SAVO BLJUJE VATRU PO FSS: Mi hoćemo Mercedes, a napravimo Fiću! Nije ih zanimalo šta pričamo Mrkela i ja!
Savo Milošević i Mitar Mrkela, Foto: Beta/Branislav Božić, FK Partizan/Miroslav Todorović

ESPRESO NA POHORJU

SAVO BLJUJE VATRU PO FSS: Mi hoćemo Mercedes, a napravimo Fiću! Nije ih zanimalo šta pričamo Mrkela i ja!

- Mislim da je krajnje vreme da prestanemo da se bavimo posledicama. Ovo su posledice, a uzroci su duboki, teški, komplikovani i biće sve teži - istakao je strateg crno-belih

Objavljeno: 12:17h
Aleksa Radosavljević

Iza Srbije je katastrofalno leto, bar kada su u pitanju reprezentativne selekcije. Orlići, ekipa do 21 godine, doživeli su debakl na Evropskom prvenstvu, ostvarili su tri poraza i kao najgori tim na šampionatu otišli kući. Ništa bolje nije ni sa seniorskim nacionalnim timom, koji je posle onog katastrofalnog poraza od Ukrajine ostao bez selektora Mladena Krstajića.

O svemu tome, popričali smo sa trenerom Partizana Savom Miloševićem, koji je pre crno-belog dresa upravo radio sa mlađim selekcijama pri FSS. Tokom njegove vladavine na mestu direktora, Orlići su postali prvaci Evrope u uzrastu do 19 godina i prvaci sveta u uzrastu do 20.

Savo Milošević
Savo Milošević foto: Starsport©

Kako komentarišete poslednji rezultat mlade selekcije?

Milošević je pogledao na sat i kroz osmeh rekao: "Malo sam umoran, mislim da bih morao da spavam večeras", aludirajući na to da postoji mnogo problema o kojima može da se priča do kasnih jutarnjih časova.

- Mislim da je krajnje vreme da prestanemo da se bavimo posledicama. Ovo su posledice, a uzroci su duboki, teški, komplikovani i biće sve teži. Tehnologija pravljenja igrača, kao i svaka druga tehnologija, mora da se s vremena na vreme modernizuje. Ako hoćete danas da pravite Mercedes, morate da koristite novu metodologiju rada i savremenu tehnologiju. Ako imate tehnologiju da napravite Fiću, onda ćete Fiću i napraviti. Tehnologija razvoja naših igrača od početka nije dobra. Pričali smo Mitar Mrkela i ja to dok smo bili direktori, ali našu javnost nije zanimala ta priča. Nikog u državi to nije interesovalo. Postali smo prvaci Evrope i sveta, a neki ljudi su onda rekli "otkud sad ovo". Ja sam četiri godine pričao bez da sam uspeo da doprem do javnosti. Nisam koristio Evropsko ni Svetsko prvenstvo za promociju nas u Savezu, već sam više imao problema. Pokušao sam da pošaljem poruke da je rezultat dobar, ali da imamo mnogo problema. Sada ponovo koristim priliku da kažem da naš fudbal ne ide u dobrom smeru. Ova naša ekipa Orlića je imala potencijal da osvoji EURO.

Mlada fudbalska reprezentacija Srbije
Mlada fudbalska reprezentacija Srbije foto: Rts/Printscreen

Zašto je taj naš Mercedes vozio kao Fića?

- Propuštamo mnogo stvari kada je u pitanju rad, teško je to objasniti u pet minuta. Proces stvaranja igrača traje praktično od pete godine, kao svako drugo obrazovanje. Kod nas je glavni parametar u celoj zemlji "on zna da igra". To je prva stvar koju gledamo kada selektiramo igrače. E, to je pogrešno. Znate kako ja znam da igram sa svojih 45 godina... Ali, ne mogu. Nemam tu brzinu, izdržljivost, eksplozivnost, hitrinu, ali bih mogao bolje od svih njih da igram. Verujte mi, znam. Sa ovim iskustvom bih znao lepo da igram, da ne pravim greške. U selekciji u startu odbacujemo one koji mogu da prođu i biramo one za koje mislimo da znaju da igraju. Mi mislimo da je veština baratanja loptom osnovni talenat, a on je samo jedan od njih. I pametna glava je talanat, i brzina i hitrina i eksplozivnost i brzinska izdržljivost, to su sve odvojeni talenti. Ne samo ovaj jedan. Kada procenite da ih sve neka osoba ima, onda od toga možete da pravite proizvod - istakao je Savo bez dlake na jeziku.

Ljubiša Tumbaković
Ljubiša Tumbaković foto: Starsport©

Ljubiša Tumbaković u A selekciji?

- Mislim da je najbolje rešenje u ovom momentu. Ne kažem da je jedino idealno. Nisam sklon teorijama zavere, niti verujem u neke okolnosti, ali indikativno je sve to što se desilo njemu dole u CG. Neke stvari se sa razlogom dešavaju, ja čvrsto verujem u to. Možda sam ja malo subjektivan, pošto je on puno uradio za moju generaciju u Partizanu, ali tako je... Sigurno je dobra stvar što je bio selektor Crne Gore, jer se selektorski i trenerski posao dosta razlikuju. Mislim da je gospodin Tumbaković spreman da preuzme A tim i da dovede stvari u red, jer on ima znanje da to uradi.

Možete li da izanalizirate i A tim, kako ste to uradili sa Orlićima?

- A tim je malo drugačija priča od mlađih selekcija. To su igrači koji su već navikli na sve što se dešava u našem fudbalu. Oni su već pobedili sistem, jer kod nas ekstremno talentovani prolaze uprkos sistemu, ne zahvaljujući njemu. Većina A reprezentativaca je tu gde jeste upravo jer su uspeli da pobede sistem. Da naprave dodatni napor, usavrše se, napreduju i budu tu gde jesu. Ono što sam pričao za mlade, za njih ne važi. Mislim da imamo sasvim dovoljan kvalitet da odemo na Evropsko prvenstvo - optimistično je zaključio Milošević.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.