DERBI POSLE 5. OKTOBRA KOJI SE PRETVORIO U PAKAO: Na ovom meču viđena je najžešća tuča Delije i Grobara u istoriji!
Foto: Starsport©

ARHIVA

DERBI POSLE 5. OKTOBRA KOJI SE PRETVORIO U PAKAO: Na ovom meču viđena je najžešća tuča Delije i Grobara u istoriji!

Kada su igrači i stručno osoblje dva kluba trkom krenuli ka izlazu, gde su nedužni stradali u ovom skandalu, mnogi od njih su pobegli u poslednjem trenutku, a onima koji u tome nisu uspeli u prvi mah dogodilo se da dobiju poneki udarac.

Objavljeno:

2000. godine navijači Crvene zvezde dobile su nagradu za životno delo od strane B92, a nagrada je bila zbog zasluga u petooktobarskoj revoluciji.

Kako se navodno priča, Delije su tražile od države kao nagradu da naredni odigrani derbi bude odigran bez policije.

Upravo to se i desilo, 15. oktobra 2000. godine.

Stadion je bio skoro pun, Delije na Severu, Grobari na Jugu, a policije nigde.

foto: Printscreen

EPILOG

Samo tri minuta i nekoliko sekundi trajao je derbi susret između Crvene zvezde i Partizana na najvećem stadionu u ambijentu koji je od divne slike pretvoren u najmučniji otkako je derbija.

Grupa navijača Partizana je pre utakmice, i to u zvaničnoj formi, obavestila javnost da obznanjuje bojkot derbija, navodno u znak protesta protiv uprave ovoga kluba.

U demonstraciji bojkota na licu mesta, dakle na južnoj tribini stadiona, navijači Partizana, kojih je ovoga puta na tom sektoru bilo manje nego u ranijim derbi susretima, počeli su na verbalan način da ispoljavaju svoje neslaganje sa rukovodstvom Partizana, skandirajući: "Uprava napolje, uprava napolje"...

Sem verbalnog pritiska na upravu "crno-belih", navijači su počeli da lome sedišta i da ih bacaju na atletsku stazu. Pre toga bacali su petarde i na atletsku stazu i na sam teren.

Sudija Dejan Delević je još procenjivao da li da utakmicu prekine ili da sačeka još koji trenutak u očekivanju da se situacija smiri. Međutim, strasti su se razbuktavale, na atletskoj stazi ispred južne tribine već je bila velika gomila polomljenih sedišta.

Delegat utakmice Nikola Jocković je izdao naredbu da se utakmica prekine. Bestijalni pir na južnoj tribini se razbuktavao, policija se odlučila za žešću intervenciju, a sa druge strane, sa severne tribine u teren su počeli da kuljaju navijači Crvene zvezde. Oni su polomljenim sedištima sa atletske staze gađali navijače Partizana, a ovi njih novim polomljenim sedištima, pa je prizor bio užasan.

Kapiten Partizana Saša Ilić je, dok su igrači po prekidu utakmice neko vreme još bili na terenu, došao ispred južne tribine i pokušao da apelom umiri navijače, ali uspeha nije bilo. Tada mladi igrač je i sam bio gađan (i pogođen) ostacima sedišta i morao je da se povuče.

foto: Starsport©

U metežu je bila sreća što na samom terenu nije došlo do otvorene tuče navijača dva kluba, jer su na teren prvo utrčali navijači "crno-belih", ali su se pod najezdom navijača sa suprotne strane počeli povlačiti ka južnoj tribini tako da tuča nije bila kobna.

Kada su igrači i stručno osoblje dva kluba trkom krenuli ka izlazu, gde su nedužni stradali u ovom skandalu, mnogi od njih su pobegli u poslednjem trenutku, a onima koji u tome nisu uspeli u prvi mah dogodilo se da dobiju poneki udarac.

Sve do 34. minuta predviđenog vremena za utakmicu policija se borila sa navijačima na južnoj tribini da bi oni konačno bili izbačeni napolje. Navijači Partizana grupisali su se pored pomoćnog terena iza južne tribine i počeli da ubacuju kamenice na praznu tribinu. Kada su proterani i sa tog mesta, na stadionu je u međuvremenu nastalo zatišje. Teren je raščišćen, fotoreporteri, među kojima je bilo i fizički ugroženih, zauzeli su svoje pozicije. Očekivao se nastavak utakmice.

foto: Starsport©

U 38. minutu neodigranog derbija, na krcatoj severnoj tribini, navijači Crvene zvezde otpevali su himnu "Bože pravde", da bi nekoliko trenutaka posle toga počeli da napuštaju stadion posle izjave delegata Nikole Jockovića da se utakmica neće nastaviti.

IZJAVE UČESNIKA

Saša Ilić:

Prišao sam navijačima na "jugu" i rekao im, odnosno zamolio ih u ime igrača da to ne čine, jer se Partizan za ovaj meč spremao kao nikada do sada, da je bio motivisan i da smo svi mi igrači osećali da možemo da dobijemo utakmicu. U jednom trenutku kada su mi odmahnuli rukama poverovao sam da će se smiriti. Međutim kada su poceli i mene da gađaju video sam da neće da me poslušaju i posle toga desilo se ono što se desilo. Imali smo sreće jer smo na vreme počeli da bežimo prema tunelu. Da to nismo učinili od navijača Crvene zvezde stradali bismo i mi, i uprava. Ne razumem da je bilo tako slabo obezbeđenje, jer je ovo bila rizična utakmica, a u svakoj državi na velikom derbiju mora da bude pravo obezbeđenje.

foto: Starsport©

Aleksandar Kocić:

- Neću da govorim mnogo da moje reči ne bi bile pogrešno protumačene. Očigledno je da se naelektrisana atmosfera iz društva prenela na teren. Kada je krenuo haos sa južne tribine, naši navijači su mahinalno ušli u teren da bi nas igrače branili od razularenih navijača Partizana. Ova utakmica treba da se odloži za kraj prvenstva, kada neke najosnovnije stvari u državi dođu u red. Nakon svega ovoga ozbiljno razmišljam da napustim fudbal.

foto: Starsport©

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.