NA OVOM OSTRVU U HRVATSKOJ CENE SAMO RASTU: Turisti su počeli da se žale, kad vidite zašto, I VI ĆETE POLUDETI
Krk, Foto: Profimedia

letovanje

NA OVOM OSTRVU U HRVATSKOJ CENE SAMO RASTU: Turisti su počeli da se žale, kad vidite zašto, I VI ĆETE POLUDETI

Međutim, ugostitelji se očigledno ne zamaraju mišljenjem lokalnog stanovništva. U obližnjem restoranu kažu da se za njihove specijalitete čeka u redovima

Objavljeno:

Mnogi iznajmljivači stanova snizili su cene nakon slabih rezervacija za jul i avgust. To se posebno odnosi na one koji su povećali cene za 60 odsto – sada su ih vratili na prošlogodišnji nivo ili ih čak oglašavaju kao last minute ponude. Na Kvarneru je manje takvih slučajeva, ali ih ima i tamo.

Krk, kao popularna automobilska destinacija, i ove sezone postiže dobre rezultate. Ali mnogi turisti ne kriju iznenađenje novim cenama.

„Pre 10, 12 godina, uvek sam govorio da je veoma lepo i prilično jeftino. Ali ovaj put ne osećam da je tako jeftino. Zapravo, u svemu primećujem da nije jeftino. Ali stvarno nam se sviđa ovde. Dolazićemo i dalje, samo što je skuplje nego što je bilo“, rekao je Englez za N1, a meštani se slažu sa njim:

„Ne govori ništa. Imam malu penziju, to nije dovoljno za život“.

Ne brine ih mišljenje meštana

Međutim, ugostitelji se očigledno ne zamaraju mišljenjem lokalnog stanovništva. U obližnjem restoranu kažu da se za njihove specijalitete čeka u redovima.

„Cene su veoma razumne. Nismo ih podigli u odnosu na prošlu godinu. Konkurentni smo i po ceni i po kvalitetu. To apsolutno cijene i turisti, svako veče se čeka sto“, ponosno kaže ugostitelj Brko.

Visoke cene još nisu oterale turiste, pa u Turističkoj zajednici otoka Krka ne kriju zadovoljstvo.

Hrvatska, Krk
foto: Printscreen/Youtube

„Na celom otoku Krku trenutno odmara oko 50.000 gostiju. To je dva odsto manje nego 2022. godine. U 2023. godini cene su porasle za 10, 15 ili čak više odsto. Nemamo takve informacije ako se smanjuju. Zavisi od ponude i potražnje. Verovatno se spuštaju cene koje su dosta porasle, ako popunjenost nije na tom nivou“, kaže Majda Šale, direktorica TZ Krka.

"Nemci to malo teže podnose..."

A cene najčešće spuštaju privatni iznajmljivači koji primećuju neobične praznine u rezervacijama. Takav primjer je u susednoj Crikvenici.

„Peti mesec je dao nagoveštaj da bi moglo biti dobro. Bio je to jedan od naših najjačih meseci otkako radimo poslednjih sedam godina, a onda se jednostavno nešto dogodilo. Rezervacija je malo olakšana. Morali smo da snizimo po deset odsto, snizimo ponude da bismo te periode popunili. I sad opet osmi mesec nije popunjen kao što smo navikli“, kaže Dijana Lukšić, privatni stanodavac.

Stanodavci su spremni da snize cene last minute ponuda. Prelaskom na sajtove za rezervaciju smeštaja možete pronaći popuste od oko deset do najviše 20 odsto, ali je lakše pronaći popuste na južnom nego na severnom Jadranu.

U kampovima kažu da cene neće snižavati – jer nemaju potrebe.

„Imamo oko sedam odsto više dolazaka nego prošle godine. Podigli smo cene za nekih 15 do 20 odsto, zavisno od termina. Nemci to malo teško prihvataju, a Poljaci, Česi... njima je dobro“, objašnjava Valentina Kožarić, šefica prijema u kampu.

Da li je ova situacija održiva i da li će se turisti, koji primete veliko povećanje cena, vratiti? Kožarić uverava da imaju dosta ljudi koji su već bili sa njima, koji su već rezervisali za sledeću godinu i da nema razloga za brigu.

Međutim, konačni uticaj ovogodišnjih cena tek treba da se vidi.

Bonus video:

04:13

NOVA HIT DESTINACIJA ZA LETOVANJE! Hoteli su renovirani, a ponude izuzetno povoljne! Najbolji aranžmani DO KRAJA JUNA

(Espreso/Net.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.