđeviću.

Danas je to objekat koji se naziva "Dom hrvatskih likovnih umetnosti". Ipak, malo ko zna da je baš taj objekat bila velika džamija, možda i najveća na Balkanu, a podigao ju je lično Ante Pavelić.

Za rubriku verovali ili ne: Zagreb je u slavu srpskog kralja Petra 1927. godine doneo odluku da se jedan od njegovih najlepših trgova nazove po kralju oslobodiocu, a kasnije i da se na istoimenom Trgu izgradi velelepni muzej, koji je osmislio čuveni Ivan Meštrović.

Muzej je nosio ime "Dom likovne umetnosti kralja Petra I Velikog Oslobodioca", a gradnja je počela 1934. godine i to s čuvenim kamenom s Brača.

Svi domaći i svetski mediji izveštavali su tada o čudnovatom kružnom remek-delu s 36 bračkih kamenih stubova i jedinstvenom stakleno-betonskom kupolom, najvećom u Evropi.

1927 - 1933 trg kralja Petra
1927 - 1933 trg kralja Petra foto: Wikipedia

Ono što je najzanimljivije je to da je ovo zdanje 1938. godine blagoslovio lično Alojzije Stepinac.

Međutim, dolaskom na vlast ustaša Ante Pavelića 1941. godine doneta je odluka da se ovo zdanje pretvori u džamiju i da se Trg nazove po Kulinu Banu.

Alojzije Stepinac na raportu kod Ante Pavelića
Alojzije Stepinac na raportu kod Ante Pavelića foto: Wikipedia

Čitava unutrašnjost je promenjena, a počelo se i s izgradnjom četiri minareta visine 45 metara. Džamija se zvala "Džamija poglavnika Ante Pavelića".

„U slavu i u znak ljubavi spram Alaha Boga Jedinoga, te u znak pažnje prema muslimanima, podiže poglavnik Dr. Ante Pavelić ovaj velelepni hram u glavnom gradu Zagrebu da odani sinovi viteškog naroda hrvatskoga, iskreni sljedbenici uzvišene vjere Islama, skrušenom molitvom jačaju pregalačke snage u borbi za obranu i napredak lijepe svoje domovine Nezavisne Države Hrvatske, koja da bi vazda sretna bila", pisalo je na ulaz u ovu džamiju.

Ante Pavelić na otvaranju džamije u Zagrebu
Ante Pavelić na otvaranju džamije u Zagrebu foto: Printscreen

Nakon sloma NDH i ulaska komunista u Zagreb iznad vrata džamije postavlja se slika muftije Ismeta Muftića, a Trg dobija naziv "Žrtava fašizma".

Bila je jedna od najvećih u Evropi
Bila je jedna od najvećih u Evropi foto: Wikipedia

Komunisti su srušili Pavelićeve minarete, a čitavo zdanje je ponovo preuređeno u "Muzej narodne revolucije", da bi tek 1990. godine trg i muzej poneli današnja imena.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.