Kako vam zvuči fraza - Veljko Paunović selektor Srbije? Prepreke postoje, ali...
Foto: News1

MOLE TE TVOJI SRBI!

Kako vam zvuči fraza - Veljko Paunović selektor Srbije? Prepreke postoje, ali...

Reprezentacija koja bi mogla svakom da pomrsi konce i tim koji više ne bi bio autsajder i predmet podsmeha na velikim takmičenjima

Objavljeno:
Nikola Husein

"Veljko Paunović novi selektor reprezentacije Srbije"

Kako vam zvuči ova rečenica? Da li je uopšte realna i da li bi to uskoro moglo biti moguće?

Naime, srpski trener je na izlaznim vratima Čikaga posle veoma loše sezone u američkom MLS-u (i zvanično ostao bez plejofa) pa se samim tim i pojavila ova mogućnost koja bi skoro sigurno zadovoljila celu fudbalsku Srbiju koja žudi za takvim motivatorom i trenerom.

Veljko Paunović je trener ekipe Čikago Fajera
Veljko Paunović je trener ekipe Čikago Fajera foto: AP/ Mike Dinovo

Šta bi on kao novi selektor doneo našoj reprezentaciji, a šta oduzeo?

Igrače poput Rajkovića, Grujića, Živkovića, SMS-a, Gaćinovića i još nekolicinu mladih fudbalera je Paunović odveo na Mundijal za igrače do 20 godina na Novom Zelandu i uspeo da se domogne svetske krune.

Andrija Živković na Mundijalu u Rusiji
Andrija Živković na Mundijalu u Rusiji foto: Starsport©

Posle početnog poraza od Urugvaja padali su redom, Mali, Meksiko, Mađarska, SAD, pa ponovo Mali i na kraju veliki Brazil u poslednjim trenucima meča golom sadašnjeg A reprezentativca Nemanje Maksimovića.

Ta generacija je sada velikom većinom u seniorskom pogonu nacionalne selekcije tako da bi eventualan dolazak Paunovića bio pun pogodak za te igrače koji bi se konačno oslobodili pritiska velikih očekivanja i zaigrali kako najbolje znaju.

Veljko Paunović po dolasku iz Novog Zelanda
Veljko Paunović po dolasku iz Novog Zelanda foto: News1

Podsetimo se samo govora pred finalni meč sa Brazilcima i molitvama kojima je težio sin legendarnog Blagoja Paunovića kao i smirenošću kojom je vodio reprezentaciju.

Sve to trenutno nije moguće da se dogodi u seniorskoj reprezentaciji zbog toga što je u toku rat na relaciji pojedinih igrača sa selektorom i nije dobra atmosfera u tzv. "orlovskom gnezdu".

Paunović kao jedan bivši igrač koji je kao ofanzivac nastupao u Španiji, Rusiji pa posle i u SAD ima veliki renome u evropskom fudbalu i predstavljao bi pravo osveženje u našoj reprezentaciji posle svih Advokata, Ćurčića, pa čak i Krstajića koji, ruku na srce, posle zavidne fudbalske karijere nema nikakvog iskustva u ovom poslu koji sada obavlja.

Dik Advokat na meču protiv Danske 2014. godine
Dik Advokat na meču protiv Danske 2014. godine foto: Dado Đilas

Zamislite samo postavu: Rajković - Gajić, Milenković, Veljković, Kolarov - Matić, Milivojević, SMS, Živković, Gaćinović - Mitrović

Tim koji bi mogao svakom da pomrsi konce, tim koji više ne bi bio autsajder i predmet podsmeha na velikim takmičenjima, a sve to naravno sa Paunovićem na klupi koji zna kako treba da postupa sa njima i šta je sve potrebno za uspeh u reprezentaciji.

Sergej, Maksimović i Rajković sa osvojenim peharom
Sergej, Maksimović i Rajković sa osvojenim peharom foto: Zorana Jevtić

Ali, isti taj Paunović je rekao pre par godina da nema nameru da bude u Srbiji i bavi se poslom u svojoj zemlji na čemu mu niko nije zamerio jer generalno on nema šta da traži u ovakvoj strukturi FSS.

Istini za volju, niko ga nije ni stavljao u spisak kandidata posle odlaska Muslina sa selektorskog mesta, a čak i da jeste to nije bilo ozbiljno jer su čelnici saveza imali svog favorita u vidu Krstajića koji je nakon azijske turneje u novembru i zvanično preuzeo mesto selektora i vodio je našu reprezentaciju na Mundijalu u Rusiji.

Mladen Krstajić u Rusiji 2018. godine
Mladen Krstajić u Rusiji 2018. godine foto: Starsport©

Znate naš ishod tamo, a Krstajić je i dalje selektor i ne baš najbolje je startovao u novoformiranoj Ligi nacija, ali dobro, bolje trenutno nemamo ili ipak imamo, ali nećemo ulaziti u detalje.

Vratimo se na Paunovića, koji je bukvalno svojim pristupom i radu sa mladim fudbalerima vinuo neke igrače u fudbalsku orbitu posle SP na Novom Zelandu.

Maksimović je posle tog prvenstva bio nosilac igre u Astani, igrao Ligu šampiona, Živković je predvodio Partizan u grupnoj fazi Lige Evrope, Grujić je dominirao na superligaškim terenima, bio jedan od najboljih igrača lige, a time je i zaslužio poziv Liverpula i transfer od čak 6 miliona evra. Sergej je stigao u Lacio iz Genka i za kratko vreme postao jedan od najboljih svetskih mladih igrača koji trenutno vredi oko 100 miliona evra.

Ogroman uspeh jednog trenera koji je nakon tog uspeha otišao u Ameriku i preuzeo tim Čikago Fajera sa kojim realno ne postiže velike rezultate, ali ne odstupa od svog načina rada koji ga čini prepoznatljivim.

Zato ovom prilikom molimo Veljka da se smiluje i jednog trenutka kada bude bilo prostora za to i ne bude nekih ljudi u savezu koji "koče" tu mogućnost, da sedne na selektorsko mesto i zadrži se tu dugo. Jer on je svetski šampion sa malom Srbijom, jer on je uspeo da usadi reprezentativcima taj pobednički mentalitet gde su sve mečeve u nokaut fazi pobedili posle produžetaka i to je veoma bitno za autoritet koji je stvorio tim fudbalerima.

Veljko Paunović na dočeku reprezentacije posle osvajanja Mundijalita
Veljko Paunović na dočeku reprezentacije posle osvajanja Mundijalita foto: News1

Da mogu da se šalju SMS poruke za novog selektora, verovatno bi cela Srbija poslala tu jednu poruku i izabrala Paunovića za to mesto, ali o tome u nekim boljim vremenima...

BONUS VIDEO:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.