TIHA APOKALIPSA: Nestaće voće poput JAGODA i umreće PTICE ako nešto ne učinimo - ovo je alarmantni UZROK!
I ptice su ugrožene, Foto: AP

izumiranje insekata

TIHA APOKALIPSA: Nestaće voće poput JAGODA i umreće PTICE ako nešto ne učinimo - ovo je alarmantni UZROK!

Gubitak staništa najveći krivac za opadanje populacija insekata na globalnom nivou, ali upotreba pesticida u poljoprivredi i klimatske promene takođe doprinose

Objavljeno:

Ovu pojavu nazivaju neopažena apokalipsa: vroj insekata brzo opada i 41% vrsta buba suočava se sa izumiranjem, kažu naučnici.

- Ako se ovi masovni padi nastave, posledice su ogromne - rekao je Dev Gulson, profesor biologije na Univerzitetu Saseks u Velikoj Britaniji i autor novog izveštaja o smanjenju broja insekata za Ujedinjene organizacije za zaštitu divljih životinja.

- Tri četvrtine naših useva zavisi od oprašivača insekata. Usevi će početi da propadaju. Nećemo imati stvari poput jagoda - rekao je za CNN.

- Ne možemo hraniti 7,5 milijardi ljudi bez insekata.

Međutim, u izveštaju se kaže da svi možemo da delujemo i preduzmemo relativno jednostavne korake da pomognemo preokrenuti ono što u izveštaju opisuje kao "katastrofalno opadanje broja i raznolikosti insekata.

- Insekti žive u našim parkovima i baštama. Baštovani zaista mogu napraviti razliku - rekao je.

- Veći izazov je da se poljoprivreda učini prijatnijom za divlje životinje. Ciljevi su smanjenje pesticida. To bi izuzetno moglo da pomogne.

foto: AP

Zabeleženi su kolapsi u populaciji buba u Nemačkoj i Portoriku. I globalni naučni pregled objavljen početkom ove godine procenio je da se u proseku broj insekata smanjuje za 2,5% svake godine, a više od 40% vrsta insekata preti izumiranje.

U severnoj Americi, u izveštaju se navodi da je pet vrsta bumbara doživelo ogroman pad u obimu i obilju u poslednjih 25 godina, pri čemu će jedna, Franklinova bubamara, izumreti. U Ohaju je populacija leptira smanjena za trećinu.

U Britaniji, na koju se fokusira ovaj izveštaj, celokupno obilje krupnih moljaca opalo je za 28% u periodu od 1968. do 2007. godine, a leptiri su takođe u velikom opadanju. Gulson je rekao da postoji više od 70 studija koje su pokazale opadanje insekata na jednom ili drugom mestu, ali bilo je "ogromnih nedostataka podataka", posebno van Evrope i Severne Amerike.

- Podaci o populaciji insekata u tropima, u kojima živi većina insekata, su retki. Možemo samo nagađati kako krčenje šuma Amazone, praga Konga ili jugoistočne Azije utiče na život insekata u tim regionima - kaže se u izveštaju.

Ptice, koje često zavise od insekata kao hrane i koje se bolje proučavaju, takođe su u velikom broju u opadanju, primetio je Gulson.

Kazao je da je gubitak staništa najveći krivac za opadanje populacija insekata na globalnom nivou, ali upotreba pesticida u poljoprivredi i klimatske promene takođe doprinose.

Šta možemo da učinimo na mikro-nivou:

- Ređe kosite travnjak manje i pustite da deo njega cveta. Ne čupajte korov poput maslačaka - koji su odlični za pčele - i pustite ih da rastu. Šuma na grančici sa lišajevima.

- Uzgajajte biljke koje privlače oprašivače poput pčela i leptira, kao što je lavanda

- Iskopajte baru i posmatrajte kako privlači viline konjice i vretenaste bube.

- Zahtevajte lokalnim vlastima da zasađuju autohtono drveće koje cveta na ulicama i u parkovima i zasadite cveće

- Izbegavajte upotrebu pesticida i ohrabrujte vlasti da čine isto.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/CNN)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.