SUMORNO PREDVIĐANJE: Šapatava nije optimistična po pitanju budućnosti tenisa
Foto: AP

pesimista

SUMORNO PREDVIĐANJE: Šapatava nije optimistična po pitanju budućnosti tenisa

– Razgovarala sam sa nekoliko igračica koje ne znaju kako će da plate kiriju za ovaj mesec

Objavljeno: 20:37h

Pandemija koronavirusa žestoko je pogodila svetski sport, a nije pošteđen ni tenis.

Svi turniri do završetka sezone na travi su otkazani, a brojni teniseri i teniserke lišeni su sredstava za život jer su ostali bez treninga i takmičenja.

Jedna od njih je i Gruzijka Sofija Šapatava, koja izolaciju provodi u domovini i pita se da li će ikada više igrati tenis, s obzirom da ima 31 godinu. Do trenutka prekida sezone zaradila je nešto manje od 3.000 dolara, a sada zarade više nema.

– Razgovarala sam sa nekoliko igračica koje ne znaju kako će da plate kiriju za ovaj mesec. Pokrenula sam peticiju za pomoć samo zato da bih privukla pažnju ITF-a. Neposredno pred prekid trebalo je da nastupim na turniru u Brazilu, mnoge igračice su dale veliki novac da bi stigle tamo, a nisu bile plaćene. Ne možemo da radimo, ne možemo da igramo klupske mečeve što je najveći izvor prihoda za niže rangirane igrače, izjavila je trenutno 375. teniserka sveta.

– Zaista se plašim šta će se dogoditi u naredna dva ili tri meseca. Top 50 tenisera i Top 50 teniserki dobro zarađuju, to je ukupno 100 igrača. Ali postoji čak 3.000 igrača u obe konkurencije koji su rangirani, a ukoliko 50 odsto njih odluči da prekine karijeru, jer ne može da preživi mislim da ni tenis neće opstati.

Prema njenim rečima veliki problem predstavljaće psihološka barijera.

– Veliko je pitanje da li će ljudi nastaviti da se bave tenisom, jer su tokom ove pauze počeli drugačije da gledaju na stvari sa psihološke strane. Možda više neće želeti da igraju na turnirima jer znaju da neće moći da zarade. Biće veoma teško vratiti se tenisu, posebno to važi za tenisere i teniserke koji su imali problema sa povredama pre pauze, zaključila je Šapatava.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.