SIN ILI ĆERKA? Šta će se roditi zavisi od OCA, i to od ovog faktora!
Pol deteta određuje otac, budući da muškarci nose odlučujući "ženski" X ili "muški" Y hromozom, Foto: Profimedia

DA LI STE ZNALI?

SIN ILI ĆERKA? Šta će se roditi zavisi od OCA, i to od ovog faktora!

Stručnjaci su došli do zaključka da se muškom linijom prenosi za sada neotkriveni gen koji određuje procenat X i Y hromozoma u spermatozoidima, a pretpostavlja se da se taj gen javlja u tri moguće varijante (alela)

Objavljeno: 30.04.2018. 12:45h
  • 198

Rezultati koji su zasnovani na analizi podataka o gotovo 600.000 ljudi, pokazali su da muškarac koji ima više braće ima veću šansu da dobije sina, dok muškarac sa mnogo sestara ima veće šanse da dobije ćerku.

Pol deteta određuje otac, budući da muškarci nose odlučujući "ženski" X ili "muški" Y hromozom, dok jajne ćelije nose samo X hromozome. Stručnjaci su došli do zaključka da se muškom linijom prenosi za sada neotkriveni gen koji određuje procenat X i Y hromozoma u spermatozoidima, a pretpostavlja se da se taj gen javlja u tri moguće varijante (alela).

Jedna varijanta proizvodi pretežno X hromozome, druga uglavnom Y, a treća nosi približno jednak broj X i Y hromozoma.

Ipak, nemojte ovo uzeti zdravo za gotovo. Dok se beba ne rodi, ništa nije pouzdano. Ne zaboravite da čak i ultrazvučni pregled kojim se može utvrditi pol već 18 do 20 nedelja od začeća ostavlja mogućnost greške od pet posto, tako da bi možda bilo bolje da s opremanjem dečije sobe sačekate dok se i lično "ne upoznate" sa bebom.

BONUS VIDEO: URME SU NAJZDRAVIJE VOĆE NA SVETU: Pogledajte deset razloga i ZAŠTO!

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media