Bila je članica FIFA: Priča o fudbalskoj reprezentaciji NDH! (VIDEO)

loptanje u ratu

Bila je članica FIFA: Priča o fudbalskoj reprezentaciji NDH! (VIDEO)

Fudbalska reprezentacija Nezavisne države Hrvatske je u periodu 1941-1944 odigrala 14 zvaničnih mečeva - najviše u Evropi tokom Drugog svetskog rata
Objavljeno: 23:15h

Samo par meseci nakon što je prva Jugoslavija rasparčana 1941. u Aprilskom ratu između Sila Osovine i stvaranja Nezavisne države Hrvatske, reprezentacija ove marionetske tvorevine igrala je zvanične fudbalske mečeve sa najboljim ekipama drugih zemalja, mahom pristaša i proponenata naci-fašističke ideologije. Skandal u Hrvatskoj: Klub malog fudbala sa ustaškim grbom veliča fašističku tvorevinu NDH! (FOTO) Fudbalski savez Jugoslavije je osnovan u Zagrebu 1919. ali je deset godina kasnije preseljen u Beograd što je naišlo na proteste iz Hrvatske koji su konkretizovani odlukom da zagrebački igrači ne učestvuju na prvom Mundijalu u Urugvaju 1930.

Nastankom Banovine Hrvatske 1939. stekli su se uslovi da njena reprezentacija igra neslužbene mečeve sa drugim A timovima. Tako je u Zagrebu 2. aprila 1940. u goste došla Švajcarska koja je do nogu potučena sa 4:0, a prvi gol je postigao Florijan Matekalo iz Jajca, potonja vedeta beogradskog Partizana. Boljeg od njega nismo imali: Bio je i ostao najkreativniji igrač jugoslovenskog fudbala! (FOTO) (VIDEO) Reprezentacija Banovine je odigrala ukupno 4, a NDH 15 utakmica, od kojih je prva, u Beču sa Nemačkom u junu 1941. jedina neslužbena. Uz dva gola Frica Valtera, Nemci (u čijem sastavu je bila i anšlusirana Austrija) su slavili sa 5:1 a odmah po povratku u Zagreb, reprezentativac NDH Svetozar Lala Đanić je uhapšen i streljan zbog optužbe da je pomagao neprijatelju.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.