HRVATIMA BI TURISTIČKA SEZONA MOGLA DA PROPADNE: Jedna stvar ih posebno BRINE
Problem s visokim cenama i u Hrvatskoj, Foto: Profimedia

manja drama

HRVATIMA BI TURISTIČKA SEZONA MOGLA DA PROPADNE: Jedna stvar ih posebno BRINE

Samo na Makarskoj rivijeri u junu je zabeležen pad od šest odsto i u broju turista i u noćenjima

Objavljeno: 18:04h

Početak turističke sezone u Hrvatskoj ispod je očekivanja, na šta ukazuje i jedan podatak da je tokom protekla dva vikenda u zemlju ušlo čak četiri puta manje stranaca u odnosu na prošlu godinu, što se pre svega pripisuje povećanju cena svih roba i usluga.

Samo na Makarskoj rivijeri u junu je zabeležen pad od šest odsto i u broju turista i u noćenjima.

Predsednica strukovne grupe hotelijera HGK Split Davina Ljubičić Đirlić kaže da popunjenost kapaciteta nije loša, ali da su im očekivanja bila mnogo viša.

- Popunjenost nije loša, mi smo manje-više zadovoljni, ali kako je krenulo u aprilu i maju, više smo očekivali od juna fali nam pritisak "last minute" gostiju. Izostalo je tržiste Velike Britanije, Nemačke, oseti se da ih je nešto manje dolazi ove godine - rekla je Ljubičić Đirlić za zagrebačku N1 tv..

Na pitanje da li je razlog tome u previsokim cenama, ona kaže da se svi slažu da su ove godine cene porasle u svim segmentima i da će to ostaviti loš utisak na goste.

Hrvatska, Ostrvo
foto: Profimedia

- Sigurno. Ja sam dvadesetak godina u turizmu i svi se slažemo da nas je strah šta će nas čekati u budućnosti. Svaka odrađena sezona definiše se na prethodnu godinu. Cene ove godine porasle su u svim segmentima i bojimo se da će to ostaviti loš utisak na goste, prvenstveno jer usluga treba da prati cenu, a bojimo se da bismo tu mogli podbacimo - rekla je Ljubičić Đirić.

Zaboravlja se, kaže, da su ove godine sva tržišta otvorena, u Grčkoj, Turskoj, Španiji, gde je puno jeftinije nego u Hrvatskoj.

- Treba paziti i dugoročno razmišljati, ne živimo od danas do sutra - kaže Ljubičić Đirlić.

I Željko Garača s Ekonomskog fakulteta u Splitu smatra da su se mnogi polakomili.

- Poneseni rezultatima prošle turističke sezone i najavama da će ova biti bolja je mnoge navela na drastično poskupljenje cena - kaže Garača.

Upozorio je da ovo ne sluti na dobro.

- Uporedio sam brojeve koliko je stranih turista ušlo u Hrvatsku protekla dva vikenda i taj broj je frapantno manji, četiri puta manji - rekao je Garača za N1.

Bonus video:

02:18

PAMETNI PRODAVCI SPUŠTAJU CENE STANOVA Stručnjak o trenutnom stanju na tržištu nekretnina u Srbiji: DOŠLO JE DO STAGNACIJE!

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.