TITOV UNUK OTKRIO ŠTA MU JE DEDA ŠAPNUO PRED SMRT: To je bio POČETAK KRAJA, njegove reči su UZDRMALE CELU DRŽAVU
Tito, Foto: Profimedia

pažnja

TITOV UNUK OTKRIO ŠTA MU JE DEDA ŠAPNUO PRED SMRT: To je bio POČETAK KRAJA, njegove reči su UZDRMALE CELU DRŽAVU

Posle prve operacije pitao sam Tita koja mu je najveća greška.

Objavljeno:

Oko Tita kružile su brojne kontroverze, a jedan od onih koji je mogao da ih razbije bio je i njegov unuk Joška Broz.

Naime, on je otkrio šta m uje deda priznao kao svoju najveću grešku.

- To što sam pustio ustav iz 1974. godine. Deset dana je stajao kod mene na stolu ja ga nisam potpisao. A taj ustav je bio početak kraja i Jugoslavije i partije i republika... Rekao mi je on tada, nije hteo da ga potpiše, na moje pitanja zbog čega nije stavio veto rekao mi je: Ja kao demokrata nisam hteo da dozvolim da budem nadglasan u Skupštini. A mogao sam da stavim veto... Greška je bila što nisam - kaže Joška Broz i nastavlja:

- Mika Špiljak i Kiro Gligorov su potpisali ustav, a celu priču su izgurali Kardelj i Steva Krajačić. Stevo Krajačić je čovek koji je radio iz senke, koji je namesti Rankovića i mnoge. Uspeo je da Tita posvađa sa najbližim ljudima, a evo kako. Dođe kod Rankovića i kaže: Marko, slušaj trebalo bi starom postaviti neke uređaje... Godine su u pitanju, znaš da mu se nešto ne dogodi, a da mi ne vidimo... Prosto da imamo kontrolu - priseća se Joška Broz.

Tito
foto: Profimedia

- I posle toga Ranković je smenjen, a ti uređaji su postavljeni i u WC i u kupatilo... Ranković reč jednu lošu reč nije rekao o dedi. Oni su bili kumovi. I posle tog smenjivanja su ostali verni jedan drugome jer su obojica znali pozadinu svega. To je meni i Ranković rekao - ispričao je Joška u jednoj TV emisiji.

Titov unuk rekao je da je jednim delom je i Jovanka kriva za to što su kasnije ona i Tito bili razdvojeni.

- E sad priče da je Jovanka bila željna vlasti je laž. Ona je njega izuzetno volela i onda je u jednom trenutku ta ljubav prešla u paranoju. Ona je sve želela da njega zaštiti. U toj svojoj želji ona je preterivala u mnogim stvarima. Tako je došlo i do onog spiska. To je spisak ličkih generala koja je ona napravila sa Đokom Jovanićem kako bi oni bili u najbližem obezbeđenju da bi ga zaštitili. E to su koristili Dolanc, Ljubičić koji su bili protiv toga - priča on.

Podsetimo, Tito se družio sa brojnim poznatim ličnostima, pa tako i sa zvezdama Holivuda, koji su u Jugoslaviju dolazili sedamdesetih godina 20. veka zbog uloga u nekim od najpoznatijih partizanskih filmova.

05:14

TITO SE POTRUDIO DA SE NJEGOVA SRBOUBILAČKA BIOGRAFIJA NE ZNA! Istoričar Cvetković: Ovaj momenat je po Brozovoj želji IZBRISAN

(Espreso/P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.