FOTOGRAFIJA KOJA PRIKAZUJE SAV UŽAS KLIMATSKIH PROMENA: Ovo je prvi znak da celoj planeti preti KATASTROFA
Šokantna fotografija otapanja leda na Grenlandu, Foto: AP

NAUČNIK UPOZORAVA

FOTOGRAFIJA KOJA PRIKAZUJE SAV UŽAS KLIMATSKIH PROMENA: Ovo je prvi znak da celoj planeti preti KATASTROFA

Ovo bi moglo imati veliki uticaj na porast nivoa mora, jedan od najopasnijih efekata klimatskih promena

Objavljeno:

Stefen Olsen, naučnik iz Danskog meteorološkog instituta, bio je na rutinskoj misiji na severozapadu Grenlanda, kako bi pronašao alate za okeanografsko i vremensko praćenje koje su njegove kolege postavile na ledu, kada je naišao na problem.

Nije mogao da ih uoči- obično plavi beli morski led bio je prekriven vodom, što je posledica plavljenja grenlandskog ledenog pokrova, drugog po veličini na planeti.

Neverovatna fotografija koju je napravio,a na kojoj se vide psi do gležnjeva u vodi, brzo je postala viralna - i najbolje pokazuje klimatsku katastrofu koja sledi našoj planeti.

Kao što je Olsen rekao na Tvitteru, zajednice u Grenlandu - uglavnom autohtone - "oslanjaju se na morski led za transport, lov i ribolov." Oni će biti među prvim koji će biti pogođeni topljenjem ledenog pokrova, ali posledice neće ostati ograničene na Grenland ili čak na Severnu Ameriku.

Grenlandska "sezona topljenja" traje od juna do avgusta, dok se najveći deo topljenja odvija u julu, najtoplijem mesecu. Međutim, ove godine već je došlo do velike količine izgubljenog leda, sa oko 40% Grenlanda koji se 13. jula - na dan kada je nastala fotografija - već otopio.

Naučnici predviđaju rekordnu godinu otapanja ledene ploče Grenlanda , a količina leda koja se već izgubila rano leti sugeriše da su u pravu. Efekat je takođe kumulativan - što je više leda izgubljeno rano u leto, to uzrokuje veće topljenje kako se sedmice nastavljaju. To je zato što beli sneg i led reflektuju sunčeve zrake natrag u svemir, smanjujući količinu apsorbovane toplote i čuvajući led "zaleđenim". Što je manje leda, to se manje topline reflektuje i to se više topi.

Tomas Mote, istraživač na Univerzitetu u Džordžiji koji proučava klimu na Grenlandu, izjavio je prošle sedmice CNN-u da tokom prethodnih perioda topkjenja u 2007., 2010. i 2012. godini, "nismo videli ništa slično od kraja 1990-ih".

Ovo bi moglo imati veliki uticaj na porast nivoa mora, jedan od najopasnijih efekata klimatskih promena koji bi mogao da izbaci milione ljudi koji žive u priobalnim zajednicama iz svojih domova.

- Grenland je sve više doprinosio globalnom porastu nivoa mora tokom protekle dve decenije - rekao je Mote.

Od 1972. godine, gubitak leda samo na Grenlandu je dodao 13,7 milimetara na globalni nivo mora, procenjuje nedavna studija. Ledeni pokrivač na ostrvu je vodeći izvor vode koji se svake godine dodaje okeanu.

Kao što rana topljenja na Grenlandu može prouzrokovati više topljenja kasnije u godini, gubitak leda može imati pojačavajući efekat na globalne temperature, jer se manje topline odbija od planete.

Ta toplota dovodi do porasta temperature mora, što onda izaziva rastapanje leda, uzrokujući ciklus koji se samo prekida kada zima stigne i Arktik ponovo počne da se smrzava.

Ali, s obzirom da zime postaju toplije i toplije dok se globalna klimatska katastrofa nastavlja, rizik je da jednog dana ciklus ne prestane ili čak i uspori...

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/CNN)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.