PET VELIKIH APARTMANA, STANOVI ZA POSLUGU I PORTRET NAJVEĆEG SRBINA: Zavirite u UNUTRAŠNJOST TITOVE VILE, NEVERICA
Tito, Foto: A2227 Heinrich Sanden / DPA / Profimedia

pažnja

PET VELIKIH APARTMANA, STANOVI ZA POSLUGU I PORTRET NAJVEĆEG SRBINA: Zavirite u UNUTRAŠNJOST TITOVE VILE, NEVERICA

U prizemlju ove klasicističke zgrade nalazi se veliki Svečani hol i niz salona opremljenih u stilu Luja XV i Luja XVI sa venecijanskim lusterima

Objavljeno:

Beli dvor se nalazi u istom kompleksu sa Kraljevskim dvorom, zidan je po želji Kralja Aleksandra I kao rezidencija za njegove sinove Petra (budućeg Kralja Petra II), Tomislava i Andreja.

Beli dvor je građen u engleskom stilu. U prizemlju ove klasicističke zgrade nalazi se veliki Svečani hol i niz salona opremljenih u stilu Luja XV i Luja XVI sa venecijanskim lusterima. U svečanom holu iznad koga je zastakljena tavanica kroz koju prodire svetlost, dominira portret Aleksandra Karađorđevića u generalskoj uniformi, rad Paje Jovanovića iz 1932. godine. Tu je i dvorska biblioteka koja je imala oko 35.000 knjiga i svečana trpezarija nameštena u stilu čipendejla. Na sprat se stiže stepeništem iz svečanog hola, a do pet velikih apartmana vodi galerija nad holom. U potkrovlju se nalaze stanovi za poslugu i pomoćna biblioteka.

Nakon 1945. godine, kada je Jugoslavija ušla u Drugi svetski rat, a zatim usledila okupacija Beograda od strane nacističke Nemačke, otpor i oslobođenje, monarhija je ukinuta a Beli dvor zajedno sa celokupnim kraljevskim kompleksom prešao je u vlasništvo države i koristio se kao mesto za međunarodne sastanke Maršala Tita. Ovaj kompleks je trenutno u državnom vlasništvu, a kraljevska porodica za sada ima pravo korišćenja.

Beli dvor
foto: Printscreen/Youtube/Al Jazeera Balkans

Prilikom posete potrebno je da se pridržavate sledećeg:

Nijedan posetilac neće biti primljen bez prethodnog prijavljivanja.

Nije dozvoljeno nošenje ranaca, unošenje torbi, hrane i pića. Fotografisanje unutar Dvora nije dozvoljeno, ali je dozvoljeno fotografisanje spolja. Zadržano je pravo da se odbiju posetioce ukoliko opravdane okolnosti to zahtevaju.

Ako želite da posetite Beli dvor, preporučuje se da se informišete o tačnim terminima i uslovima posete putem Turističke organizacije Beograda ili direktno kontaktirate Kancelariju Nj.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra.

Josip Broz Tito, kao doživotni i jedini predsednik SFR Jugoslavije, koristio je Beli dvor kao svoju rezidenciju.

Svako ko dođe u posetu ovom velelepnom zdanju, ostaje zamišljen nad činjenicom koliko puno istorijskih događaja pamte ove zidine i postidi se kada shvati koliko zapravo malo poznajemo bogatu srpsku istoriju.

01:07

TITO KADA JE ČUO ŠTA PATRIJARH VOZI SAMO JE DAO OVO NAREĐENJE! Unuk Josip Broza otkrio: Crkva nije smela da se meša u posao države

(Espreso/lepote Srbije/Prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.