"TESTIRALA SAM SKANDINAVSKU METODU SPAVANJA": Žena doživela BLAŽENSTVO od kad spava na ovaj način, PARTNER U ŠOKU
Skadinavska metoda spavanja pomogla ženi, Foto: Profimedia

saznajte

"TESTIRALA SAM SKANDINAVSKU METODU SPAVANJA": Žena doživela BLAŽENSTVO od kad spava na ovaj način, PARTNER U ŠOKU

Pročitajte iskustvo žene koja je odlučila da proba skandinavsku metodu spavanja!

Objavljeno:

Skandinavska metoda spavanja se uglavnom opisuje ovako - odlična, ali je u početku teško navići se na nju. Drugi naziv za ovu metodu je "sistem sa dva jorgana", što znači da ljudi koji spavaju u jednom krevetu imaju svoje posebne prekrivače - jorgan ili ćebe. Istraživanja pokazuju da ovo rešenje pozitivno utiče na kvalitet sna partnera.

Mnoge studije su pokazale da spavanje u istom krevetu sa drugom osobom pod istim jorganom može da smanji kvalitet sna za 30 odsto. S obzirom na to da praktično svaka osoba pati od periodičnih poremećaja sna, kvalitet sna koji se pogoršava za 30 odsto je veliki problem. Jedan jorgan je čest uzrok sukoba - dok je jednoj osobi hladno, drugoj je previše vruće.

Dva jorgana su korisna i kada se u krevetu pojavi treća osoba, odnosno dete.
Dva jorgana su korisna i kada se u krevetu pojavi treća osoba, odnosno dete.foto: Profimedia

Skandinavski način spavanja pomoću dva jorgana (po jedan za svaku osobu koja spava u krevetu) olakšava spavanje sa drugom osobom. Nema "borbe" oko jednog jorgana, njegove debljine ili veličine. Obe osobe mogu samostalno da odluče koji pokrivač im odgovara. Pročitajte iskustvo žene koja je probala ovu metodu:

- Već nekoliko godina nesvesno praktikujem skandinavsku metodu spavanja. U mom bračnom krevetu su dva jorgana - jedan za mene, drugi za mog muža. Ovo je savršeno rešenje. Volim da se noću umotavam u jorgan, a muž više voli lagani pokrivač. Bilo je trenutaka kada sam noću skidala pokrivač sa njega i nije se dovoljno naspavao. Kada je pokušao da me 'odmota', osetila sam nelagodnost i nisam mogla da zaspim. Dva jorgana su korisna i kada se u krevetu pojavi treća osoba, odnosno dete. Obično spava u sredini, između roditelja. Kada bi svi spavali pod jednim ćebetom, niko se ne bi naspavao, napisala je žena na jednom forumu.

Sistem sa dva jorgana je popularan u Švedskoj, Danskoj i Norveškoj, kao i u drugim delovima Evrope. Zanimljivo je da su ove zemlje visoko rangirane na listi procene kvaliteta sna. Na to utiče skandinavski način spavanja, koji kaže da možete da delite krevet sa svojim partnerom, ali to ne znači da morate da delite i posteljinu (tačnije jorgan) sa njim.

BONUS VIDEO:

03:17

Stručnjak otkrio koja se tajna krije iza LETNJEG RAČUNANJA VREMENA

(Espreso / Mondo / Prenela I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.