ZASTRAŠUJUĆE: Veštačka inteligencija (AI) je ovako PREDVIDELA ishod finala Vimbldona između Đokovića i Alkarasa!
Novak Đoković i Karlos Alkaras, Foto: Ella Ling / Shutterstock Editorial / Profimedia

vau

ZASTRAŠUJUĆE: Veštačka inteligencija (AI) je ovako PREDVIDELA ishod finala Vimbldona između Đokovića i Alkarasa!

Većina teniskih fanova i stručnjaka bi teško stavila novac na Karlitosa, ali...

Objavljeno: 11:55h

Novak Đoković je bio favorit u finalu Vimbldona iz više razloga - u prethodnih osam je sedam puta pobedio, nije bio pobeđen na Centralnom terenu od 2013, a sa druge strane je imao debitanta u borbi za pehar najstarijeg grend slema, kog je pobedio tri nedelje ranije u polufinalu Rolan Garosa.

Ipak, imao je i Karlos Alkaras svoje adute, a pre svega taj da pritisak ovoga puta nije bio na njemu, kao i da je uverljivo stigao do finala, a pre Vimbldona osvojio i Kvins.

Ipak, većina teniskih fanova i stručnjaka bi teško stavila novac na mladog Španca (20), ali je baš to savetovala veštačka inteligencija (AI).

Kompanija IBM je za organizatora Vimbldona ove sezone razvila AI platformu koja je davala zaseban audio komentar i opise trominutnih videa koji su prikazivali rezime dana tokom takmičenja.

Novak Đoković, Karlos Alkaras
foto: EPA/Tolga Akmen

Uz to, ovaj četbot je dobio zadatak da analizira mečeve i predviđa njihove ishode, a pred finale Đokovića i Alkarasa je dao zanimljivu procenu koja je mnogima tad izgledala suludo.

Naime, AI platforma je dala blagu prednost prvom teniseru sveta u odnosu na Novaka - 55:45 u procentima - što se ispostavilo kao vrlo tačno pa sada u IBM-u sijaju od zadovoljstva jer se njihovo "čedo" pokazalo kao vrlo pouzdano na debiju.

Nijanse su odlučile pobednika pa možemo reći da je AI bio prilično tačan.

Bonus video:

00:03

Jelena poželela sreću novaku

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.