NIMALO MU SE NEĆE SVIDETI: Izbori u Herceg Novom mogu da zabrinu Đukanovića!
Foto: Fonet

izgubili uporište

NIMALO MU SE NEĆE SVIDETI: Izbori u Herceg Novom mogu da zabrinu Đukanovića!

Demokratska partija socijalista koju predvodi Milo Đukanović izgubila je na izborima i u Herceg Novom
Objavljeno:

Nakon Budve i Kotora, vladajuća Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića je izgubila na izborima u još jednom primorskom gradu - Herceg Novom, što je, kako smatraju analitičari, nesporan pad snaga i uticaja te stranke, koji će se nastaviti.

Iako je na izborima u nedelju pojedinačno DPS osvojila najviše, 12 mandata, opozicija koju predvode Demokrate Alekse Bečića zbirno osvojila je više mandata pa će najverovatnije formirati buduću vlast u tom gradu.

DPS je osvojila 12 mandata, Demokrate devet, Demokratski front četiri, Novska lista tri, a Socijalistička narodna partija dva mandata.

Đukanović: Nije Herceg Novi srpska varoš, već crnogorski ponos!

Socijaldemokrate, Građanska grupa Izbor, koalicija SDP-URA i Građanska lista za Herceg Novi osvojili su po jedan mandat u lokalnom parlamentu sa 34 mesta.

Na izborima u Herceg Novom za partiju Mila Đukanovića glasalo je gotovo hiljadu birača manje nego na prethodnih lokalnim izborima, ili četiri posto manje birača, ako se njihov rezultat poredi sa procentom glasova koje je DPS osvojio na parlamentarnim izborima u oktobru prošle godine.

Boris Raonić iz Građanske alijanse kaže za Radio Slobodna Evropa da je nesporan pad snage i uticaja DPS-a na političkoj sceni i da su to nagovestili rezultati izbora u Budvi i Kotoru, a da je u Herceg Novom ta činjenica samo potvrđena.

foto: Fonet

Osnovni razlog tome je, prema njegovim rečima, to što u DPS-u ne žele suštinski da se menjaju:

- Oni i dalje pokušavaju svoju moć da ostvare preko finansijskog uticaja, medija i struktura bezbednosti, a budući da je i naše tužilaštvo sve jače pa je manje ljudi koji su spremni na zloupotrebe, sužene su mogućnosti za zloupotrebu državnih resursa u izborne svrhe, jača demokratska i politička kultura građana, što su razlozi zašto DPS gubi snagu i svoj koalicioni kapacitet i to je tendencija koja će se nastaviti. Sada je pitanje da li će i ko imati snage, hrabrosti i pameti da kapitalizuje takve tendencije.

Za analitičara Dragišu Janjuševića izbori u Novom su pokazatelj da DPS gubi stabilnost svog biračkog tela:

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.