OVAJ ČOVEK JE BIO PRVI TITOV PATRIJARH: Ono što je uradio za PREDSEDNIKA SFRJ niko nije, i danas ODJEKUJE JAKO
Tito I episkop, Foto: Wikimedia Commons/Stevan Kragujević

pažnja

OVAJ ČOVEK JE BIO PRVI TITOV PATRIJARH: Ono što je uradio za PREDSEDNIKA SFRJ niko nije, i danas ODJEKUJE JAKO

Patrijarh German je čini se imao dobar i konstruktivni odnos sa predsednikom Titom, ako je sudeći po ovoj fotografiji na kojoj obojica izgledaju kao da su uslikani usred neke dobre šale koja ih je do srca nasmejala, ali i ako je suditi po onome što je patrijarh naš uspeo da učini za Srpsku crkvu.

Objavljeno: 10:42h

Episkop žički German (1899-1991) postao je na dan 13. septembra 1958. godine Njegova svetost arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski gospodin German.

Politika ondašnje države nije bila militantno ateistička kao u prvim decenijama Sovjetskog Saveza ili tokom čitavog komunističkog perioda u susednoj nam Albaniji, ali jeste bila radikalno sekularna te stoga sveštenstvu svih crkava na teritoriji Jugoslavije nije bilo lako. Možda se religija nije gušila proaktivnim metodama, ali se nije ni odobravala.

Uprkos tome, patrijarh German je čini se imao dobar i konstruktivni odnos sa predsednikom Titom, ako je sudeći po ovoj fotografiji na kojoj obojica izgledaju kao da su uslikani usred neke dobre šale koja ih je do srca nasmejala, ali i ako je suditi po onome što je patrijarh naš uspeo da učini za Srpsku crkvu.

Za vreme njegovog 32 godine dugog poglavarenja SPC-om obnovljeni su manastiri Žiča, Studenica i Lazarica, i tako dalje, i to tako što je sve vraćeno u prvobitni srednjevekovni izgled a ne "modernizovano", zatim su praktično svi najvažniji hramovi stavljeni pod zaštitu Zavoda za zaštitu spomenika kulture, a nastavljena je i gradnja Hrama Svetog Save na Vračaru.

Sa izuzetkom Hrama, većina svega navedenog odigrala se za Brozovog života, zbog čega se prozivke nezahvalnih ljudi koji misli da je patrijarhu Germanu bilo lako i koji sude iz udobnosti svoje neodgovornosti, svode na titulu "crvenog patrijarha". Umesto da mu budu zahvalni što je vešto kormilario Crkvom tokom perioda kada Crkve u javnosti nije bilo, oni ga kritikuju za stvari koje su bile van njegove moći.

05:14

TITO SE POTRUDIO DA SE NJEGOVA SRBOUBILAČKA BIOGRAFIJA NE ZNA! Istoričar Cvetković: Ovaj momenat je po Brozovoj želji IZBRISAN

(Espreso/Telegraf.rs/Prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.