ZLATNA LOPTA FSS: Piksi i Mitrović ponovo laureati, najbolja fudbalerka Srbije je Violeta Slović!
Dragan Stojković Piksi, Foto: Predrag Milosavljevic/Starsport.rs ©

novogodišnji koktel

ZLATNA LOPTA FSS: Piksi i Mitrović ponovo laureati, najbolja fudbalerka Srbije je Violeta Slović!

Fudbalska reprezentacija Srbije je i pojedinačnim priznanjima nagrađena za plasman na EURO 2024.

Objavljeno: 13:17h

U beogradskom hotelu "Hajat" ovog petka u 12 časova je održana svečana ceremonija koju je organizovao Fudbalski savez Srbije povodom dodele "Zlatne lopte FSS" za 2023. godinu.

Fudbaleri Srbije su izborili plasman na Evropsko prvenstvo u Nemačkoj, naš prvi EURO posle 2000. godine, a iako to nisu uradili na impresivan način, laureati od prošle godine su ponovo dobili priznanja.

- Za nama je godina u kojoj smo čekali više od dve decenije. Srbija se posle 24 godine vraća na mapu najboljih selekcija Evrope. Zahvaljujem se igračima, selektoru i stručnom štabu i želim im mnogo uspeha na Evropskom prvenstvu. Apsolutni respekt svim rivalima u grupi, a sa maksimalnom pripremom možemo do dobrog rezultata - rekao je između ostalog predsednik FSS Dragan Džajić.

1 / 10 Foto: Predrag Milosavljevic/Starsport.rs ©

Dragan Stojković Piksi je izabran za najboljeg srpskog trenera po četvrti put, a treći uzastopno, nakon što je nagradu dobio i 2016, 2021. i 2022. Konkurencija mu, istina, nije bila jaka, a Srbija još od pokojnog Siniše Mihajlovića nema istaknutog trenera u ligama "petice".

- Poštovani, želim da pozdravim posebno bivše selektore Srbije. Velika čast je što mogu da se obratim odavde u ulozi laureata, a u šali kažem da je dobro dok vam nešto daju. Ovo ima posebnu važnost za mene, ali i isto tako obavezu dodatnu da nastavim, da se trudim da prezentujem našu reprezentaciju najbolje što mogu i nastaviću u tom ritmu. U martu mesecu ili tako nešto, kada se Fudbalski savez promenio, dobio novo rukovodstvo, pitali smo šta nam je cilj. Cilj svih ciljeva, a i taj neki prioritet svih prioriteta i taj zadatak je bio plasman na Evropsko prvenstvo u Nemačkoj, kontinentalno takmičenje gde dugo nismo bili i složili smo se da je to nešto što moramo, rekli smo, obećali i uradili. Vratili smo fudbalsku Srbiju na evropsku mapu, to je istorijski rezultat, a to iz dva razloga. Zato što je u pitanju jedna duga vremenska distanca, a drugi i onaj najvažniji, jeste da ćemo pod imenom Srbija učestvovati na najvećem kontinentalnom takmičenju - rekao je Piksi pa dodao:

Dragan Stojković Piksi
foto: Predrag Milosavljevic/Starsport.rs ©

- Uspeli smo i ova godina koja odlazi, pamtićemo je, ona je bila više nego uspešna za Fudbalski savez Srbije, za naš narod, našu reprezentaciju, a i mene lično kao nekoga ko brine i ko nosi ogromnu količinu odgovornosti kada su rezultati u pitanju. Želim na kraju da, kao što tradicija nalaže, da se pre svega zahvalim kompletno rukovodstvu FSS na velikoj podršci, na onome što je jako važno u ovom poslu, a to je da imate vetar u leđa i da tu podršku osetite. Želim da se zahvalim svojoj porodici takođe, koja mi daje bezrezervnu podršku i nemamo dilemu oko toga. Želim da se zahvalim stručnom štabu, svim onim ljudima koji su brinuli o zdravlju našijh igrača, a da se zahvalim i fudbalskoj Srbiji koja je prepoznala da možemo do kraja i da cilj koji smo rekli da ćemo ostvariti, da smo uspeli u tome. Ovaj plasman na Evropsko prvenstvo je svojevrstan poklon naciji koja voli fudbal i koji će stati uz svoju reprezentaciji.

Dragan Stojković Piksi, Jovana Guzijan
foto: Predrag Milosavljevic/Starsport.rs ©

Čestitao je Aleksandru i Violeti.

- Laureatima do sveg srca čestitam, Violeta, uživaj u ovom priznanju jer si ga zaslužila, Aleksandru velikom takođe čestitam, on već zna šta ja mislim o njemu, zato ga i zovem da bude na spisku. Jedan fantastičan momak, koji se bori za dres reprezentacjie, za grb svoje zemlje, neko ko i kada su u pitanju povrede i kada su u pitanju neke stvari koje te sprečavaju, on ne priznaje to. To je fenomen gde sam ja retko sretao ljude da gledaju na te stvari. Zato... Potpuno zasluženo je osvojio i želim da nastavi onda kada bude bilo najpotrebnije, a to je Gelzenkirhen i dva puta Minhen, to je najvažnije. Sve pre toga nije toliko, ali se nadam da će biti pravi kad nam je najpotrebniji. Ne bih vas puno zadržavao, nisam spremao govore, volim da kažem ono što mislim, u Nemačkoj ćemo dati sve od sebe, da svoju zemlju reprezentujemo na odličan način i verujemo da će rezultat toga doći na kraju. Želim vam srećnu Novu godinu, ovu 2024. da budete zdravi, veseli, nasmejani, uspešni, srećni vam praznici, čekamo vas sa velikom podrškom u Nemačkoj, na leto za šest meseci. Budite ponosni i živeli - završio je Stojković.

Dragan Stojković Piksi
foto: Predrag Milosavljevic/Starsport.rs ©

Aleksandar Mitrović je proglašen za najboljeg srpskog fudbalera po treći put, nakon 2018. i 2022. godine.

Umesto Aleksandra, nagradu je primio njegov otac Ivan Mitrović, a napadač Al-Ahlija se javio video porukom iz Saudijske Arabije:

- Zdravo svima. Veliki pozdrav. Na moju žalost, nisam u mogućnosti da budem tu. Zahvalio bih se svima koji su glasali. Ovo je treći put da sam treći put izabran, na moju veliku čast. Znamo kakva imena su osvajala ovu nagradu. Zahvalio bih se porodici, prijateljima, selektoru, saigračima, bez kojih ja ne bih bio u mogućnosti da dobijem nagradu. Zahvalio bih se ljudima koji rade u FSS, koji napoirno rade da bismo mi mogli da predstavljamo našu zemlju na najbolji način. Bila je ovo uspešna godina. Ove godine smo ostvarili dobar rezultat i posle 20 i nešto godina se plasirali na EURO. I na individualnom nivou je bilo uspešno. Uvek je lepo kad vas cene i poštuju tamo gde igrate, ali nema veće časti nego kad vas vaši ljudi nagrađuju za ono što radite na terenu. Volim fudbal, a ovo je samo nagrada za sav rad, red i disciplinu koju sam uložio. Želeo bih da vam poželim novu godinu i srećne praznike. Nadam se da će i naredna godina biti još bolja od prethodnih. Sve najbolje i hvala - rekao je Mitrović.

Aleksandar Mitrović
foto: Printscreen/Youtube/Tanjug

A "Zlatnu loptu" za najbolju fudbalerku Srbije po drugi put je dobila Violeta Slović, koja je prethodno bila laureat 2019.

- Uvažene dame i gospodo, uspeh je kada radite ono što volite i uspeh je proizvod sreće. Uspeh čine ljudi. Ne bih bila ovde da nisam imala ljude oko sebe koji su mi pomogli da postanem po drugi put najbolja fudbalerka Srbije. Hvala mojim saradnicima, saigračicama i , pre svega, mojoj porodici da budem među odabranima. Ponosna sam šo sam celu karijeru provela igrajući u Srbiji. Veliko hvala FSS-u koja će me motivisati da budem još bolja i da još više doprinosim srpskom fudbalu. Čestitam Aleksandru Miroviću i Draganu Stojkoviću i želim vm da sledeće godine sve nas obradujete. Svima vama želim puno sreće i zdravlja - rekla je Slović.

Violeta Slović
foto: Predrag Milosavljevic/Starsport.rs ©

Bonus video:

00:22

171. večiti derbi - slavlje fudbalera Partizana

(Espreso/N.Đ)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.