ZA OVU HRANU SVI KAŽU DA JE POSNA A NIJE: Dobro pročitajte DEKLARACIJU pre nego što se sledeći put OMRSITE
Da li je pašteta od tune posna?, Foto: Profimedia

da li ste znali?

ZA OVU HRANU SVI KAŽU DA JE POSNA A NIJE: Dobro pročitajte DEKLARACIJU pre nego što se sledeći put OMRSITE

Uskršnji post smatra se najstrožim, traje sedam nedelja ili 48 dana i najduži je post u pravoslavnom kalendaru.

Objavljeno:

Ove godine uskršnji post trajaće od 18. marta do 4. maja. U smislu ishrane, post jednostavno podrazumeva odricanje od hrane životinjskog porekla, namirnica koje često koristimo kao što su meso, jaja, mleko, sir...

Većina vernika strogo vodi računa o tome šta jede u vreme posta, a danas na tržištu ima dosta posnih namirnica koje su odlična zamena mrsnim. Tako da zapravo nije teško napraviti ukusno jelo ili poslasticu!

Međutim, tu postoji i jedna "caka". Odnosno, u većini prodavnica možete da pronađete namirnice na kojima velikim slovima piše da su posne, a da ipak sadrže tragove mleka ili jaja. Zato je važno da uvek detaljno pročitate deklaraciju. Većina Srba kupuje namirnice za koje veruje da su posne, a ne zna da zapravo u tragovima sadrže mrsne sastojke.

Koje namirnice jedete u postu, a ne bi trebalo?

Prilikom svake kupovini dobro iščitajte deklaraciju
Prilikom svake kupovini dobro iščitajte deklaracijufoto: Espreso

1. Čokoladne bananice nisu posne jer se želatin koji se nalazi u njihovom sastavu pravi od životinjskih kostiju. Postoji i biljni želatin, pa uvek na deklaraciji proverite koji su koristili. Obratite pažnju i na napolitanke, jer čokoladni prelivi nisu samo od kakaoa, koji je postan, nego sadrži i mleko ili mleko u prahu.

2. U mnogim pecivima i testenini ima jaja ili jaja u prahu, zato nije svaka testenina (makarone, špagete, taljatele) posna. Na primer, hleb se u nekim pekarama premazuje smesom koja sadrži jaja, kako bi korica bila sjajna i hrskava.

Budite pažljivi prilikom odabira peciva
Budite pažljivi prilikom odabira pecivafoto: Profimedia

3. Mnogi su uvereni i da je riblja pašteta posna, pa je kupuju bez razmišljanja, ali ipak pročitajte deklaraciju. Ako želite da budete sigurni, domaću paštetu od tune napravite kod kuće.

Ovo važi i za smoki i ostale "biljne" grickalice koje nisu posne, jer u sebi sadrže mleko u prahu.

Ukoliko niste sigurni, uvek je dobra preporuka da tokom posta koristite sveže i neobrađene namirnice, dakle sveže voće i povrće, koje ćete sami pripremiti, sa dodatkom biljnog ulja ili bez njega, po vašem izboru.

BONUS VIDEO:

07:01

SVAKI DUŽI POST IMA JEDNU VAŽNU FUNKCIJU! Veroučitelj razbio dileme o uzdržavanju: Duh Sveti se ne bavi sadržajima našeg želuca!

(Espreso/ Super žena/ Prenela I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.