REPUBLIKA SRPSKA NA NOGAMA NAKON UŽASA U GRADAČCU: Hrabre žene izašle na ulicu, istakle PAROLE, imaju SNAŽNU PORUKU
Femicid u Gradačcu, Foto: Facebook

Femicid u Gradačcu

REPUBLIKA SRPSKA NA NOGAMA NAKON UŽASA U GRADAČCU: Hrabre žene izašle na ulicu, istakle PAROLE, imaju SNAŽNU PORUKU

Protesti širom Bosne se nastavljaju zbog femicida u Gradačcu

Objavljeno:

Nakon Sarajeva, Mostara, Tuzle i drugih gradova u BiH, sinoć je protest protiv femicida i rastućeg nasilja u porodici održan i u Bijeljini.

Bio je to prvi protestni skup koji je, nakon monstruoznog zločina u Gradačcu, održan u Republici Srpskoj, piše Srpskainfo.

- Moramo da se energično suprotstavimo nasilju nad ženama. Ne smemo dozvoliti da svirepa ubistva žena, prenošena uživo, postanu naša stvarnost – poručila je direktorka Fondacije “Lara” Radmila Žigić.

Ona je upozorila nadležne institucije da slučaj “Gradačac” mora biti rasvetljen i u smislu odgovornosti svih mehanizama zaštite, jer jer on pokazao koliko institucije u BiH nedovoljno i neadekvatno provode zakonske propise o zaštiti žena protiv nasilja.

Ubijena Nizama
Ubijena Nizamafoto: Facebook

– Takođe pridružujemo se i onima koji smatraju da je potrebno pooštriti kaznenu politiku u situacijama nasilja u porodici i uopšte za dela nasilja prema ženama. Možda trebamo razmisliti kako bismo u krivičnom zakonu imali i krivično delo femicida – poručila je Žigićeva.

Na skupu su dominirale parole “Stop femicidu”, “Stop nasilju nad ženama”, “Danas u Gradačcu, u kom gradu sutra”.

Povodom masakra u Gradačcu građani su se okupili i u Modriči, s ciljem da odaju poštu ubijenima i izraze solidarnost sa građanima ove opštine.

Kako je rekao predstavnik neformalne grupe građana “Jedni za druge”, koja je organizovala ovaj skup, nisu istakli nikakve transparente “kako ne bi bilo problema”.

Skupu su se pridružile i aktivistkinje Udruženja Građana Budućnost, u sklopu koje radi najstarija Sigurna kuća u Republici Srpskoj.

Kako je istakla direktorka UG “Budućnost” Gordana Vidović, nakon zločina u Gradačcu povećan je broj prijavljenih slučajeva nasilja u porodici i broj žena smeštenih u Sigurnu kuću.

Brutalno ubistvo žene prenosio uživo na Instagramu

Podsećamo, Nermin Sulejmanović, koji je počinio trostruko ubistvo, počevši od svoje nevenčane supruge Nizame Hećimović, već je prijavljivan policiji za nasilje u porodici.

1 / 5 Foto: Printscreen/Instagram/iron_bb24

On je ubio je svoju suprugu ispred vikendice u mestu Sibovac, nedaleko od Gradačca, dok je njihova ćerka ležala u lokvi krvi i plakala.

Kako se moglo videti na uznemirujućem snimku koji je sada obrisan, on je pitao nesrećnu ženu zašto ga je prijavila policiji, a ona je odgovorila da se bojala za sebe i dete.

Nakon što je pretukao i ubio svoju nevenčanu suprugu, Nermin je ubio još dvoje ljudi, oca i sina (23), turske državljane, Džengiz Ondera i Džengiz Denisa. U krvavom piru je ranjena i majka, tačnije supruga ubijenih, koja se nalazi u životnoj opasnosti na Klinici za anesteziologiju i reanimatologiju u Tuzli.

Bonus video:

06:43

ODLUKA SUTKINJE U BIH JE MOŽDA ZAKONITA, ALI JE SVAKAKO POGREŠNA

(Espreso/ Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.