NA DANAŠNJI DAN ROĐEN NAJBOLJI STRELAC U ISTORIJI VEČITIH DERBIJA: Partizan mu je dao sve, a on obukao dres Zvezde
Navijači Partizana, Foto: Starsport©

druga vremena

NA DANAŠNJI DAN ROĐEN NAJBOLJI STRELAC U ISTORIJI VEČITIH DERBIJA: Partizan mu je dao sve, a on obukao dres Zvezde

Legendarna priča o legendarnom golgeteru

Objavljeno: 14:57h

Najbolji strelac u istoriji "večitih derbija" danas proslavlja 97. rođendan!

U pitanju je legenda Partizana Marko Valok koji je tokom impresivne karijere nosio i crveno-beli dres.

On je na 14 mečeva sa Crvenom zvezom postigao neverovatnih 13 golova.

Pored toga što se proslavio kao fudbaler, imao je i čin u vojsci, a rodio se u Surčinu za vreme Drugog svetskog rata.

Za Partizan je igrao od 1947. do 1959. godine osvojivši jednu titulu i tri Kupa. Kao trener je sa "parnim valjkom" uspeo da osvoji još jednu titulu državnog prvaka.

Praktično celu igračku karijeru je posvetio crno-belima, a na startu karijere je igrao za Napredak iz Kruševca.

Kao trener je vodio Budućnost (Podgorica), Filadelfiju, Adanu i mnoge druge klubove, dok je kao selektor bio na klupama Burme i Jugoslavije.

U jednom intervjuu je otkrio kako je obukao dres Crvene zvezde, što mu je omogućilo da pronađe izgubljenog brata.

Marko Valok
Marko Valokfoto: Starsport©

- U leto 1954. krenuo sam sa Zvezdom na turneju po Brazilu. To danas ne može da se desi i mnogi verovatno sada ne mogu ni da pojme da sam ja tog leta nosio dres Zvezde, a na jesen ponovo igrao u Partizanu. To je bilo drugačije vreme. Znalo se da najbolji iz Partizana mogu da idu sa Zvezdom na turneju preko leta i obratno, to je bilo normalno. Želeo sam i da nađem davno izgubljenog brata Josipa u Sao Paolu i tu priliku mi je omogućila ta turneja. Moji roditelji su se početkom dvadesetih godina u nadi za boljim životom odselili u Sao Paolo. Međutim, predomislili su se posle nekoliko godina i vratili u Zemun. Josip je tada bio u ranim dvadesetim godinama i zaljubio se u Brazilku, pa je odlučio da ostane. On se javljao pismima, ali su ona prestala da dolaze početkom tridesetih godina. Majka mi je o najstarijem bratu stalno pričala, mada ja nisam bio ni rođen kad su bili u Brazilu. Potraga nije bila laka, pronašao sam staru porodičnu kuću, ali ne i njega. Na kraju je on mene našao. Video je u novinama da igraju Korintijans – Crvena zvezda, a da u jugoslovenskom klubu igra neki Valok, pa je odlučio da proveri da li smo familija. Pružili smo jedan drugom ruku kao potpuni stranci, ali smo se ubrzo i zagrlili kad smo shvatili da smo braća. Pričao mi je kakav mu je bio život tamo, obećavao da će se vratiti u Jugoslaviju, samo da pozavršava neke poslove, ali na kraju je ipak tamo ostao do smrti - rekao je Marko Valok za Danas.

Za rprezentaciju Jugoslavije je odigrao samo šest mečeva.

- Bila je to velika liga i konkurencija je bila ogromna. Velika zemlja, mnogo dobrih igrača. Tada u nacionalnom timu nije bilo zagarantovano mesto igračima Partizana i Zvezde. Na svakoj poziciji je selektor imao da bira između najmanje petorice vrhunskih igrača. To je jedini razlog zašto sam malo utakmica odigrao u reprezentaciji. Pisale su novine da je trebalo da dobijem više šansi, ali ja sam ponosan i na tih šest mečeva.

Bonus video:

00:22

171. večiti derbi - delije oterale igrače Crvene zvezde

(Espreso/Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.