U HRVATSKU STIŽU VRELI DANI I NOĆI, STVARA SE TOPLOTNA KUPOLA: Donosimo vam DETALJNU PROGNOZU po regijama!
Plaža, Foto: Profimedia

SKAČU TEMPERATURE

U HRVATSKU STIŽU VRELI DANI I NOĆI, STVARA SE TOPLOTNA KUPOLA: Donosimo vam DETALJNU PROGNOZU po regijama!

Evo šta očekuje turiste i građane Hrvatske

Objavljeno:

Državni hidrometeorološki zavod izdao je progonozu za današnji i naredne dane u Hrvatskoj. Danas će biti sunčano vreme, ali u centralnom delu uz jači razvoj oblaka lokalno može da padne malo kiše, a ponegde i pljusak s grmljavinom i to uglavnom poslepodne. Ujutro na kopnu biće kratkotrajne magle.

Vetar će na kopnu biti slab, dok će duž obale ujutro i u delu prepodneva ponegde duvati umerena bura, popodne većinom severozapadni i jugozapadni vetar. Najviša dnevna temperatura kretaće se između 28 i 33 stepeni Celzijusa. Ovo je prognoza po regijama.

Istočna Hrvatska

Delomično sunčano, a uz lokalno jači razvoj oblaka može da padne malo kiše, moguć je i poneki pljusak praćen grmljavinom. Vetar slab i umeren istočni i severoistočni. Najviša dnevna temperatura između 27 i 29 stepeni.

Centralna Hrvatska

Pretežno sunčano, uz povremeno više oblaka mogućnost za lokalno malo kiše ili poneki pljusak s grmljavinom, uglavnom poslepodne. Vetar uglavnom slab. Najviša dnevna temperatura od 27 do 30 stepeni.

Hrvatska, Ostrvo
foto: Profimedia

Gorski kotar i Lika

Pretežno sunčano, ali ne i potpuno stabilno pa je uz jači razvoj oblaka lokalno moguća slaba kiša ili poneki pljusak. Vetar slab i umeren severoistočni. Najviša dnevna temperatura od 25 do 29 stepeni.

Istra

Pretežno vedro i sunčano, tokom poslepodneva ponegde umerena naoblačnost, a samo lokalno uz više oblaka postoji mala mogućnost za kratkotrajnu kišu ili pljusak, uglavnom u centralnoj Istri. Duvaće slaba do umerena bura, tokom poslepodneva i slab do umeren severozapadni vetar. Najviša dnevna temperatura biće uglavnom između 28 i 33 stepena.

Severni Jadran

Pretežno sunčano. Slaba i umerena bura, podno Velebita ponegde s jakim udarima, popodne jugozapadni vetar, prema otvorenom moru severozapadni vetar. Najviša dnevna temperatura između 29 i 33 stepena.

Hrvatska, Ostrvo
foto: Profimedia

Dalmacija

Pretežno sunčano, ali uz jači razvoj oblačnosti lokalno mogućnost za malo kiše ili poneki pljusak, uglavnom u centralnoj Dalmaciji. Duvaće slaba do umerena bura, sredinom dana će preći u severozapadni i jugozapadni vetar. Najviša dnevna temperatura između 29 i 33 stepena.

Idućih dana vruće, ali ne i potpuno stabilno

Do vikenda će biti sunčano i vruće, ali u unutrašnjosti uz umeren i jak razvoj oblaka lokalno može da padne malo kiše ili poneki pljusak s grmljavinom, uglavnom u petak i subotu. Ujutro na kopnu mestimično kratkotrajna magla. Vetar u unutrašnjosti većinom slab, na Jadranu će noću i ujutro duvati slaba do umerena bura, podno Velebita će biti i jača bura, a preko dana će duvati severozapadni i jugozapadni vetar. Temperatura vazduha u porastu.

Plaža
foto: Profimedia

Stvaranje toplotne kupole

Meteorolog Bojan Lipovšćak kaže da vremensku situaciju nad Evropom obeležava polje visokog pritiska Azorskog anticiklona koji se proširio nad Sredozemnim morem i većim delom istočne i centralne Evrope.

Nad Balkanskim poluostrvom istočno strujanje doneće nestabilan vlažan vazduh s Crnog mora. Duboki ciklon nad Atlantikom zapadno od Velike Britanije slabo je pokretan, a vetrovi vuku topao i suv vazduh s područja severne Afrike nad Pirinejskim poluostrvom i zapadnom Evropom.

Prema sadašnjem razvoju vremenske situacije očigledno je stvaranje topliotne kupole – “peke” iznad zapadnog Sredozemlja koja će iduće nedelje doneti visoke temperature i u naše krajeve.

Za vikend se u unutrašnjosti prognozira sunčano vreme uz umeren razvoj oblačnosti, tako da su u subotu poslepodne mogući kratkotrajni lokalni pljuskovi. Duvaće slab do umeren istočni i severoistočni vetar. Temperature vazduha su u porastu tako da će noćne temperature biti oko 20, a najviše dnevne malo ispod 40 stepeni.

Na Jadranu sunčano toplo i vruće. Na severnom Jadranu u podvelebitskom primorju ujutro slaba bura. Na centralnom i južnom Jadranu slab do umeren maestral. Temperature vazduha u porastu, tople noći s temperaturom oko 24 i vrući dani sa dnevnim maksimumom i do 38 stepeni Celzijusa.

Temperatura mora je visoka i kreće se između 25 do 27 stepeni, a tokom vikenda u priobalju i u planinama UV indeks je visok i vrlo visok.

Bonus video:

00:46

LETO NA PAUZI DO SREDE, A ONDA TEMPERATURE U PORASTU! Meteorolog Ivan Ristić: Početkom sledeće nedelje dolazi AFRIČKI ANTICIKLON

(Espreso/ Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.