Americi nije odgovaralo da Hrvatska s moćnim raketama dominira u regionu! (VIDEO)
Foto: Profimedia

večernji list piše

Americi nije odgovaralo da Hrvatska s moćnim raketama dominira u regionu! (VIDEO)

Tokom 1991. nabavka oružja u Hrvatskoj išla je preko nekoliko većih međunarodnih grupa trgovaca oružja
Objavljeno:

Reakcije iz Rusije i Srbije

Iako je sve bilo obavijeno velom tajne, hrvatski mediji su često pisali o ovim nabavkama, međutim jake reakcije izazvalo je, prvi put i međunarodne, poslednje pisanje “Večernjaka” o ovim temama. Na iznošenje celokupnog spiska ruskog oružja koje je Hrvatska nabavila devedesetih, osvanule su reakcije predstavnika Ruske Federacije. U desetak dana njihovi predstavnici su četiri puta službeno reagovali i demantovali tvrdnje iz tih napisa.

Prvo je reagovao ruski ambasador u Zagrebu Anvar Azimov, koji je demantovao da je s trgovcem oružja Zubakom “usklađivao” spisak oružja. Nakon toga reagovalo je i rusko ministarstvo spoljnih poslova, koje te tekstove naziva “provokacijama” i “izmišljotinama”. Nakon toga reagovao je i ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin, koji je takođe demantovao da je Rusija opskrbljivala RH oružjem tokom rata, a naglasak stavlja na “zaveru” iz RH kako bi se pokvarili tradicionalni i bratski odnosi Srba i Rusa.

foto: Profimedia

U jednakom tonu tada je opet reagovalo ministarstvo spoljnih poslova Rusije ponavljajući da su tekstovi u hrvatskim medijima namenjeni kvarenju i rušenju odnosa Srbije i Rusije i da nisu 1991. i 1992. isporučivali oružje i kršili embargo. Ruska diplomatija je zapravo optužila Hrvatsku da protiv nje vodi “hibridni rat”.

Najjače reakcije su ipak bile u Srbiji, gde je tema bila danima hit. Iz reakcija srpske javnosti moglo se shvatiti kako je činjenica da je RH uglavnom ruskim oružjem izvojevala pobedu u ratu te i da je to oružje stizalo ili direktno iz Rusije ili uz njeno odobrenje, predstavljalo velik šok.

Aleksandar Vučić je, na pitanje novinara kako komentariše da RH ima raketni S-300 sistem, rekao kako “to nije igla pa da se sakrije”.

Taj raketni sistem je “medijska zvijezda” svih natpisa. Radi se o sistemu koji je i danas ultimativna pretnja svim ratnim avijacijama na svetu, a državama koje ga poseduju garantuje sigurnost s obzirom na to da sistem obara gotovo sve poznate letelice, rakete i projektile na udaljenosti od 200-tinjak kilometara.

Priča o S-300 koji je Hrvatska nabavljala od 1994. do 1996., a pred Oluju ga pokazala i javnosti, što je blokiralo opasnost od intervencije Srbije na strani srpskih pobunjenika, još nije završena. Sistem, koji je isporučio Zubakov “Winsley”, a kaže da je stigao direktno iz Rusije, ne Belorusije ili Ukrajine, kako se pretpostavljalo, stigao je nekompletan i nije nikada plaćen.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.