ZBOG KLIMATSKIH PROMENA NESTAĆE OMILJENO VOĆE! Ne može da opstane na visokim temperaturama
I voće je ugroženo zbog klimatskih promena, Foto: Thinkstock

posledice katastrofe

ZBOG KLIMATSKIH PROMENA NESTAĆE OMILJENO VOĆE! Ne može da opstane na visokim temperaturama

Ovo su loše vesti

Objavljeno: 20.11.2019. 13:16h
  • 5

Iako u prodavnicama možete naći zelene i žute jabuke, one crvene su obično najpopularnije.

Međutim, čini se da će crvene uskoro nestati s tržišta, prenosi BBC, a za sve su krive klimatske promene.

Boje plodova kreću se od bledožute do višnja crvene i prolećno zelene. Boja jabuke proizilazi iz nivoa ekspresije određenih gena u koži jabuke, otkrivaju naučnici.

David Čange, genetičar koji se bavi istraživanjem biljaka i hrane na Novom Zelandu, objasnio je da setovi enzima deluju zajedno na pretvaranju određenih molekula u pigmente koji se nazivaju antocijanini.

foto: AP

Nivoi ovih enzima kontrolišu transkripcijski faktor - protein koji reguliše ekspresiju gena - nazvan MYB10, tako da, što više MYB10 ima, kora će biti crvenija.

Da bi se dobila potpuno crvena jabuka, temperature moraju ostati niske. Jer, ako porastu iznad 40 stepeni celzijusa nivo MYB10 i antocijanina pada. Budući da su temperature sve više, teže je dobiti crvenu boju jabuke, otkrili su farmeri između ostalog.


Dodali su i kako se nekada uzgajalo mnogo više vrsta jabuka te da su sve išle u neke druge svrhe, neke su se samo prodavale, dok su se druge koristile za proizvodnju sokova, alkohola i slično. Sada je sve manje različitih vrsta, a na tržištu se često koriste dodaci kojima se jabukama veštački daje crvena boja.

BONUS VIDEO:

(Espreso.rs/Klix)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media