NA OVOM TAJANSTVENOM HRVATSKOM OSTRVU VREME JE STALO: Podseća na filmski set i ima svoja posebna PRAVILA (FOTO)
Žirje, Foto: StockShot / Alamy / Alamy / Profimedia

putovanje

NA OVOM TAJANSTVENOM HRVATSKOM OSTRVU VREME JE STALO: Podseća na filmski set i ima svoja posebna PRAVILA (FOTO)

Žirje verovatno ima najviše automobila po glavi stanovnika i kilometrima asfaltnog puta

Objavljeno:

Samo 22 kilometra od Šibenika, kao da ste zakoračili duboko u prošlost.

Slika kojom vas Žirje dočekuje podseća na filmsku kulisu. Udaljeno dalmatinsko mesto odmah se iz luke strmo uspinje u brdo, a iz dvorova, proširenja pred kućama, na zavojima, gledaju vas farovi uglavnom dotrajalih automobila. Bez registracija, retrovizora ili vrata, ima nešto romantično u njihovoj ruzinavosti, piše Pun kufer.

Na Žirju, najdaljem, ali najvećem ostrvu šibenskog arhipelaga, ponekad važe drugačija pravila. Ako dođete automobilom, to ćete primetiti već u Šibeniku kada se ukrcate na trajekt – u rikverc. Sasvim je jasno, kada posmatrate ljude na palubi ili u salonu, ko je izgubljeni turista, ko je upravo nešto radio u gradu, a ko se posle dužeg vremena vraća na ostrvo.

Krstarenje“ trajektom traje skoro dva sata i kada pristanete na Ćirju, zaista imate osećaj da ste došli negde veoma daleko. Samo 22 kilometra od Šibenika, kao da ste zakoračili duboko u prošlost. Vreme bez buke i ljubičasto zagađeno nebo, idiličan letnji raj. A zimi… mračni, zaboravljeni raj.

Žirje je imalo najviše stanovnika, skoro 800, pre sto godina. Danas ovde tokom cele godine živi svega stotinak ljudi, a leti nekoliko hiljada. Žirajeva šala je da su to ostrvo sa najviše turista po glavi stanovnika, a to i ne čudi kada se zna koliko prelepih uvala krije Žirje ispod svojih sedam brežuljaka i koliko je lepo tirkizno more koje udara o njegove stenovite obale i koliko su Kornati fotogenični sa vrha Vela Glava.

Žirje verovatno ima najviše automobila po glavi stanovnika i kilometrima asfaltnog puta. Bar ako se računaju i neregistrovani. Slika koja vas pozdravlja je pomalo nadrealna i podseća na filmski set. Zabačeno dalmatinsko mesto koje se odmah iz luke strmo penje u brdo, a sa svake strane uskog puta, u dvorištima, proširenjima ispred kuća, na zelenim površinama, farovi uglavnom dotrajalih automobila koji sigurno ulaze u kategorija oldtajmera gleda te. Bez registracija, ogledala ili vrata, postoji nešto romantično u njihovoj ružičastosti. Prevozno sredstvo broj dva na ostrvu je i dalje Tomosov motor, a vagoni sa trećeg mesta su mu veoma blizu.

Žirje
foto: StockShot / Alamy / Alamy / Profimedia

Žirje su davno otkrili pomorci koji se mreste u njegovim prelepim uvalama od proleća do rane jeseni. Veće uvale na ostrvu su Muna, koja ima pristanište i zaselak, Mikavica, Koromašna i Japlenišće, Kabal, Mala i Velika Stupica, Tratinska, Velika i Mala Nozdra.

Centar grada, koji se jednostavno zove Selo, nalazi se iznad Mune. Sa previše tihih i napuštenih kuća, selo svojim visokim kamenim zidovima i dalje pruža prijatnu hladovinu krivudavim ulicama. Opet scene kao na filmskom setu i iza svakog ugla – opet.

Žirje je naseljeno još od praistorije, što potvrđuju i ruševine na Kapić brdu. Tada se zvalo Surium, kasnije, u srednjem veku, insula Azuriorum ili Zuri, dok Žirje verovatno potiče od žira hrasta crnike kojim je ostrvo nekada bilo prekriveno. Rekreativni arheolozi uživaće u ostacima vizantijskog sistema utvrđenja ili tvrđave iz 6. veka.

Kao i sva najistaknutija hrvatska ostrva, Žirje je bilo važno vojno strateško uporište, a u Domovinskom ratu, kada je Hrvatska vojska preuzela kontrolu nad obalskim artiljerijskim bataljonom JNA, bilo je neophodno u odbrani Šibenika.

Danas su sve tri barake propale, nakon što su opljačkane i uništene, bez vrata, podova, pločica… i oduševljavaju samo avanturiste svojim mračnim bunkerima obraslim makijom i fantastičnim pogledom na sve strane, prenosi punkufer.hr.

Bonus video:

00:13

SPLIT OVACIJAMA POZDRAVIO PIKSIJA: Stojković čestitao jubilej Simovcima, na regionalno finale stigao i Aleksandar Čeferin! (VIDEO)

(Espreso/Nova)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.