SVEČANO NA PSIHIJATRIJI, RASTE BROJ PACIJENATA, STIŽE NOVA OPREMA: Da li je realno da je objavljen tekst s ovim naslovom?
Foto: printscreen/youtube

šta je ovo ljudi?

SVEČANO NA PSIHIJATRIJI, RASTE BROJ PACIJENATA, STIŽE NOVA OPREMA: Da li je realno da je objavljen tekst s ovim naslovom?

Da se ne radi o Psihijatriji i bolesnim ljudima mogli bismo da kažemo kako "im biznis ide od ruke", jer ovaj naslov baš tako zvuči

Objavljeno:

U bosanskim medijima pojavila se vest sa naslovom u svečanom, pa čak i veselom tonu "Svečano na Psihijatriji, raste broj pacijenata, stiže nova oprema", kao da se radi o nekakvoj "veseloj vesti", kojom bi trebalo da se pohvale.

Da se ne radi o Psihijatriji i bolesnim ljudima, mogli bismo da kažemo kako "im biznis ide od ruke", jer ovaj naslov baš tako zvuči. Da li se radi o "lapsusu" ili su zaista želeli da se pohvale brojem pacijenata i novom opremom, evo mi ne znamo, pokušajte sami da dokučite? Tekst koji se našao ispod ovog naslova prenosimo Vam u celosti:

Na Psihijatrijskoj klinici KCUS zabilježen je porast broja bolesnika, sa različitim psihičkim oboljenjima. Dnevno se u ambulanti zbrine preko 30, a u Dnevnoj bolnici se svakodnevno tretira 35 pacijenata. Otpusti bolesnika praćeni su prijemima, te su kapaciteti Stacionarnog odjela Klinike popunjeni, stoji u saopštenju iz KCUS-a.

foto: printscreen/youtube

Prema riječima šefice Klinike, prof.dr. Ifete Ličanin, uvjeti rada na Klinici znatno su poboljšani zahvaljujući podršci i razumijevanju menadžmenta KCUS.

- Na Psihijatrijskoj klinici radim već 40 godina. Ovo je prvi put da je potpuno uređen park neposredno uz Kliniku. Uklanjanjem starog drveća konačno imamo čist zrak, nema više vlage i starih grana koje su zaklanjale ulazak svjetlosti u bolesničke sobe. Veoma bitan faktor u liječenju psihijatrijskih bolesnika je sam ambijent u kojem borave. Sada na prozorima imamo neprobojno staklo, skinute su rešetke. Prostorije više ne podsjećaju na tmurne zatvorske ćelije. Neuporedivo su bolji uslovi boravka bolesnika i rada svih uposlenika Klinike - istakla je Ličanin.

Ličanin dodaje da se starosna struktura pacijenata znatno mijenja. Sve je veći broj adolescenata sa psihičkim poteškoćama, koji se svakodnevno zbrinjavaju na ovoj Klinici.

- Djeca danas mnogo vremena provode za kompjuterima, na raznim društvenim mrežama, gdje se serviraju nasilni sadržaji. U medijima se također plasiraju sadržaji koji nisu primjereni za sve uzraste, a zbog načina života su lahko dostupni svima. Sve ovo se negativno odražava na opće psihičko stanje djeteta. Rastužuje me činjenica da u posljednje vrijeme imamo sve više djece i adolescenata sa psihičkim poteškoćama - navela je Ličanin.

Direktorica Neuropsihijatrijskih disciplina KCUS, doc.dr. Alma Džubur – Kulenović ističe da se na Psihijatrijskoj klinici mnogo radi na poboljšanju općeg radnog ambijenta, u cilju što kvalitetnijih usluga pacijentima.

- Uz podršku menadžmenta KCUS na sprovodimo kontinuirani program edukacije ljekara i medicinskog osoblja, što je uz nabavku opreme od presudnog značaja za uspješno liječenje pacijenata. Ponosni smo da je Psihijatrijska klinika KCUS u saradnji sa Queen Mary University of London, WHO kolaborativnim centrom za razvoj usluga u mentalnom zdravlju, partner u dva projekta, u periodu od naredne tri godine. Cilj projekta je razvoj i istraživanje efikasnosti novih usluga za liječenje osoba oboljelih od psihijatrijskih poremećaja kao i jačanje istraživačkih kapaciteta u partnerskim institucijama. Cilj je stvoriti dugotrajno održive kapacitete za istraživanje i razviti efikasne usluge. KCUS se ovime dodatno pozicionira na mapu istraživanja globalnog mentalnog zdravlja. U sklopu ova dva projekta u KCUS zaposleno je šest mladih ljekara koji su dobili jedinstvenu priliku za edukaciju i lični razvoj - naglasila je Džubur – Kulenović.

Generalna direktorica KCUS, prof.dr. Sebija Izetbegović, najavljuje nastavak radova na uređenju unutrašnjosti Psihijatrijske klinike, te nabavku prvog TMS aparata u BiH.

- Menadžement KCUS osigurao je sredstva Evropske banke za razvoj u iznosu od 3.3 miliona KM, koja će biti utrošena za unutrašnje radove u Psihijatrijskoj klinici. Dio sredstava ćemo usmjeriti na uređenje vrtnog prostora u kojem će se raditi okupaciona terapija. Ovo je prvi put u historiji Klinike da će bolesnici imati terapiju u prilagođenom vanjskom ambijentu, uz poštivanje postojećih pravila sigurnosti i zaštite identiteta. Nabavkom nove opreme u sklopu ovog projekta, a prije svega aparata za transkranijalnu magnetnu stimulaciju, dobićemo novu metodu za nefarmakološko liječenje depresije i drugih psihijatrijskih poremećaja. Ovo će biti prvi TMS aparat u našoj zemlji. Humaniziramo našu djelatnost i čuvamo dostojanstvo bolesnika i njihovih porodica. Nabavkom nove opreme i stručnim usavršavanjem kadrova nastojimo da KCUS bude najbolji zdravstveni centar u regionu - Izetbegović.

Bonus video:

Espreso intervju - Dušan Milisavljević i Dragan Vesović

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.