KOKEZA ODGOVORIO NA 3 KLJUČNA PITANJA: Krstajiću otkaz ako ne ispuni jednu stvar, Zvezda je lažno optužena!
Slaviša Kokeza je odgovorio na različite teme, Foto: Dado Đilas

Aktuelne teme

KOKEZA ODGOVORIO NA 3 KLJUČNA PITANJA: Krstajiću otkaz ako ne ispuni jednu stvar, Zvezda je lažno optužena!

Predsednik FSS o slučaju optužbi za nameštanje, reprezentaciji Srbije i VAR tehnologiji

Objavljeno: 22:40h

Iz brojnih razloga srpski fudbal je prethodnih dana bio u žiži svetskih medija. Pre svega zbog šokantnih optužbi "L'Ekipa" da je Crvena zvezda namestila meč protiv PSŽ-a, ali i zbog rezultata reprezentacije Srbije u Ligi nacija.

To su bile i teme o kojima je govorio i Slaviša Kokeza u opširnom intervjuu za "Mondo", kao prvi čovek ovdašnjeg fudbala.

Predsednik FSS je istakao da veruje da su optužbe na račun Zvezde lažne i da se nada da će to biti dokazano na sudu, a ne želi ni da misli o posledicama ako bi se dokazalo suprotno.

Francuski mediji su optužili Crvenu zvezdu da je namestila meč protiv PSŽ-a
Francuski mediji su optužili Crvenu zvezdu da je namestila meč protiv PSŽ-a foto: AP

- Jako teška tema. Lično verujem i nadam se da Crvena zvezda nema apsolutno nikakve veze sa tim i da nije umešana u nečasne radnje. Nadam se da će uspeti preko svojih advokata da dokaže da je tekst L'Ekipa neosnovan i da nije utemeljen činjenicama. Naravno, u slučaju negativnog epiloga, očekuju se teške posledice po Zvezdu i po kompletan srpski fudbal. Samim pisanjem je naneta velika šteta svima nama koji radimo u fudbalu. Ljudi koji vode Crvenu zvezde moraju da izdrže i da pokažu snagu u ovoj situaciji. Neophodno je da dokažu da Zvezda nije učesnik neregularnih radnji o kojima se pisalo u francuskim medijima - rekao je Kokeza.

Kada je reč o reprezentaciji Srbije, selektor Mladen Krstajić je u prethodnom periodu veoma često kritikovan, ponajviše zato što se odrekao nekih igrača, a uz to i neki fudbaleri su javno ustali protiv njega.

Slaviša Kokeza i Mladen Krstajić
Slaviša Kokeza i Mladen Krstajić foto: Reuters

- Dali smo odrešene ruke ljudima iz sportskog sektora, Mladenu Krstajiću, Darku Kovačeviću i Nenadu Bjekoviću da procene ko su ti momci na koje možemo da računamo u kvalifikacijama i na samom Evropskom prvenstvu 2020. Liga nacija je savršena prilika za uigravanje tima i pripremu onoga što sledi u ciklusu kvalifikacija koji startuje na proleće naredne godine. Krstajić je dobio zadatak da odvede reprezentaciju na završni turnir kontinentalnog šampionata i tu nema alibija. Ako uspe u tome, ostaće na klupi. U suprotnom, tražićemo novo rešenje. Savez je postavio jasan cilj i tu nema odstupanja.

Kokeza je rekao da je Liga nacija prvenstveno takmičenje namenjeno da se stvori nova reprezentacija Srbije, ali ne isključuje mogućnost da u slučaju da Srbija završi kao prva u grupi, bude podneta kandidatura za domaćinstvo plej-ofa.

Slaviša Kokeza je rekao da postoji mogućnost i da budemo domaćini plej-ofa Lige nacija
Slaviša Kokeza je rekao da postoji mogućnost i da budemo domaćini plej-ofa Lige nacija foto: Beta

- Komentarisali smo je u neformalnim razgovorima, ali nismo još uvek preduzeli konkretne korake. Čekamo kraj Lige nacija da se uverimo da osvajanjem prvog mesta ispunjavamo osnovni preduslov za podnošenje kandidature. Mislim da imamo i uslove i kapacitete za organizaciju takvog događaja. Ipak, jedna stvar mora da bude jasna. Liga nacija je zamena za prijateljske utakmice. Nije sporna želja da osvojimo prvo mesto i obezbedimo plasman u plej-of, ali je prioritet afirmacija što većeg broja mladih igrača koji su osvojili Evropsko i Svetsko prvenstvo. Logika je prosta - ako su bili bolji od celog sveta u svom uzrastu, nema razloga da te podvige ne ponove i sada u seniorskoj konkurenciji. Idemo putem Belgije koja je pre nekoliko godina napravila sličnu smenu generacija i stvorila moćan A tim - rekao je Kokeza.

Slaviša Kokeza je imao šta da kaže i o uvođenju VAR tehnologije
Slaviša Kokeza je imao šta da kaže i o uvođenju VAR tehnologije foto: Dado Đilas

U prethodnom periodu je bilo mnogo povika da bi u Superligu bilo potrebno da se uvede VAR tehnologija, pogotovo posle kontroverznog gola Crvene zvezde u 158. Večitom derbiju.

- Sve ima svoje dobre i loše strane. Najbolji primer je utakmica sa Švajcarskom na Svetskom prvnestvu kada nam VAR nije pomogao kod penala nad Mitrovićem. Čitav svet je video očiglednu grešku Feliksa Briha, ali ni njegove kolege iz kontrolnog tornja nisu uradile svoj posao. Šta će nam onda VAR? Imamo razne primere iz zemalja koje koriste video-tehnologiju. Svakako da ona pomaže sudijama, ali je bilo i kontradiktornih situacija. Skoro sam video detalj u italijanskoj ligi, sudija je svirao penal, pa se konsultovao sa kolegama iz VAR sobe, nastavio utakmicu i posle 3,4 minuta prekinuo igru i vratio penal. To je nerazumno i izaziva konfuziju kod gledalaca. Nije često, ali se dešava. Mi ćemo u FSS da pratimo instrukcije UEFA. Kada oni budu uveli VAR u Ligu šampiona i mi ćemo ga uvesti u Superligu Srbije. Nije to još definitivno da će biti naredne sezone. Čeka se zvanična odluka, ali se ide u tom pravcu - rekao je Kokeza.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Izvor: Mondo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.