U JASENOVCU JE BILO ZABAVNO, LOGORAŠI SU SLUŠALI MUZIKU, IGRALI FUDBAL I IŠLI U POZORIŠTE! Jeziv stav Hrvata o zločinima u logoru smrti
Foto: Profimedia

OKRUTNO

U JASENOVCU JE BILO ZABAVNO, LOGORAŠI SU SLUŠALI MUZIKU, IGRALI FUDBAL I IŠLI U POZORIŠTE! Jeziv stav Hrvata o zločinima u logoru smrti

Hrvati poriču sva zlodela koja su se dogodila u logoru NDH-a

Objavljeno: 13:52h

"U Jasenovcu je bilo zabave, utakmice, koncerata i pozorišnih predstava", ove reči hrvatskog kolumniste Milana Ivkošića objavljene u "Večernjem listu" naišle su na pravu lavinu komentara, kako pozitivnih, tako i negativnih.

Kolumnista Ivkošić u svojoj kolumni "Jasenovac očišćen od ideologizacije, pristranosti i komunističkih krivotvorina" iznosi za Hrvate prave, a za Srbe sramotne tvrdnje, a to je da u jednom od najozloglašenijih logora smrti Pavelićeve NDH nije bilo samo ubistava. Već da su se i logoraši u njemu, verovali ili ne, zabavljali.

"U logor su odvođeni oni koji su učinili neka nedela protiv države, s vremenom je za Jevreje počelo važiti zastrašujuće pravilo – da se mogu zatvoriti samo zato što su Jevreji. Najduža kazna bila je tri godine, nakon odsluženja kazne logoraši su puštani, a neki i pre", piše između ostalog u kolumni.

A onda dolazimo do vrhunca:

foto: Wikipedia

"U logoru je bilo obilje radionica u kojima su zatočenici mogli pokazati i svoje kreativne sposobnosti i sposobnosti za izradu komplikovanih proizvoda. Tako su u jednoj radionici izrađivani delovi za automobile i avione. Ali u tom je životu bilo i nečega što je pronositeljima mita o isključivo zločinačkom Jasenovcu najteže priznati. To jest, u logoru je bilo i zabave. Bilo je sportskih utakmica, pogotovo fudbalskih, koncerata, pozorišnih predstava među kojima su izvođena i djela što su ih stvarali sami zatočenici.

Logorski orkestar vodio je poznati muzičar, zatočenik i komunistički simpatizer Natko Devčić, koji o muzičkim priredbama u logoru posle rata piše u neobjavljenom dnevniku. Bilo je i skečeva u kojima su učestvovali i dopuštali da budu prozivani i najviši činovnici Jasenovca, kao što je Dinko Šakić. Zatočenici su se bavili i umetnošću, a kad je Vuk Vernić, zatočeni profesor sociologije i statistike, od ustaškog vodstva zatražio da mu se nabave određene knjige – dobio ih je".

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.