UMRO VLADO MILUNIĆ
Vlado Milunić, Foto: Printscreen/Youtube/TVsolidarita

JAVLJENO

UMRO VLADO MILUNIĆ

Nakon završetka studija arhitekture na Češkom tehničkom fakultetu tamo je bio i profesor

Objavljeno: 23:45h

Češki arhitekta hrvatskog podekla Vlado Milunić umro je nakon duge bolesti u 81. godini, potvrdila je danas njegova porodica za češki radio. Milunićeva najpoznatija zgrada je Kuća koja pleše u Pragu za koju je dobio nekoliko nagrada.

Vlado Milunić rođen je 1941. u Zagrebu, a u Prag je preselio 1956. godine. Nakon završetka studija arhitekture na Češkom tehničkom fakultetu tamo je bio i profesor.

Simbol Praga

Kuća koja pleše, Ginger i Fred, sagrađena je sredinom 1990-ih godina i jedan je od najpoznatijih simbola Praga.

"Hteo sam da zgrada održava situaciju čehoslovačkog društva tokom Plišane revolucije. Dva dela. Kao društvo koje je zaboravilo svoju totalitarnu prošlost, ona ima statični deo, kao društvo koje je zaboravilo svoju totalitarnu prošlost, ali i društvo koje se kreće prema svijetu prepunom promena. To je bila glavna ideja. To su dva dela u dijalogu, tenziji, kao plus i minus, jin i jang, kao žena i muškarac", rekao je Milunić jednom povodom za Radio Prague International o svojoj legendarnoj zgradi.

Kolinda ga odlikovala

Milunić je učestvovao u izgradnji te zgrade u saradnji s američko-kanadskim arhitektom Frankom Gehryjem. Kolinda Grabar-Kitarović odlikovala ga je 2019. Redom Ante Starčevića za promovisanje hrvatsko-češkog prijateljstva.

U karijeri je projektovao brojne javne zgrade, među kojima se ističu domovi penzionera u Pragu, Dom kulture Sedlec-Prčice, Dom dece i mladeži Modřany, stambeni kompleks Zvezda, ustanova za hendikepiranu decu u Češkim Budějovicama i više porodičnih kuća.

Radio je i na preuređenju dijelova stare gradske jezgre i panelnih stambenih naselja u Pragu i Bratislavi, a i jedan je od autora Češke četvrti u Šangaju. Projektovao je radarski toranj u Vazdušnoj luci Václava Havela u Pragu, prašku galeriju Ungelt.

Marijan Lipovac, predsjednik Hrvatsko-češkog društva, izjavio je prošle godine, kad je Milunić slavio 80. rođendan, da je on najpoznatiji Hrvat koji živi u Pragu i Češkoj.

(Espreso / Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.