UPOZORENJE ZA SVE KOJI IDU NA LETOVANJE NA JADRANSKOM MORU: Sve veći broj OTROVNE RIBE, ubod izaziva ove SIMPTOME
Ribolovac, Foto: Facebook/Institut za oceanografiju i ribarstvo

opasnost za kupače i ribolovce

UPOZORENJE ZA SVE KOJI IDU NA LETOVANJE NA JADRANSKOM MORU: Sve veći broj OTROVNE RIBE, ubod izaziva ove SIMPTOME

Ova vrsta je po prvi put registrovana u Jadranskom moru 2019. godine

Objavljeno:

Institut za okeanografiju i ribarstvo Hrvatske je na svom Fejsbuku objavio upozorenje o pojavi sve većeg broja otrovne ribe vatrenjača, poznate i pod nazivom riba paun.

“Poznata kao vatrenjača, riba lav ili riba paun, Pterois miles je invazivna indo-pacifička vrsta koja je poznata po štetnosti za lokalne ekosisteme. Ozloglašena je zbog svoje izdašne ishrane autohtonim ribljim vrstama, kao i brzog širenja na kolonizovanim područjima Sredozemlja. Sve bodlje na telu su otrovne pa se kod uboda javlja izuzetno jaka bol, a mogući su i ozbiljniji simptomi. U slučaju uboda preporučuje se odlazak doktoru. Zbog toga ovoj ribi se treba pristupati sa oprezom, a posebno u slučaju ulova tokom ribolova. Srećom, kao što je slučaj i kod ostalih jadranskih riba s otrovnim bodljama, otrov je termolabilan, što znači da se može neutralzovati toplinom (najbolje potapajući mesto uboda u vodu temperature 40-45°C u trajanju 30-90 min uz pažnju da ne dođe do opekotina)“, saopštili su iz Instituta.

Podsećamo, ova vrsta je po prvi put registrovana u Jadranskom moru 2019. godine, a najsjevernije nalazište je bio kod Visa 2021. godine. S obzirom na dinamiku njenog širenja, kao i trendove širenja toploljubnih vrsta povezanih sa zagrevanjem, može se očekivati da će se pojavljivati sve češće. Ove godine registrovana je nekoliko puta na području južnog Jadrana, a juče je ulovljena i na Korčuli, blizu Račišća.

Bonus video:

01:50

Poribljavanje zaječarskih jezera

(Espreso/N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.