Srbija je od danas okružena NATO zemljama!
Foto: Shutterstock

razlog za paniku?

Srbija je od danas okružena NATO zemljama!

Crna Gora će sutra i formalno postati 29. članica NATO-a, na ceremoniji u Vašingtonu

Objavljeno: 13:11h

Crna Gora će sutra i formalno postati 29. članica NATO-a, na ceremoniji u Vašingtonu kojoj će prisustvovati generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg i crnogorski premijer i ministar inostranih poslova Duško Marković i Srđan Darmanović.

Pristupni protokol će SAD, depozitaru osnivačkog ugovora Severnoatlanskog saveza, a koji su prethodno ratifikovale sve članice NATO-a, predati ministar Darmanović, najavljeno je iz Vlade Crne Gore.

Članstvom u NATO-u Crna Gora je ostvarila je "civilizacijsku prekretnicu, priključujući se zapadnom sistemu vrednosti", ocenjuje se u Podgorici.

Priključenjem Severnoatlantskom savezu ostaju, međutim, duboke unutrašnje podele i kontinuirani političko-ekonomski pritisak Rusije, protivnice širenja Alijanse.

foto: Beta

- Crna Gora je, osim trajnog obezbeđenja granica i bezbednosti, članstvom u NATO-u dobila i potvrdu sopstvene bezbednosti. EU nema više razloga da se pita o bezbednosti Crne Gore, posmatrajući je kao svog budućeg člana, jer je ona osigurana članstvom u NATO-u - rekao je ranije minister inostranih poslova Darmanović.

Članstvom Crne Gore čitav je Jadran ispod NATO kišobrana.

U ostvarenju najvećeg spoljno-političkog cilja od sticanja nezavisniosti, članstva u Alijansi, bilo je unutrašnjih "potresa" i spoljne "pretnje" koja je dolazila iz Moskve.

Kremlj je od kako je zemlja pozvana da se priključi u NATO, decembra 2015. godine, pojačao pritisak na zvaničnu Podgoricu da preispita spoljno-političku orijentaciju i otvoreno je podržavao anti-NATO snage u zemlji, predvođene Demokratskim frontom (DF).

Čelnici tog saveza okrivljenu su da su deo neuspele navodne ruske zavere u Crnoj Gori uoči parlamentarnih izbora oktobra prošle godine, s ciljem da spreči zemlju da uđe u NATO.

TO ŠTO JE CRNA GORA UŠLA U NATO, SAMO JE SRBIJI DOBAR PRIMER: Jovanović čestitao Crnogorcima!

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.