NE KUKAJU SAMO SRBI I HRVATI ZBOG PAPRENIH CENA: Nemci OPLELI zbog SKUPOĆE na Jadranu! Da li je OVO razlog porasta?
Hrvatska, Foto: Profimedia

cene u hrvatskoj

NE KUKAJU SAMO SRBI I HRVATI ZBOG PAPRENIH CENA: Nemci OPLELI zbog SKUPOĆE na Jadranu! Da li je OVO razlog porasta?

Na hrvatskom primorju čak i za osnovne stvari poput kugle sladoleda, turisti sada moraju duboko posegnuti u džep

Objavljeno:

Analizirajući cene na hrvatskoj obali, RTL postavlja pitanje hoće li Hrvatska ostati dostupna većini turista ili će postati destinacija rezervisana za imućne. Primećuje se značajan porast cena različitih usluga, uključujući restorane i ugostiteljske objekte.

Prema RTL-u, može se primetiti da su troškovi u Hrvatskoj znatno porasli. Čak i za osnovne stvari poput kugle sladoleda, turisti sada moraju duboko posegnuti u džep. Međutim, taj porast cena nije ograničen samo na sladoled – cene hrane, pića i obroka u restoranima takođe su se značajno povećale, piše nemački portal.

Hrvatska je nekad bila popularna po povoljnim cenama, privlačeći turiste iz celog sveta. Međutim, situacija se promenila, a zemlja je postala među najtraženijim odmaralištima. Sada se postavlja pitanje da li je je taj trend održiv s obzirom na rastuće cene, nastavljaju Nemci. Na primer, u Dubrovniku je cena kugle sladoleda dostigla čak pet evra, dok se u Rovinju za burger plaća 22 evra. Takođe se navodi primer Šibenika gde je cena deci Aperol Spritza 11 evra.

Karlobag, Hrvatska
Karlobag, Hrvatskafoto: Vikipedija/ Karlobag

U članku se istražuju uzročnici ovog rasta cena. Jedan od faktora je visoka stopa inflacije u Hrvatskoj u poređenju sa drugim zemljama Evropske unije. Takođe, napominje se da se i dalje osećaju posledice pandemije, a uvođenje evra početkom godine dodatno je uticalo na korekciju cena.

U zaključku, RTL piše da nisu visoke cene samo u Nemačkoj i sugeriše se da bi uživanje u omiljenim poslasticama poput koktela ili sladoleda moglo postati luksuz za mnoge turiste, bez obzira na odredište – bilo to u Nemačkoj, drugim zemljama ili na letovanju u Hrvatskoj.

Bonus video:

00:37

DOSTA STRANACA JE OTIŠLO IZ BEOGRADA, STANOVI SU OSTALI PRAZNI Tasić analizira: Cene padaju, ali još nisu došle na normalan nivo

(Espreso/ b92/ Seebiz.eu)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.