SOVJETSKI NEUROHIRURG OTKRIO TAJNU DUGOVEČNOSTI: "Ovu stvar morate znati ili UMIRETE ZBOG SOPSTVENE GLUPOSTI"
Ilustracija, Foto: Profimedia

PAŽNJA

SOVJETSKI NEUROHIRURG OTKRIO TAJNU DUGOVEČNOSTI: "Ovu stvar morate znati ili UMIRETE ZBOG SOPSTVENE GLUPOSTI"

Jedem i meso i masne stvari, ali najviše od svega volim beloruske palačnike. Zašto bih sebe lišio zadovoljstva?

Objavljeno:

Arnold Fjodorovič Smejanovič bio je beloruski doktor, ali i jedan od najboljih sovjetskih i evropskih neurohiruga. Preminuo je 2021. u 82. godini života, a zanimljivo je da je aktivno radio gotovo do poslednjeg dana; imao je preko 60 godina medicinske prakse. Bio je akademik beloruske Nacionalne akademije nauka i načelnik neurohirurškog odeljenja Republičkog naučno-praktičnog centra za neurologiju i neurohirurgiju u Minsku, neko ko je doslovce izveo preko 10.000 operacija na mozgu i bio spreman danonoćno da spasava živote drugih.

Svi mediji bivših sovjetskih republika rado su prenosili savete ovog lekara koji je godišnje lično radio 250 najsloženijih intervencija. Dr Smejanovič 2018, nešto više od dve godine pre smrti, dao je intervju za ruske novine "Komsomolskaya Pravda" u kom je na pitanje o tajni dugovečnosti i dobrog zdravlja dao prilično opširan, ali jednostavan odgovor.

"Sve je moguće, ako ne preterate", rekao je na početku razgovora ovaj lekar, pa nastavio:

"Čovek treba da uzima hranu koju je celog života jeo. Naši preci nisu jeli kivi ni avokado, a ja sa 80 godina i dalje jedem ono što sam jeo kada sam bio mlad. Raznolikost je važna u hrani, ali ne treba se prejedati. Žena i unuk su mi na selu, pa sam sinoć razmišljao šta bih mogao da pojedem. Popio sam čašu mleka, jer ispijanje čaše mleka jeste normalan obrok noću.

Jedem i meso i masne stvari, ali najviše od svega volim beloruske palačnike. Zašto bih sebe lišio zadovoljstva?

lekar, doktor, uhapšen lekar, Lisice
foto: andriy popov panterhermedia profimedia

Ipak, ja sam se uvek mnogo kretao, ali nikada nisam bio sportista. Ako praktikujete sport, vodite računa, postoje previsoki zahtevi za telo. Treba živeti umereno, bez iscrpljujućeg stresa.

Svaka osoba ima svoju slabu tačku; nekima je u glavi, drugima su to krvni sudovi jetre ili creva. Morate da pratite svoj način života i raspoloženje. Čak i svojoj supruzi, sa kojom sam 58 godina, kada krene da mi zvoca kažem: "Razgovor na ovu temu kvari nervni sistem". Mora se živeti u zadovoljstvu, a to uključuje hranu, svakodnevnu rutinu, sastanke sa prijateljima, ja ne odbijam votku kad se nađem s njima.

Kako izgledati živahno sa 80 godina? Volite život i pronađite lepotu u svemu. Čovek, i muškarac i žena, stvoren je za ljubav. A onaj ko je ceo život svime nezadovoljan, gunđa bez razloga, taj neće dobro završiti.

Nema potrebe da se život tako često deli na "štetno" i "nije štetno". Uživajte u svakom minutu, nemojte odustajati ni od čega, ali morate da znate kada da prestanete. Zato što, u spurotnom, možete imati najbolje gene, ali prerano umreti zbog sopstvene gluposti".

"Ne dozvolite sebi da postanete ravnodušni"

U intervjuu iz 2013. za beloruski "Sputnik" dr Smejanovič je s druge strane savetovao da svako ko ima više od 40 godina mora redovno da prati stanje krvnog pritiska i da obavezno uzima lekove ako se vrednost poveća!

On je ujedno istakao da nikada nije uspeo da pronikne u sve tajne mozga, ali da jedno sigurno može da preporučo - neophodno je zaštiti mozak od dokolice.

"Nemojte da dozvolite sebi da budete lenji, inače će mozak postati oronuo. Čitajte, razmišljajte, zamišljajte, donosite odluke. Ne dozvolite sebi da postanete ravnodušni. I pokušajte da budete umereni u svemu", zaključio je on.

05:11

NEPROCENJIVI SAVETI GASTROENTEROLOGA: LETO, ISHRANA

(Espreso/Blic žena/stefana pavlović/Prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.