NEMAJU GRANICE: Desničari u Hrvatskoj najavljuju ustaški pir na Badnji dan! (FOTO) (VIDEO)
Foto: Printskrin Youtube / Dalje Com

NOVE PROVOKACIJE!

NEMAJU GRANICE: Desničari u Hrvatskoj najavljuju ustaški pir na Badnji dan! (FOTO) (VIDEO)

Krajnje desničarska organizacija najavila bogosluženje takozvane "hrvatske pravoslavne crkve" u tržnom centru, koji se nalazi odmah pored Saborne srpske crkve!
Objavljeno: 23:16h

U Srpskoj pravoslavnoj crkvi najavu "Projekta Velebit" i HPC-a nisu hteli komentarisati, ali su potvrdili da će se istog dana, na pravoslavni Badnji dan, u njihovoj Sabornoj crkvi održavati bogosluženja.

foto: Beta

Na internet stranicama "Projekta Velebit", u obaveštenju koju potpisuje Juričev saradnik Dinko Dedić, piše da je to "prvi javni obred Hrvatske pravoslavne crkve u centru Zagrebu nakon 72 godine", na koji se pozivaju svi "hrišćani, Hrvati pravoslavne i katoličke veroispovesti i drugi koji im se žele pridružiti u ovom jedinstvenom trenutku povratka hrvatskog pravoslavlja tamo gde mu je i istorijsko mesto, u središte hrvatske metropole".

"Mesto na koje žele vratiti "hrvatsko pravoslavlje" je, dakle, Saborna crkva SPC-a koju su ustaške vlasti preotele nakon što je po uspostavljanju NDH zakonski zabranjena upotreba naziva `srpsko-pravoslavna vera`, izvršen opšti progon pravoslavnog sveštenstva i pljenidba celokupne crkvene imovine", navode "Novosti".

Kada se Pavelić 1942. godine, zbog neuspeha politike forsiranog pokatoličavanja, odlučio na osnivanje vlastite, "Hrvatske pravoslavne crkve", upravo je u otetoj Sabornoj crkvi kao zagrebački mitropolit bio ustoličen ruski izbeglica Germogen, koji se stavio na raspolaganje njegovom režimu.

Propašću Pavelićeve države Germogen je osuđen na smrt i HPC je prestala postojati, ali je ideja o njenoj obnovi oživela devedesetih godina (20. veka) u proustaškim krugovima, podsećaju "Novosti".

(Espreso.co.rs / Novosti.hr)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.