Srbija je od danas okružena NATO zemljama!
Foto: Shutterstock

razlog za paniku?

Srbija je od danas okružena NATO zemljama!

Crna Gora će sutra i formalno postati 29. članica NATO-a, na ceremoniji u Vašingtonu

Objavljeno: 13:11h

Dok Kremlj i DF negiraju bilo kakvu umešanost u navodnu zaveru i dok se čeka suđenje okrivljenima, Moskva ovih dana nastavlja ekonomsko-politički pritisak na Crnu Goru.

Pored nedavne zabrane izvoza vina u Rusiju, kampanje odvraćanja turista da dođu u Crnu Goru, prošlonedeljni neuspeli pokušaj poslanika crnogorske vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Miodraga Vukovića da uđe u Rusiju, pokazao je da postoji i lista ljudi iz Crne Gore kojima je to zabranjeno.

- Pobedićemo ih 5. juna. Ovakav nivo primitivizma i destrukcije jednog režima do sada nigđe nije zabeležen - bio je odgovor crnogorskog premijera Duška Markovića na zabranu iz Moskve.

Članstvo Crne Gore u NATO-u neće rešiti unutrašnje probleme države. Ono je neophodno, ali ne i dovoljno da stabilizuje i konsoliduje demokratiju u Crnoj Gori, stav je Januša Bugajskog iz vašingtonskog ;Centra za analizu evropske politike.

On je crnogorskom državnom radiju kazao da je ubeđen da Rusija "neće lako dići ruke od Crne Gore i suseda" i da će "na razne načine pokušavati da potkopa crnogorsko članstvo u NATO-u".

- Rusija pod Putinom neće tako lako odustati od zemalja regiona zato što Putin želi veliku Rusiju, mali Zapad - kazao je Bugajski.

foto: Reuters

Osnivačkim aktom NATO-a, koji je prihvatila Crna Gora, sve se strane obavezuju da sve međunarodne sporove, u koje bi mogle da budu uključene, rešavaju mirnim sredstvima.

Oružani napad na jednu ili više članica NATO-a, predstavlja napad na sve njih, piše u ugovoru.

Crna Gora JEDNOGLASNO glasala za NATO: Parlament potvrdio članstvo!

Crna Gora je obnovom nezavisnosti kao strateški cilj odredila pristupanje Evropskoj uniji i NATO–u. Zvanični odnosi Crne Gore i NATO-a počeli su krajem 2006. godine, pozivom Crnoj Gori da pristupi programu NATO-a Partnerstvo za mir.

Zvanični poziv da se pridruži NATO-u Crnoj Gori je upućen 2. decembra 2015. godine.

(Espreso.co.rs/Blic.rs)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.