MRAČNA STRANA VELIKOG KAJZERA: Franc Bekenbauer primao MILIONE mita za SP, tajio porez, prodao ugled tzv. Kosovu...
Franc Bekenbauer, Foto: Frank Hoermann/SVEN SIMON / AFP / Profimedia

skupe "konsultacije"

MRAČNA STRANA VELIKOG KAJZERA: Franc Bekenbauer primao MILIONE mita za SP, tajio porez, prodao ugled tzv. Kosovu...

Prvi skandal je nastao još 1963. kad je Bekenbauer imao samo 18 godina, a saznalo se da je njegova devojka zatrudnela

Objavljeno:
Nedeljko Đukić

Franc Bekenbauer je u ponedeljak preminuo u 79. godini života, a fudbalski svet se i dalje oprašta od jednog od svojih najvećih velikana svih vremena.

Međutim, popularni "Kajzer" je tokom, a naročito posle igračke i trenerske karijere, imao i nekoliko mrlja kojima je narušio svoj inače besprekorni ugled.

Prvi je nastao još 1963. kad je Bekenbauer imao samo 18 godina, a saznalo se da je njegova devojka zatrudnela, ali da Franc nema nameru da je oženi. Zbog ovoga ga je Fudbalski savez Nemačke izbacio iz omladinske reprezentacije, ali ubrzo vratio na insistiranje selektora Detmara Kramera.

Igračka karijera Bekenbauera je ipak obeležena trofejima i najslavnijim periodom nemačkog fudbala koji je obeležio sedamdesete - osvojio je četiri Bundeslige, četiri kupa, tri Kupa šampiona, Kup Kupova i interkontinentalni kup sa Bajernom, EP 1972. i SP 1974. sa Nemačkom, pa Bundesligu sa Hamburgom i tri prvenstva sa Njujork Kozmosom.

Bekenbauer je prve finansijske malverzacije imao 1976. kada je retroaktivno platio 1.500.000 maraka poreza pošto je na savet tadašnjeg ministra finansija Ludviga Hubera prebacio adresu u Švajcarsku, a izbegavao plaćanje poreza u domovini jer ga je Huber ubedio da je takva finansijska struktura validna. Franc se 1982. prelocirao u Austriju gde su još niže takse, ali je onda kažnjenod Švajcarske za neplaćanje poreza od 1977. do 1980.

Franc Bekenbauer
foto: IMAGO / imago sportfotodienst / Profimedia

Nastavio je "Kajzer" međutim a trofejima i kao trener jer je sa Olimpik Marsejom osvojio prvenstvo Francuske, sa reprezentacijom Nemačke SP 1990, a sa Bajernom još jednu Bundesligu i UEFA kup pre nego što je uspešno vodio Bavarce kao predsednik od 1994. do 2009.

Osvajač dve Zlatne lopte je istovremeno kao potpredsednik FS Nemačke pomogao da država dobije organizaciju SP 2006. Prvo je tvrdio da je to uradio bez naknade, ali se ispostavilo da je primio 5.500.000 od sponzorskog ugovora Saveza sa "Odset"-om. Porez nije plaćen, a Bekenbauer se onda pravdao da je to obavio u Austriji, gde je registrovan kao poreski obveznik. FIFA je 2021. zatvorila ovu istragu jer je zastarela.

Francu se ovaj sistem dopao pa je te 2006. iskoristio svoj uticaj da obezbedi domaćinstvo Mundijala 2010. Južnoj Africi koja ga je isplatila preko računa u Gibraltaru - leglo je 1.700.000 evra, kako su utvrdili švajcarski istražitelji. Sve pod izgovorom naknade za "konsultacije", što je postao termin korišćen i u kasnijim slučajevima korupcije unutar FIFA-e.

1 / 7 Foto: EPA/PATRICK B. KRAEMER

Greh se čoveku osladi naročito ako se ne kažnjava, pa je Bekenbauer navodno sa svojim saradnikom Fjodorom Radmanom primio 3 miliona od Rusa za glas za domaćinstvo Rusije za SP 2018, a onda još po milion i po bonusa.

Navodno je Franc rado prodao svoj ugled za novac i kada je 2011. postao počasni konzul tzv. Kosova kako bi pomogao da se lažna država učlani u UEFA-u i FIFA-u. "Priznanje" je primio od kontroverznog Bedžeta Pecolija.

Bekenbauer je imao tri braka i petoro dece, s tim da mu je sin Štefan, takođe fudbaler, preminuo već u 47. godini posle duge borbe sa rakom mozga.

(Espreso/N.Đ)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.