NIMALO MU SE NEĆE SVIDETI: Izbori u Herceg Novom mogu da zabrinu Đukanovića!
Foto: Fonet

izgubili uporište

NIMALO MU SE NEĆE SVIDETI: Izbori u Herceg Novom mogu da zabrinu Đukanovića!

Demokratska partija socijalista koju predvodi Milo Đukanović izgubila je na izborima i u Herceg Novom
Objavljeno:

- DPS ne samo da je izgubila još jedno uporište u primorskim gradovima nego je zabeležila i pad u smislu stabilnosti svog biračkog tela. Imali su u Herceg Novom između 5.800 do šest hiljada, a sada se nalaze na 5.130 glasova, što je značajan pad od četiri procenta u smislu njihovog uticaja u političkom i parlamentarnom životu.

Pad ne beleži samo vladajuća DPS već i najveća opoziciona grupacija Demokratski front koja je u koaliciji sa Socijalističkom Narodnom partijom i Narodnom strankom na izborima 2014 osvojila osam mesta.

Boris Raonić smatra da su u Frontu izabrali pogrešnu strategiju u izbornoj kampanji i da ih je to skupo koštalo:

- Bez ikakve potrebe krenuli su radikalnom retorikom prema partnerima unutar opozicionog bloka i to ne samo protiv Demokrata nego i Socijaldemokratske partije i drugih partija. Nisu uspeli da nađu saveznike za svoje ideje.

Razlog je, prema njegovim rečima, i to što su sami konstituenti DF vrlo različiti po mnogim pitanjima a Crna Gora sada ulazi u period kada će biti rešene velike teme poput NATO članstva i slično, pa će u prvi plan izaći one u vezi sa kojima članice DF imaju različite poglede.

foto: Shutterstock

Oni će morati da se odluče za dalji put, ili će postati jedna konzervativna partija ili će se raspasti, smatra Raonić i dodaje da o tome treba da odluče predsedništvo i lideri te grupacije.

Najveći dobitnik izbora su Demokrate, koji na prošlim izborima u Herceg Novom koji su održani 2014. nisu ni učestvovali.

Analitičar Dragiša Janjušević kaže da je ključ uspeha Demokrata na izborima u Herceg Novom to što su uspeli u nečemu što do sada nije pošlo za rukom ni jednoj opozicionoj partiji:

- Demokrate su fenomen u smislu da su prva partija koja je uspela da na ovim izborima uđe u biračko telo DPS-a.

Uspeh Demokrata, prema njegovom mišljenju, nije neočekivan.

(Espreso / Agencije)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.