APOKALIPTIČNI PRIZORI U HRVATSKOJ: Zemlja pod VODOM, poplavljene kuće i putevi, a još se ne nazire KRAJ! (FOTO)
Borba sa poplavama, Foto: Printscreen/HRT

stravično nevreme

APOKALIPTIČNI PRIZORI U HRVATSKOJ: Zemlja pod VODOM, poplavljene kuće i putevi, a još se ne nazire KRAJ! (FOTO)

Kiša nastavlja da pada u Zagrebu, a Sava ispod Jadranskog mosta izlila se iz korita

Objavljeno:

Pojedini delovi Hrvatske već danima se bore sa nevremenom i poplavama koje je ono prouzrokovalo, a zbog čega je bilo najavljeno uvođenje vanrednih mera. Kiša bi trebalo da pada u narednih 36 sati, najavili su meteorolozi.

Trenutno stanje odbrane od poplava: vanredno stanje: Kupa - Selo Kupa, vanredne mere: Kup - Hrvatska, redovne mere: Karlovac, Ilova - Veliko Vukovje.

Iako u Gorskom kotaru kiša i dalje pada, situacija se smiruje, bar što se vodostaja Kupe i njenih pritoka tiče. Nivo vode je pao, a trenutno stagnira ili u blagom porastu, javlja HRT.

Ipak, u gradu Hrvatskom i dalje je na snazi vanredno stanje, a u selu Kupa na snazi su vanredne mere.

Iako se situacija popravlja, meštani čekaju da kiša prestane i da se reka povuče.

Kiša nastavlja da pada u Zagrebu, a Sava ispod Jadranskog mosta izlila se iz korita. Koliko je porastao nivo vode pokazuju fotografije snimljene sa Mosta slobode.

HRT javlja da reka ne može da stigne do Ozlja, jer se izlila reka Kupa u mestu Pokupje. Tu su poplavljene kuće, bašte, dvorišta i podrumi. Građani su veoma iznenađeni i tužni.

Hrvatska, Poplave
foto: Printscreen/HRT

Na području Ozlja zatvorena su četiri puta, samo je pitanje vremena kada će biti zatvoren most kod Hidrocentrale u Ozlju. Ali to je stvar policijske procene.

Rukovodstvo Hrvatskih voda danas je u Delnicama na sastanku Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije sa državnim službama objavilo da su za područje oko Kupe na snazi redovne mjere drugog stepena zaštite od poplava, javlja HRT.

Voda se povlači i u ovom trenutku neće biti proglašeno vanredno stanje u vezi sa poplavama. To je bujična voda i ogromna količina kiše. Put za Hrvatsko je otvoren i prohodan. Još nije očišćen jer se veliki deo materijala urušio. Nadamo se da će se, prema prognozi, padavine smanjiti i situacija smiriti, rekao je danas župan Zlatko Komadina u saopštenju PGŽ.

Gradonačelnica Delnice Katarina Mihelčić istakla je da su velike štete nastale od poplava na putevima koji vode ka manjim naseljenim mestima, otežavajući posete porodicama i starima. S obzirom da je većina nerazvrstanih puteva, što je trošak Grada Delnica, ona je izrazila bojazan da će lokalni budžet teško podneti njihovu sanaciju. Tačna procena se očekuje u ponedeljak, rekao je gradonačelnik.

Gradonačelnik Komadina je dodao da će županijski putevi biti dovedeni u normalno stanje i (iako neće biti proglašena elementarna nepogoda) Županija je spremna pomoći gradu Delnicama u ovoj vanrednoj situaciji.

To je veliki broj kilometara, mnogo naselja i malo stanovnika, ali mora da postoji prohodnost, rekao je župan, ističući da ovakva situacija sa poplavama nije bila u poslednjih dvadesetak godina.

Direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković izjavio je da su u Karlovcu najavljene redovne mere odbrane od poplava, a prati se i gornji tok reke Kupe odakle je sve počelo.

Ogromne količine padavina pale su poslednjih dana, što je za posledicu imalo izuzetno visok vodostaj reke Kupe, koji je na pojedinim vodomernim stanicama dostigao istorijske maksimume. Ovi vodostaji su i rezultat klimatskih promena koje se dešavaju širom sveta, naglasio je Đuroković.

Rukovodstvo Hrvatskih voda, Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije sa državnim službama obišlo je poplavljeno područje u dolini Kupe kod Kuželja i Kaštel Zrinskog u Brodu na Kupi, gdje je poplavljen Prirodnjački muzej.

Zbog obilnih padavina i porasta vodostaja Kupe, stotinak vatrogasaca postavlja brane od rezervoara napunjenih vodom u dva prigradska naselja Karlovih Vara, u Koritinji i Brodarcima, a vatrogasci iz Ogulina, Ozlja, U pomoć su im pritekli i Duga Resa, Barilović, Draganić, Ribnik.i Cetingrad i iz Međimurja.

Naime, kako se navodi u saopštenju glavnog županijskog vatrogasnog šefa Gorana Frankovića, u Karlovac je po nalogu glavnog vatrogasnog šefa stiglo sedam vatrogasaca sa tri vozila iz Međimurske županije.

Hrvatska, Poplave
foto: Printscreen/HRT

Intervencije izazvane visokim vodostajem beleže se i na području Ozlja, gde je 15 vatrogasaca angažovano na ispumpavanju vode iz objekata, a trenutno oko 10 kuća gradi zečji nasip na području Levkušja.

U severnom delu županije vodostaj sada stagnira. U Kamanju je tokom prepodneva 10-ak vatrogasaca postavilo zečje nasipe oko nekoliko kuća, a u Žakanju je 25 vatrogasaca zaštitilo i objekte zečjim nasipima, ali su zabeležili i intervencije na ispumpavanju vode iz objekata.

Vatrogasna zajednica Karlovačke županije, na osnovu naredbe glavnog vatrogasnog zapovjednika, i dalje pruža pomoć u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, gde su dva vatrogasca i jedno vozilo JVP grada Karlovca i jedan vatrogasac sa jednim vozilom iz g. JVP Ogulin sanira posledice nevremena u Čazmi.

U nižim delovima Ozlja, Kupa se izlila preko puteva, njiva, bašta i ušla u podrume mnogih kuća, ali uzvodno u Kamanju vodostaj stagnira, a verovatno je da se bliži vrhunac vodenog talasa. i da vodostaj više neće značajno rasti, saznaje se u tamošnjem Štabu civilne zaštite.

Načelnik Generalštaba Stjepan Basar rekao je Hini da val vode upravo prolazi kroz Ozlje i da su putevi pred zatvaranjem.

Iako se u 13 časova, u odnosu na stanje u podne, Kupa na mernoj stanici u Kamanju nije podigla iznad 641 centimetar, već samo nizvodno prema Karlovcu, u Brodarcima za sedam centimetara, u 14 časova vodostaj u Kamanju iznosio je 29 centimetara. viši.

- Sada se može samo od Ozlja do Karlovca i od Ozlja do Krašića preko Vrhovca. Poplava se izlila na puteve sela Trg, Levkušje, Zorkovac, kao i od Ozlja prema Kamanju i Jurovskom Brodu - kaže Basar.

Most kod Hidroelektrane je i dalje prohodan, oko 10 centimetara je do nivoa kolovoza i "samo je pitanje vremena kada će biti poplavljen", dodaje on.

Ističe da takva situacija nije viđena od šezdesetih godina prošlog veka, ali da su sve službe na terenu, a vatrogasci pomažu ljudima u ispumpavanju vode i džakova peska.

U subotu je na području Karlovca pala jaka kiša koja je poplavila teren fudbalskog kluba Vrlovka iz Kamanja.

Sekretar kluba David Gorup potvrdio je da su teren i službene prostorije kluba potpuno poplavljeni.

Šteta na službenim prostorijama, prodavnici opreme i svlačionicama biće "totalna", rekao je Gorup.

Prema Gorupovim rečima, voda je došla skoro do visine prozora klupskih prostorija pored terena.

Gorup je rekao da su zaposleni u klubu u subotu ujutru došli u prostorije kluba da se pripreme za gostovanje mlađih fudbalera u Rakovici i da su tada primetili da je teren poplavljen.

U uslovima obilnih padavina na području sliva Gornje Dobre, u Ogulinu se reka Dobra izlila iz korita na put D42, saobraćaj je u prekidu i odvija se obilaznim putem u skladu sa sa posebnom regulacijom saobraćaja i signalizacijom, potvrđeno je u ogulinskom štabu Civilne zaštite.

Nazorova ulica je zatvorena od raskrsnice sa Križanićevom ulicom do raskrsnice sa Ulicom Zagrad, a saobraćaj se obilazi Novim putem, a gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović naglašava "da je to mesto gde se Dobra redovno izliva, čim se njen kanjon je pun".

Hrvatska, Poplave
foto: Printscreen/HRT

Kako prenosi 24 časa, automobil se zaglavio u vodi, a izvukao ga je traktorista.

Domitrović je Hini odmah nakon sjednice Štaba civilne zaštite voda rekao da se očekuje dalje povećanje Dobre, a još više vode na putevima u samom centru grada, ali da bi vodostaj uskoro trebao početi da opada.

- Ipak, mislim da ovog puta neće biti veće pretnje - ustvrdio je on.

Domitrović je pozvao građane na strpljenje, te da se u slučaju opasnosti jave hitnoj pomoći 112, HGSS-u i Javnoj vatrogasnoj jedinici.

U Ogulinu se gradi sistem za odbranu od poplava, završen je deo kapitalnih radova na budućoj retenciji, ali sve to, kaže Domitrović, neće zaštititi Ogulin od poplava dok se ne izgradi akumulacija.

Direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekao je za televiziju N1 da će se Karlovac braniti od poplava.

- Prognoze su ipak bolje nego što su bile jučer. Vjerojatno ćemo ući u mjere obrane od poplava, možda ćemo ući u neke izvanredne mjere, ali obranit ćemo Grad Karlovac od poplava - rekao je Đuroković.

Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić rekao je za N1 da situacija u gradu trenutno "nije dramatična".

- Očekujemo da ćemo vrlo brzo ući u redovne mjere obrane od poplave i na Kupi i na Korani. Prema projekcijama Hrvatskih voda, ne bi trebalo doći do katastrofalnih poplava kakve pamtimo u Karlovcu - rekao Mandić.

Državni hidrometeorološki zavod objavio je prognoze vodostaja Save, Kupe, Mure, Drave i Dunava.

Sava

Vodostaji Save do Rugvice su u porastu s tendencijom opadanja. Nizvodno do Mačkovca vodostaji su u porastu s tendencijom porasta, a dalje nizvodno su u blagom porastu s tendencijom porasta. U porastu su i pritoci Save.

Vodostaji su trenutno u domeni srednje niskih i niskih voda.

Kupa

Vodostaji Kupe do hidrološke postaje Kamanje su su u blagom opadanju s tendencijom opadanja, a na hidrološkoj postaji Kamanje su u blagom porastu s tendencijom opadanja. Nizvodno do Jamničke Kiselice vodostaji su u porastu s tendencijom opadanja, a dalje niozvodno su u porastu s tendencijom porasta.

U donjem toku Gornje Dobre još je moguć blagi porast vodostaja.

Vodostaji su u domeni od visokih do niskih voda.

Mura

Vodostaji Mure su u porastu s tendencijom blagog opadanja.

Vodostaji su u domeni niskih voda.

Drava

Vodostaji Drave na hidrološkoj postaji Botovo su u opadanju s tendencijom stagnacije. Dalje nizvodno vodostaji su u porastu s tendencijom porasta.

Vodostaji su u domeni niskih voda.

Dunav

Vodostaji Dunava su u porastu s tendencijom porasta.

Vodostaji su u domeni niskih voda.

Uprava civilne zaštite izvestila je o stanju odbrane od poplava u Primorsko-goranskoj, Sisačko-moslavačkoj i Karlovačkoj županiji.

Primorsko-goranski srez

Zbog obilnih padavina u Gorskom kotaru, 16. septembra uvedene su vanredne mere odbrane od poplava i vanredno stanje na zaštitnim vodnim objektima za gornji i donji tok rijeke Kupe, malog sliva Gorskog kotara. Kuće u naselju Kuželj bile su zaštićene zečjim nasipima, ali je voda ušla i poplavila dvorišta i podrume šest porodičnih kuća.

Zbog izlivanja reke Kupe i klizišta za sav saobraćaj su zatvoreni: Brod na Kupi - Hrvatsko, Brod na Kupi - Brod Moravice i Blaževci - Plemenitaš - Lukovdol - Zapeć.

U ovom trenutku vodostaj reke Kupe stagnira ili u blagom porastu duž celog toka, a nadležne službe su na terenu.

Sisačko-moslavačka županija

Zbog obilnih padavina na području Sisačko-moslavačke županije, tokom 16. septembra poplavljene su podrumske prostorije. ŽC 112 Sisak zaprimio je veliki broj poziva građana kojima je voda procurila u podrumske prostorije i dvorišta. Najviše poziva bilo je iz Petrinje, Siska, Novske i Kutine.

Komunalne službe i vatrogasci su na terenu i rade na ispumpavanju vode i povećanju protoka odvodnih kanala. Vreće sa peskom je isporučilo DVD Mladost za jednu kuću u Novom Selu.

Karlovačka županija

Zbog naglog porasta vodostaja reke Kupe i praćenja stanja odbrane od poplava na području Karlovca, 16. rujna u popodnevnim satima održan je zajednički sastanak Stožera civilne zaštite Karlovačke županije, Civilne Održan je Štab zaštite Grada Karlovca sa predstavnicima Hrvatskih voda i Uprave civilne zaštite.

Ne očekuje se veća opasnost od reka Dobre, Korane i Mrežnice. U skladu sa predviđenim vodostajama reke Kupe od maksimalnih 750 cm, očekuje se redovna zaštita od poplava. Vreće sa peskom su postavljene na kritična mesta. Tokom 17. septembra biće postavljene vodene barijere na putu D36 uz reku Kupu, naselje Koritinja, kao i na nasipu u prigradskom naselju Karlovac – Brodarci.

Državni put DC228 na deonici Jurovski Brod-Kamanje zatvoren je zbog izlivanja reke Kupe, a državni put DC42 Ogulin-Vrbovsko zbog izlivanja reke Dobre.

Na području grada Karlovca i Ogulina sve operativne snage su u stanju pripravnosti i po potrebi izlaze na teren.

Hrvatska, Poplave
foto: Printscreen/HRT

Prema izveštajima Hrvatskih voda, očekuje se porast vodostaja Kupe i Korane na nivo kada se preduzmu redovne mere odbrane od poplava, a većih problema ne bi trebalo biti, zaključeno je na sednici Stožera civilne zaštite. Grada Karlovca nakon jučerašnje koordinacije sa Hrvatskim vodama i Stožerom civilne zaštite Karlovačke županije.

– Operativne snage Štaba civilne zaštite, zajedno sa Javnom vatrogasnom jedinicom i dobrovoljnim vatrogasnim društvima, angažovane su na organizovanju punjenja dodatnog broja džakova sa peskom koji će biti na raspolaganju mesnim odborima koji su direktno izloženi povećanom vodostaju. Takođe, tokom prepodneva i danas biće postavljene vodene barijere na putu D36 uz reku Kupu (Koritinja) kao i uz nasip rubnog dela Grada Karlovca u Brodarcima. Sve aktivnosti su usklađene sa hrvatskim vodama. Zbog jake kiše koja je zahvatila Karlovce, pozivamo građane na oprez - saopšteno je iz Grada Karlovca

Kolovozi su mokri, a nevremenom su zahvaćena i gradilišta na kojima se izvode radovi na aglomeraciji i sanaciji vrelovodne mreže. Zaposleni u Vodovodu i kanalizaciji i Gradskoj toplani su na terenu, a sva otvorena gradilišta su dodatno pregledana i obezbeđena za prolaz građana, kažu.

- Sve hitne službe su na terenu. Građani kojima je neophodna dodatna pomoć mole se da se jave na mejl - dodaju.

Talas vode iz gornjeg toka reke Kupe u Gorskom kotaru približava se karlovačkom području, gde su u petak ponegde uvedene mere vanrednog stanja, a karlovački štab civilne zaštite započeo je pripreme za redovnu odbranu od poplava. mere i pozvao građane na oprez.

Vodostaj u Karlovcu je u poslednjih 14 sati porastao za dva metra i 84 centimetra, u petak u 19 sati vodostaj je izmerio 381 centimetar, jutros u 8 sati 655, a u 9 sati 665 centimetara.

Stožer Civilne zaštite Grada Karlovca u subotu ujutro je u koordinaciji sa Hrvatskim vodama odlučio da preduzme pripreme za redovne mere obrane od poplava, a operativne snage Civilne zaštite su zajedno sa vatrogascima angažovane na popunjavanju dodatni broj džakova sa peskom koji će biti podeljen mesnim odborima koji su direktno izloženi povećanom vodostaju reka.

Tokom dana biće postavljene vodene barijere na putu D 36 uz Kupu u Koritinji i uz nasip u prigradskom naselju Brodarci, a sve u koordinaciji sa Hrvatskim vodama.

Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić poručio je građanima da je važno pratiti prijave, jer je velika verovatnoća da će na pojedinim putevima doći do prekida saobraćaja.

Prema trenutno dostupnim prognostičkim modelima Službe za hidrološke studije, analize i prognoze DHMZ-a, nastaviće se ovako izražen porast vodostaja karlovačke reke, premašujući nivo redovnih mera odbrane od poplava (750 centimetara), a vrh se očekuje u nedelju oko 21 čas sa vodostajem od 784 centimetra.

Iako se reke do sada nisu izlivale u Karlovcu, ima problema, kiša, ponegde sa izraženijim pljuskovima, izazvala je bujične i urbane poplave, a dodatni problem je i to što se na mnogim mestima u Karlovcu rade iskopi radi izgradnje. kanalizacione mreže i za rekonstrukciju vrelovoda.

S tim u vezi, gradonačelnik Mandić je posebno pozvao građane da budu oprezni prilikom kretanja gradom, kaže da su preduzeća Vodovod i kanalizacija i Toplana na terenu, zajedno sa izvođačima radova, i da kontrolišu gradilišta.

- Iskopi su puni vode, na pojedinim mestima je došlo do manjih urušavanja iskopa, pa građani moraju da budu posebno oprezni - rekao je Mandić.

Prema meteorološkoj prognozi, od sutra se očekuje postepeno razvedravanje i smirivanje.

Hrvatski vodoprivredni organi rekli su za televiziju N1 da vatrogasci u mestima Koritinja i Brodarci postavljaju vodene barijere kako bi sprečili izlivanje Kupe na puteve.

U mestu Koritinja kod Karlovca postavljaju se barijere u dužini od oko 500 metara.

Nakon što je jučer zbog iznenadnog izlivanja rijeke Kupe u Gorskom kotaru poplavljeno nekoliko kuća i puteva, val vode sada se kreće prema Karlovcu, javlja HRT. Zbog toga su u Karlovačkoj županiji preduzete mjere obrane od poplava, s tendencijom daljeg rasta vodostaja.

Tomislav Novosel iz Glavnog centra za odbranu od poplava Hrvatskih voda rekao je za HRT da je vodostaj Kupe u Karlovcu u 6 sati ujutro +629 cm sa tendencijom daljeg rasta i uvođenjem redovnih mera odbrane od poplava danas oko podneva.

- Vrh vodenog talasa reke Kupe u Karlovcu očekuje se oko ponoći, ali ne viši od +750 cm, što je referentni nivo za uvođenje mera odbrane od poplava - rekao je Novosel.

- Na području Karlovca spremni smo za više vodostaja, s obzirom da su prigradska naselja Mala Švarca i Logorište zaštićena novoizgrađenim nasipima. Teoretski, nizvodno od Karlovca najugroženija naselja su: Gradac, Vodoštaj, Kobilić i Donje Mekušje, ali tek iznad kote od +800 cm, što se trenutno ne očekuje – zaključio je Novosel.

Hrvatska, Poplave
foto: Printscreen/HRT

Vodostaj reke Kupe u dolini Kupe opao je za oko 50 centimetara. Put prema Brod Moravicama je prohodniji, iako ga Hrvatski autoklub i dalje drži zatvorenim. HRT navodi da na putu ima peska i granja.

Poplavljeni su brojni stambeni i drugi objekti u Brodu na Kupi, a saobraćaj od Broda na Kupi prema Hrvatskom bio je u prekidu zbog izlivanja pritoke Kupe i klizišta.

- Sada se pojavljuju podzemne vode i ta podzemna voda se pojavljuje mnogo dublje, odnosno dalje i kuće koje nisu ugrožene postaju ugrožene ili će potpuno potopiti podrumske prostorije - rekao je predsednik Mjesnog odbora Brod na Kupi Davorin Klobučar.

Vodostaj Kupe je za 6 sati porastao za čak četiri metra. Voda je ušla i u muzej Kaštel Zrinskih, vredni eksponati su ugroženi.

HRT javlja da se potrebiti mogu obratiti delatnicima Crvenog krsta.

- U slučaju potrebe za odvlaživačima, to znači sušenje podrumskih prostorija, kuća, stanova i, da kažemo, ogrevno drvo je možda ovde najviše stradalo i da vidimo kako da im na taj način pomognemo. Za sada nemaju potrebe u nabavci životnih namirnica i lekova - rekla je direktorka Crvenog krsta Delnica Snježana Krizmanić.

Glavni vatrogasni komandir Slavko Tucaković apelovao je na građane da ne pokušavaju sami da saniraju štetu od poplava i nevremena i da se na svakom koraku obraćaju nadležnim službama.

U subotu se u Hrvatskoj očekuje oblačno vreme s kišom, ponegde i obilnijom. Mestimično će kiša biti praćena grmljavinom. Na Jadranu će biti sunčanih perioda, a ponegde i kiša, saopštio je Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Duvaće slab i umeren severoistočni i severni vetar, ali će ponegde biti i jačih udara.

Na Jadranu će duvati umerena i jaka, ponegde i olujna bura sa orkanskim udarima. Prema otvorenom moru duvaće severozapadni vetar, a na jugu u prvom delu dana jugozapadni.

Najviša dnevna temperatura od 9 do 14, na severnom Jadranu od 16 do 21, a na srednjem i južnom Jadranu od 22 do 27 stepeni Celzijusovih.

Narandžasto upozorenje danas je na snazi za Dalmaciju, Liku, Gorski kotar i Istru, što znači da je vreme vrlo opasno, a crveno upozorenje za severni Jadran.

Najviše padavina u protekla 24 časa bilo je u Begovom Razdolju, 146 milimetara po metru kvadratnom, u Delnicama 141, a u Ogulinu 123 milimetra.

Zbog lokalno obilnijih padavina mestimično se na kolovozu zadržava veća količina vode, a zbog nevremena postoje ograničenja na pojedinim putevima na primorju, upozorio je u subotu ujutro Hrvatski autoklub (HAK).

Zbog olujnog vetra, deonica autoputa A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnica i Kikovica i Jadranske magistrale (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene otvorena je samo za putnička vozila.

Hrvatska, Poplave
foto: Printscreen/HRT

Saobraćaj je zabranjen na autoputu A7 između čvorova Draga i Šmrik za prvu grupu vozila: autobuse na sprat, vozila sa kamp prikolicama i motocikle i na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Karlobaga, na DC99 između čvora i Križišće i na LC58107 Kraljevica - raskrsnica Križišće zabranjena je i za dostavna vozila i vozila sa natkrivenim tovarnim prostorom (I. i II. grupa vozila).

Na Krčkom mostu zabranjen je saobraćaj za prvu grupu vozila u oba smera (motocikli, prikolice za stanovanje, kamp prikolice sa tri i više osovina, kombi vozila visine preko 1,9 metara, autobusi na sprat i autobusi na dve osovine koji vuku prikolicu, lični vozila koja vuku malu prikolicu sa jednom osovinom) usled olujnog vetra.

Za sav saobraćaj zatvoren je državni put DC228 na dionici Jurovski Brod-Kamanje, županijski put ŽC5033 na dionici Brod na Kupi - Brod Moravice, lokalni put LC 58032 Blaževci-Zapeć zbog vode na kolovozu. Dionica ŽC5033 Brod na Kupi-Hrvatsko zatvorena je zbog klizišta.

Zbog nepovoljnih vremenskih prilika u prekidu je trajektna linija Prizna - Žigljen i katamaranske linije: Split-Hvar-Vela Luka-Ubli, Novalja - Rab - Rijeka i Pula-Unije-Susak-Mali Lošinj-Ilovik-Silba-Zadar.

HAK savetuje vozačima da brzinu i način vožnje prilagode uslovima na putu i ​​održavaju bezbedno rastojanje između vozila.

Hrvatske vode saopštile su u petak da su u poslednja 24 sata na području sliva reke Kupe u gornjem toku pale velike količine padavina, što je dovelo do naglog porasta vodostaja rijeke Kupe u gornjem toku.

Iz Hrvatskih voda navode da na stanici Crni Lug - NP Risnjak ima 102 milimetra padavina.

Na dionicama Hrvatsko - Selo Kupa uvedene su vanredne mere.

Hrvatske vode su saopštile da se očekuje da će vodostaj reke Kupe na području grada Karlovca u popodnevnim satima značajno porasti i da će oko ponoći, odnosno u noći sa petka na subotu, odbrana od poplava treba započeti.

Hrvatske vlasti saopštile su da je moguće da će u subotu biti uvedene vanredne mere.

Iz Hrvatskih voda kažu da se na području Sisačko-moslavačke županije, na lokacijama gde su u toku radovi na sanaciji štete od zemljotresa, preduzimaju sve potrebne mere kako bi se u slučaju naglog porasta vodostaja reka Kupe i Save, ne bi bilo opasnosti za obalu na području gradova Petrinje i Siska.

- U narednih 36 sati očekuje se oblačno sa kišom, ponegde sa grmljavinom, lokalno sa mogućim obilnijim pljuskovima, a i dalje postoji mogućnost za bujične i urbane poplave u skoro celoj zemlji. Od nedelje 18.9.2022. očekuje se postepeno razvedravanje i smirivanje - zaključili su iz Hrvatskih voda.

(Espreso/Jutarnji List)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.