ĐOKOVIĆ NAJPLAĆENIJI, ALI DALEKO OD NAJBOGATIJEG: Novak zaradio $575.000.000, Federer MILIJARDER, ali ONA šije sve!
Novak Đoković (ilustracija), Foto: EPA CHRISTOPHE PETIT TESSON

zarada, neto vrednost, bogatstvo

ĐOKOVIĆ NAJPLAĆENIJI, ALI DALEKO OD NAJBOGATIJEG: Novak zaradio $575.000.000, Federer MILIJARDER, ali ONA šije sve!

Najviše se isplati naslediti...

Objavljeno:
Nedeljko Đukić

Novak Đoković ruši teniske rekorde po broju trofeja, nastupa u završnicama velikih turnira, pomera granicu po broju nedelja na vrhu ATP liste, ponovo juri kalendarski grend slem, ali jedan statistički podatak često pada u drugi plan jer nije čisto sportski.

A i Noletu odavno nije prioritet. Verovatno nikada nije ni bio, kao svim vrhunskim asovima. Već posledica pre svega ljubavi prema sportu i želje i mnogo rada da se bude najbolji. Ali daleko od toga da je nebitan ili zanemarljiv. Govorimo o zaradi i bogatstvu.

ZARADA OD TAKMIČENJA

Osvajanjem Rolan Garosa 2023. Novak Đoković je došao do 94. titule u karijeri i ukupno 169.762.762 dolara čiste zarade od igranja profesionalnog tenisa.

Srbin je tako poprilično pobegao najvećim rivalima Rafaelu Nadalu i Rodžeru Federeru, a očekuje se da to dodatno učini za desetak dana jer je apsolutni favorit i na ovosezonskom Vimbldonu.

Nadal je drugi na listi sa 134.6 miliona, a Federer treći sa 130.6 miliona zarađenih dolara. Najbolja dama je penzionisana Serena Vilijams sa 94.8 miliona.

Infographic: Game, Set and Giant Check | Statista You will find more infographics at Statista

NETO VREDNOST

A kada je u pitanju neto vrednost Novaka Đokovića, tu je ubedljivo najbolje plasirani Srbin, ali je druga priča u odnosu na rivale.

Naime, prema sajtu "Celebrity Net Worth", Đokovićeva neto vrednost nakon Frenč opena je dostigla 240 miliona evra. Time je pretekao Nadala koji "vredi" 220 miliona, ali je Federer zbog razvijenih biznisa i marketinške atraktivnosti koju je uvek posedovao, daleko ispred sa 550 miliona evra.

Ali ni Švajcarac nije na vrhu nego tek treći! Ispred njega je Jon Cirjak, bivši rumunski teniser, trener i menadžer i vlasnik Madrid opena, koji je pak glavno bogatstvo zgrnuo osnivanjem banke posle pada komunizma u Rumuniji. Ovaj milijarder vredi 1.200.000.000 dolara.

Međutim, ni to nije blizu tronu na kom je američka teniserka Džesika Pegula koja je naslednica carstva svog oca Terija i ima neto vrednost 6,7 milijardi dolara. 'Pegula Sports' kompanija je, između ostalog, vlasnik NFL i NHL franšiza Bafalo Bils i Bafalo Sejbrs.

Džesika Pegula
foto: EPA/Lukas Coch

Pegulina zemljakinja Serena Vilijams je ovde ispred Novaka sa 250 miliona neto vrednosti, a Ana Ivanović je ukupno 21. jer "vredi" 16 miliona dolara.

UKUPNA ZARADA

Kada se pogleda ukupna zarada, Novak Đoković je na listi 50 najplaćenijih sportista svih vremena. Ova lista obuhvata plate, bonuse, premije turnira/takmičenja, rojaltije i procente od prodaje memorabilija sa njihovim likom i/ili imenom, autorskih prava...

Grend slem rekorder je 41. sa zarađenih 575 miliona "zelembaća", tik iza svog nekadašnjeg trenera Andrea Agasija koji ima 590 miliona dolara.

Rafa Nadal je ovde poprilično ispred, na 28. mestu sa zarađenih 660 miliona, a Rodžer Federer je u top 15 - rezervisanih za milijardere.

Švajcarac je deveti na listi sa 1.38 milijardi dolara.

U top 15 su čak petorica golfera, četiri NBA igrača, tri fudbalera i po jedan bokser i vozač Formule 1.

Apsolutno prvi je Majkl Džordan sa 3.300.000.000 dolara, od čega lavovski deo od saradnje sa "Najkijem" i čuvenih patika "džordanki".

Majkl Džordan
foto: EPA/KAI FOERSTERLING

Prate ga golferi Tajger Vuds (2.5 milijarde), Arnold Palmer (1.7) i Džek Niklaus (1.63). Onda idu Kristijano Ronaldo (1.58), Lebron Džejms (1.53) i Lionel Mesi sa 1.48 milijardi dolara.

Pre Federera je bokser Flojd "Novac" Mejveder (1.41), pa top 10 kompletira golfer Fil Mikelson (1.36). Mihael Šumaher je i pored trošenja velikog dela bogatstva na skupo lečenje (ili održavanje u životu) 11. sa 1.31 milijardom.

Dejvid Bekam ima 1.28 milijardi, a slede bivši asovi LA Lejkersa, Šekil O'Nil i pokojni Kobi Brajant čija bogatstva su procenjena na po 1.01 milijardu. Top 15 sa jednom milijardom zaokružuje golfer Greg Normen.

Statistic: Highest paid athletes of all time worldwide as of 2022 (in billion U.S. dollars) | Statista Find more statistics at Statista

Zanimljivo, čak i kada saberu milijarde, Džordan i Vuds imaju manje od neto vrednosti Džesike Pegule. Najviše se isplati naslediti...

Bonus video:

00:57

NOVAKA SU BOSANSKE PIRAMIDE LEČILE OD PORAZA Dr Osmanagić otkrio NA KOJI NAČIN su drevna zdanja pomogla najboljem teniseru sveta

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.