Americi nije odgovaralo da Hrvatska s moćnim raketama dominira u regionu! (VIDEO)
Foto: Profimedia

večernji list piše

Americi nije odgovaralo da Hrvatska s moćnim raketama dominira u regionu! (VIDEO)

Tokom 1991. nabavka oružja u Hrvatskoj išla je preko nekoliko većih međunarodnih grupa trgovaca oružja
Objavljeno:

To su činjenice oko kojih se, vidi se prema dokumentaciji raznih državnih institucija RH, kao i iz tvrdnji Zubakove strane – svi slažu. Mišljenja se samo razlikuju o tome je li u RH stiglo 35%, 50%, ili 70% tog sistema. O tome, kao i oko isplate ili nagodbe se Zubak sudi s RH već 16 godina. Da bi stvar bila zamršenija, svedoci i dokumenti pokazuju da je raketni sistem napustio Hrvatsku 2004. kao i da je prenet u SAD jer su uvidom u S-300

Amerikanci nameravali da “poprave” svoje nove generacije ratnih aviona.

Ta i činjenica da Hrvatska nikad nije platila ni centa za sistem koji je sedam ili osam godina čuvala razdvojenog u skladištima od Kaniže, Kerestinca do Pule glavni je razlog što ni više od 20 godina pose afera nije završena. U tom se vremenu pokazalo da je RH još 1997. odlučila da neće kompletirati sistem, a navodno su to prvom hrvatskom predsedniku Franji Tuđmanu sugerisali Amerikanci jer je rat gotov.

Neki analitičari danas kažu kako SAD-u tada nije odgovaralo da RH s takvim raketnim sistemom isuviše “štrči” u odnosu na ostale države u regionu. Problem je bio što Hrvatska nije obavestila Zubaka i njegove partnere da više ne postoji interes za kompletiranje sistema, a nije bila voljna ni da vrati sistem, kako bi ga Zubak i ostali preprodali i tako se naplatili. Sve vlade od 2000. trudile su se jedino da se sudski proces razvuče unedogled, računajući valjda da će Zubak na kraju odustati.

BONUS VIDEO:

Intervju Jovana Majstorović, potpredsednica evropskih socijalista

(Espreso.co.rs / Večernji list)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.