13 GODINA OD POSLEDNJE DUPLE KRUNE: Luda sezona - odlazak Bajevića, UEFA mafija i čak 23.000.000 od transfera!
Foto: Starsport©

sećanja

13 GODINA OD POSLEDNJE DUPLE KRUNE: Luda sezona - odlazak Bajevića, UEFA mafija i čak 23.000.000 od transfera!

I umesto da Zvezda krene uzlaznom putanjom na polju finansija, dogodilo se upravo suprotno. Od tih para nije bilo ništa, pa je na Marakani vrlo brzo viđeno totalno posrnuće - i to na svim poljima

Objavljeno: 20:06h
Nikola Husein

Verovali ili ne, ali u maju ove godine će biti čak 14 godina od poslednje duple krune koju je osvojila Crvena zvezda.

Od tada su došle i prošle dve Lige šampiona, tri Lige Evrope, na stotine igrača i pojačanja, ali objedinjene krune nisu stigle na Marakanu.

Da je bilo prilika - bilo je, međutim, nijednom nisu uspeli fudbaleri iz Ljutice Bogdana da ispune snove navijača, pa smo odlučili da se prisetimo te izuzetno turbulentne sezone.

Sve je počelo odlaskom Valtera Zenge sa klupe i dolaskom legende jugoslovenskog fudbala Dušana Bajevića. Princ sa Neretve je u Grčkoj imao status božanstva, pa su čelnici srpskog šampiona odlučili da ga angažuju i izbore plasman novi plasman u evropska takmičenja.

foto: Starsport©

Međutim, u kvalifikacijama za Ligu šampiona ih je zaustavio tada moćni Milan, koji je nakon raznih malverzacija ipak dobio šansu da učestvuje i kao za baksuz za rivala dobije upravo crveno-bele.

Nakon 1:0 u prestonici mode, u Beogradu je bilo 2:1 za Maldinija i drugove, pa je Zvezda svoju utehu bila primorana da traži kroz tadašnji Kup UEFA.

Slovan iz Libereca se činio kao lak zalogaj za crveno-bele, ali ispostavilo se drugačije. U Češkoj je u bukvalno poslednjim sekundama meča primljen gol za 2:0, pa je u revanšu bilo izuzetno teško da se prednost nadoknad. Slovan je bio bolji i na Marakani i ukupnim rezultatom 4:1 izborio grupnu fazu pomenutog takmičenja.

Bajeviću i ekipi je ostala samo Superliga, pa su sve karte bačene na osvajanje druge uzastopne titule.

foto: Starsport©

Kao pojačanja pristigli su Ailton, Koroman, Georgijev, Gaj, Kastiljo, Burzanović i Trišović, pa je na taj prelazni rok potrošeno nešto manje od 3.000.000 evra.

Sa druge strane, prodaja bitnih igrača iz prethodnog perioda bila je neminovnost. Žigić, Biševac, Janković, Dudić, Stojković, Kovačević su klubu svojim transferima doneli neverovatna 23.000.000 evropskih novčanica.

foto: Starsport©

I umesto da Zvezda krene uzlaznom putanjom na polju finansija, dogodilo se upravo suprotno. Od tih para nije bilo ništa, pa je na Marakani vrlo brzo viđeno totalno posrnuće - i to na svim poljima.

U prvenstvu te sezone crveno-beli nisu imali pravog rivala, Partizan nije mogao da pruži otpor jakoj Zvezdi, pa je na kraju šampionata bilo ogromnih 17 bodova prednosti.

Ipak, da sve ne bude tako sjajno potrudio se Dušan Bajević, koji je usred meča protiv Vojvodine na povike navijača da napusti klub, to i uradio. Uzeo je jaknu i laganim korakom krenuo ka tunelu, što je značilo i njegov definitivan kraj bez obzira na gotovo osvojenu titulu.

Njegov zamenik Boško Đurovski je do kraja sezone obavljao funkciju prvog trenera i imao tu čast da se okiti sa dva trofeja.

U Kupu je u finalu na stadionu Partizana prilično rutinski savladana Vojvodina rezultatom 2:0 golovima Đokića i Koromana i slavlje je moglo da počne. Međutim, niko se nije nadao da u narednih 13 leta to neće biti ponovljeno.

Što se tiče učinka igrača te sezone, Dušan Đokić je sa 16 golova u svim takmičenjima bio najbolji strelac tima, Milan Purović je takođe postizao neke važne golove, dok je epitet najboljeg igrača zadobio Segundo Kastiljo, beskompromisni Ekvadorac koji je gospodario sredinom terena.

foto: Starsport©

Od mlađih igrača istakli su se Nenad Milijaš, Dejan Milovanović i Igor Burzanović, dok je potpuni promašaj bilo dovođenje svetske zvezde Ailtona, koji je na Marakanu stigao sa viškom kilograma - i to pozamašnim.

KOMPLETNU STATISTIKU SEZONE POGLEDAJTE OVDE.

Eto, prošlo je mnogo godina od ove sezone, koja je bila itekako interesantna. Kako po događajima na terenu, tako i van njega. Neki igrači su napravili zavidne karijere u narednim godinama, dok je mnogima Zvezda bila vrhunac fudbalskog puta...

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.