Osmoro osumnjičenih za ratne zločine uhapšeno kod Prijedora
Foto: Ilustracija, Reuters / Dado Ruvic

akcija sipa

Osmoro osumnjičenih za ratne zločine uhapšeno kod Prijedora

Oni se terete da su, krajem jula 1992, učestvovali u nezakonitom zarobljavanju oko 120 muškaraca, među kojima je bilo i 15 maloletnih osoba
Objavljeno:

Navedeni osumnjičeni su pod istragom i terete se da su za vreme širokog i sistematičnog napada vojske, policije i paravojnih formacija, usmerenih na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Prijedora i okoline, počinili zločine protiv čovečnosti, stoji u saopštenju.

Oni se terete da su u svojstvu pripadnika Kriznog štaba, vojske i policije, krajem jula 1992. godine, učestvovali u nezakonitom zarobljavanju oko 120 muškaraca, među kojima je bilo i 15 maloletnih osoba, na području mesta Miska Glava, koji su nakon toga odvedeni u zatvoreništvo u Dom kulture, kao i na obižnji stadion gde su tri dana bili mučeni i zlostavljani.

foto: Ilustracija, Reuters / Dado Ruvić

Tokom zatvoreništva izdvojeno je i ubijeno između 10 i 15 ljudi, a ostali su odvedeni na lokalitet Ljubije gde su ubijeni hicima iz vatrenog oružja. Samo je nekoliko žrtava uspelo da prežive strijeljanje i njihova svedočenja bila su od ključne važnosti za rasvetljavanje ovog zločina, stoji u saopštenju.

Nakon rata, ubijene žrtve su pronađene i ekshumirane u masovnim grobnicama na lokalitetu Redak I i Redak II, a 10 tela pronađeno je na lokalitetu Hozića Kamen 2016 godine.

(Espreso.co.rs / N1)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.