ZVEZDA 1991. BILA NA KROVU EVROPE, A MANČESTER SITI? Nisu imali igrača van Ostrva, ali su bili bolji od Junajteda!
Bilo nekad: Zvezda na krovu Evrope 1991. a Man Siti peti u Premijer ligi, Foto: Trinity Mirror / Mirrorpix / Alamy / Alamy / Profimedia, Profimedia

nebeskoplavi pre petrodolara

ZVEZDA 1991. BILA NA KROVU EVROPE, A MANČESTER SITI? Nisu imali igrača van Ostrva, ali su bili bolji od Junajteda!

"Građani" su mnogo drugačije izgledali pre priliva milijardi petrodolara UAE

Objavljeno:
Nedeljko Đukić

Mančester Siti će u utorak dočekati Crvenu zvezdu u 1. kolu grupe G Lige šampiona kao zvanični prvak Evrope i nezvanično najmoćniji tim prepun skupocenih fudbalera vrhunske klase koje sa klupe predvodi najcenjeniji trener današnjice, Pep Gvardiola.

"Građani" su mnogo drugačije izgledali pre priliva milijardi petrodolara UAE, a zanimljivo je uporediti sastav Sitija i sezonu 1990-91 koju je Crvena zvezda završila osvajanjem Kupa šampiona.

Danas, klubovima je zajedničko to što imaju po jednu titulu prvaka Starog kontinenta, ali sem toga, skoro da nema dodirnih tačaka. A pre 32 godine...

Delije, Bari 1991
foto: FK Crvena zvezda

Siti je dobro počeo sezonu u engleskoj Prvoj diviziji koja je godinu i po dana kasnije preoblikovana u moćnu Premijer ligu. Međutim, u novembru je klub napustio trener Hauard Kendal, otišao u Everton i klub ostavio na petom mestu.

Predviđao se kolaps, ekipu je preuzeo vezista Piter Rid kao privremeno rešenje, ali se pokazao odlično i imenovan je ubrzo za novog menadžera-igrača Sitija.

Pod njegovim vođstvom, nebeskoplavi su na kraju prvenstva zauzeli peto mesto i to ispred velikog gradsko rivala, Mančester Junajteda.

Doduše, "Crveni đavoli" su posle FA kupa 1990. sa Aleksom Fergusonom na klupi osvojili i Kup evropskih kupova, ali je Siti bio bolji klub u domovini.

Siti tad nije imao nijednog igrača van Ostrva - sve su to bili fudbaleri iz Velike Britanije (sem Engleza, dva Velšanina i jedan Škot), uz jednog Irca - Najala Kvina koji je bio igrač godine i najbolji strelac kluba sa 21 pogotokom u svim takmičenjima.

Arsenal je tu 1991. završio kao šampion sa devet bodova više od Liverpula, a Kristal Palas je bio treći, Lids Junajted četvrti. Treba napomenuti da su se engleski klubovi te sezone vratili u UEFA takmičenja nakon što su bili kažnjeni zbog Hejsela pet sezona (Liverpul šest).

Piter Rid je ostao igrač-menadžer Sitija do 1993, a nakon njegovog odlaska, klub je počeo da tone i ispao je u drugi rang Engleske 1996. godine, a onda i u treći sezonu kasnije čime su postali tek drugi osvajač evropskog trofeja koji je ispao u treći rang svoje zemlje (posle nemačkog Magdeburga).

Vratili su se u Premijer ligu 200. pa opet ispali, a od 2002. su stalni član elite. Abu Dabi grupa ih je kupila 2008. i onda je krenuo vrtoglavi uspon koji je kulminirao osvajanjem LŠ 10. juna ove godine i ujedno triple krune.

Bonus video:

00:17

Ovacije za Nemanju Vidića u Ljubljani

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.