BEZOBRAZLUK U HRVATSKOJ, DERU SA CENAMA: Evo koliko košta SLADOLED, naplaćuju i KORNET, pa da li je ovo REALNO?
Plaža, Foto: Profimedia

KAO NA MALDIVIMA

BEZOBRAZLUK U HRVATSKOJ, DERU SA CENAMA: Evo koliko košta SLADOLED, naplaćuju i KORNET, pa da li je ovo REALNO?

Domaći kupci u sladoledu, čini se, neće uživati

Objavljeno: 09:19h

S porastom temperature raste i želja za najslađim letnim osveženjem - sladoledom. A ove sezone u Hrvatskoj narasla mu je i cena, pa tako najjeftinija kugla košta evro i 70, a najskuplja tri i po evra.

- Sezona je kasno krenula, može se reći da još i nije. Kiša, bura, pa i hladni dani, pokolebali su mnoge koji su i hteli da dođu na Jadran u junu, pa čak i one koji su odmor planirali za jul. pre neki dan sam se vratio iz Šibenika. Ušao u more jednom, ma hladno. Osećaju manjak gostiju i to i ugostitelji, pa sada gledaju kako da na svaki način nadomeste manjak. A već su se istošili, radnike doveli, i obezbedili im dobre plate - kaže nam Mirko iz Beograda koji je nedavno bio u Šibeniku, govoreći i o cenama u Hrvatskoj i o sezoni.

Sagovornik dodaje da nema na plažama ni Srba koji poslednjih godina tradicionalno pune mesta oko Šibenika i Vodica.

- Svi su pomerili odmore, u ovo vreme plaže su prošle godine bile pune ekavice, sada tek po koji turista iz Srbije - kaže nam Mirko.

Domaći kupci u sladoledu, čini se, neće uživati.

- Ni slučajno. Zna se da je previše, ali kupci bi trebalo da pruže otpor. Mislim da je preskupo. Za naše ekonomsku situaciju, mislim da je preskupo. Ne bi trebalo ići dalje od jednog i po evra, da je to cena i za domaće i za strance i da se isplati svima i kupiti i prodati, kažu građani.

Proizvodnja domaćeg sladoleda, po italijanskoj recepturi. Osim sladoleda, u ovoj poslastičarnici u Splitu se rade i domaći korneti. A cena sladoleda? Kao prethodne sezone – dva evra. Zbog domaće recepture po kuglicu dolaze i Splićani i turisti , a popularnost su, priča Lirim, stekli upravo zahvaljujući Splićanima.

- Mi smo slastičarna koja zavisi od domaćih gostiju i koji imamo domaće goste, i zarad njih smo ostavili istu cenu, dva evra. Niko domaći ni z nije rekao za sladoled, kaže vlasnik poslastičarnice Lirim Bajrami.

Sladoled
foto: EPA/ANDY RAIN

U poslastičarnici cena sladoleda 5 evra

Kuglica tamne čokolade s malim dodatkom u slatkom kornetu u obližnjoj poslastičarni plaćena je čak pet evra.

- Kuglica 3 i po, a slatki kornet evro i po. Da je to ipak malo preterano, mišljenja je i Lirim. Smatra da su neki neopravdano podignuli cene.

- I ja mislim tako, možda su malo preterali sa cenom. Treba staviti normalne cene, ako mi možemo najkvalitetniji sladoled proizvoditi i staviti realnu cenu i za domaće goste, onda mogu svi i ne misliti samo o turistima, kaže.

Nekima je sladoled u Splitu jeftin.

- Jeftinije je nego u Engleskoj. Haha. l zapravo i puno jeftinije nego na ostalim mestima u Hrvatskoj”, kažu Karolin i Ras iz Engleske.

Bonus video:

04:13

NOVA HIT DESTINACIJA ZA LETOVANJE! Hoteli su renovirani, a ponude izuzetno povoljne! Najbolji aranžmani DO KRAJA JUNA

(Espreso/ N1 Zagreb/ Blic Biznis)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.