TURISTI BEŽE SA JADRANA ZBOG PAPRENIH CENA: Pronašli su "NOVU HRVATSKU", evo koja je DESTINACIJA U PITANJU!
Hrvatska, Foto: Profimedia

NAPUŠTAJU "PRVU MORSKU LJUBAV"

TURISTI BEŽE SA JADRANA ZBOG PAPRENIH CENA: Pronašli su "NOVU HRVATSKU", evo koja je DESTINACIJA U PITANJU!

Zbog visokih cena, letovanje na Jadranu je mnogima postalo krajnje izazovno, pa čak i imućnijim strancima – posebno iz Nemačke, koji su najbrojniji gosti

Objavljeno:

Nakon poskupljenja u Hrvatskoj od uvođenja evra, češki turisti napuštaju svoju "prvu morsku ljubav". Češko izdanje časopisa Forbes nazvalo je Poljsku "novom Hrvatskom za Čehe", ukazujući na neočekivanu promenu preferencija, a o tom trendu piše i poljski dnevnik Gazeta Wyborcza.

Zbog visokih cena, letovanje na Jadranu je mnogima postalo krajnje izazovno, pa čak i imućnijim strancima – posebno iz Nemačke, koji su najbrojniji gosti. Sada se priča proširila i na Poljake.

- Turisti ove sezone treba da spreme čak 22 evra za burger, 18 evra za lignje, i oko šest evra za palačinke. A ako požele kilogram sveže ribe, za to zadovoljstvo treba izdvojiti 110 evra.

Mario iz Austrije kaže da obožava Hrvatsku, ali zbog cena u Hrvatskoj koje su otišle „u nebesa“ razmišlja da koktele sledeće godine ispija u Grčkoj ili Egiptu.

– Preskupo je i prestajemo s odmorima u Hrvatskoj. Samo apartman bez ičega košta nas oko 2.200 evra za dve nedelje. Pre dve godine, to slično bih platio upola manje – iskren je Mario.

Sve skuplju Hrvatsku, koja je ranije bila popularna letna destinacija Čeha, sada je zasenila atraktivnost Poljske.

Hrvatska
Hrvatskafoto: Profimedia

Popularnost te zemlje među Česima naglo je skočila: prodaja smeštaja u Poljskoj u odnosu na lani porasla je za 50 odsto, kaže Ladislav Veseli, direktor portala za grupnu kupovinu Slevomat, prognozirajući da će interes za Baltik i dalje rasti.

Poljska nudi bogatu lepezu atrakcija, uključujući verske spomenike, istorijske gradove, netaknutu prirodu, kao i čisto more s peščanim plažama, planine i jezera, prenosi tportal.

Jirina Ekrt Jiruškova, portparol turističke agencije, rekla je za Forbes da je Poljska popularna i zbog pristupačnosti.

Ove sezone, jednosedmični boravak u Poljskoj za jednu osobu košta do 224 evra, putovanje srednje klase oko 341 evra, a luksuzan boravak 736 evra. Noćenje u hotelu ili apartmanu iznosi otprilike 35 do 40 evra.

Na pitanje zašto su odabrali Baltik umesto Jadrana, Čehinja Zuzana kaže da je s prijateljicama tražila alternativu za Hrvatsku.

Zaintrigirale su ih pozitivne kritike prijatelja koji su već posetili Poljsku, a htele su istražiti kulturu i prirodu te zemlje. Vojtech, stanovnik Praga, ističe da često susreće Čehe koji su posetili Poljsku i vratili se s pozitivnim iskustvima u pogledu razvoja infrastrukture i kvaliteta usluga, prenosi tportal.

Bonus video:

04:13

NOVA HIT DESTINACIJA ZA LETOVANJE! Hoteli su renovirani, a ponude izuzetno povoljne! Najbolji aranžmani DO KRAJA JUNA

(Espreso/ Nezavisne novine)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.