Bila je članica FIFA: Priča o fudbalskoj reprezentaciji NDH! (VIDEO)

loptanje u ratu

Bila je članica FIFA: Priča o fudbalskoj reprezentaciji NDH! (VIDEO)

Fudbalska reprezentacija Nezavisne države Hrvatske je u periodu 1941-1944 odigrala 14 zvaničnih mečeva - najviše u Evropi tokom Drugog svetskog rata
Objavljeno: 23:15h

Samo mesec dana kasnije NDH je primljena u FIFA i sve do 1944. odigrala je 14 zvaničnih mečeva - od čega šest sa "nezavisnom" Slovačkom i tri sa nacističkom Nemačkom. Slovaci su bili redovne mušterije Hrvata jer su u ovim odmeravanjima snaga poraženi pet puta, dok protiv "pancera", Hrvati nisu nikad osetili slast pobede. Osim njih igralo se i sa Švajcarskom, Rumunijom, Italijom i Mađarskom... Jugosloven koji je stvorio veliki Bajern: Priča o čoveku koji je naučio Nemce fudbalu! (FOTO) (VIDEO) Propašću NDH, rasformiran je i najuspešniji hrvatski klub, zagrebački Građanski, a velika većina igrača postali su jugoslovenski reprezentativci, odnosno fudbaleri mahom beogradskog Partizana (Glazer, Brozović, Čajkovski, Bobek), i u nešto manjoj meri zagrebačkog Dinama (Mirko Kokotović). No, to je već neka druga priča.

U čast našeg sjajnog kolege Marka Nikolića koji bi danas napunio 37 godina i koji je autor ovog teksta. (Marko Nikolić / Foto: Football Anarchy)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.